Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Byłam u Was. Norika nie wyglądała na psiaka schorowanego....to dobrze, ze los uchronił ja przed bólem i cierpieniem. Cierpieć teraz to nasza ludzka rzecz....:-(
Na co miała Norika operację? Oskara czeka chyba też operacja......
Wysłałam Ci na pw przepis na wstawianie zdjęć, ale widzę, ze poradziłaś sobie w jakiś sposób. Są różne szkoły wstawiania zdjęć na Dogo.

Posted

Dzięki za przepis. A co się dzieje z Oskarem? Napisz co dolega Twojemu Przyjacielowi.
Norika nie wygląda na schorowana, ponieważ do końca świetnie się trzymała. Ostatnie trzy dni nie jadła i wymiotowała. Lekarz podejrzewał skręt kiszek, ale okazało sie, że... płaty wątroby się zwinęły. Lekarz był zdumiony, asystujące mu osoby też. Takie rzeczy w zasadzie sie nie zdarzają. Ja później, jak to analizowałam - stwierdziłam, że najprawdopodobniej stało się to, kiedy wchodziła lub wychodziła z wanny - lubiła tam leżeć, chyba czuła się bezpiecznie. Nawet się dziwiłam, jak taki wiekowy pies sobie z tym radzi. No i musiała kiedyś uderzyć sie mocno.. To jedyne wytłumaczenie, jakie przychodzi mi do głowy.
Dodatkowo, podczas operacji okazało sie, że ma raka śledziony (ale on nie dawał jeszcze objawów chorobowych). Jednak śledzionę i tak trzeba było usunąć, a po takim zabiegu rokowania sa niepomyślne. Lekarz wręcz mi powiedział, że nawet, gdyby serce wytrzymało, to i tak żyłaby jeszcze, góra, miesiąc i byłaby bardzo słaba.

Posted

Ulgą w tym wszystkim jest dla Ciebie świadomość, że Norika uniknęła bólu, cierpienia...cierpiący pies i bezradny na ogół człowiek skazany na różne opcje leczenia ....
Oskar nie cierpi, ale dokładne i wszechstronne badania- nawet ja chyba nie miałam tylu badań- wykazały polipy/kamienie? w pęcherzu i niezidentyfikowany twór na nerce...zidentyfikować go można tylko w drodze operacji i to raczej diagnostycznej, ale ja nie zdecyduję się na to.
Czy Norika miała wykonywane wcześniej próby wątrobowe itp?

Posted

Przed operacją - nie. Nie było na to czasu - lekarz orzekł, że trzeba ją operować od razu. Dostała tylko kroplówki na wzmocnienie. Natomiast wszystkie badania miała wykonywane kilka miesięcy wcześniej - wszystko było w normie.
Masz rację, nie decyduj się na operacje, jeśli nie jest niezbędna. Narkoza to wielkie obciążenie dla organizmu, szczególnie starszego. Serce może nie wytrzymać...
U starszych psów często robią się różne dziwne twory, narośle itp. Wcale nie musi oznaczać najgorszego. Oskarkowi na pewno nic poważnego nie dolega :)

• 2 weeks later...
Posted

Hej, tak wyglada Wiki - sunia adoptowana przeze mnie ze schroniska. Na razie jesteśmy na etapie dostosowywania się. Mam np. problem z pozostawianiem jej w domu.
Pisałam jakiś czas temu maila do Ciebie. Dostałaś go?
Za Noriką tęsknię. Ona na zawsze pozostanie w moim sercu i pamięci.
Jak sie czuje Oskar?

Posted

Maila dostałam. Zbieram sie do odpisania, ale chyba zapadam w sen zimowy, bo bardzo powoli mi to idzie...
Widzę, że ' recetpa" na wstawianie zdjęc była pomocna. Nie wiem, dlaczego to zdjęcie takie duże, ale jesli wymiary regulaminowe, to wszystko w porządku. Zresztą Wiki jest urocza i dobrze, ze tak okazale prezentuje się na wątku.
Co wyczynia psina, gdy zostaje sama w domu? Przyzwyczai się do nowych warunków, ale nie żegnaj się z nią zbyt wylewnie, gdy musisz wyjść;) Powinna potraktowć Twoją nieobecność jako coś normalnego.
Wiem, ze Noriki bardzo Ci brakuje. Zasłuzyła sobie psinka na taką pamięć w Twoim sercu i myślach i tak już pozostanie na zawsze. Mnie też po 13 latach zdarza się odezwać do Oskara imieniem jego poprzednika...po 13 latach!
Oskar zachowuje się normalnie, łyka lekarstwa jak lekoman, ciągnie jak parowóz na spacerach, ale kondycja juz nie ta.:shake: łapki juz nie są takie skoczne, wskakiwanie na tapczan i murki na spacerze- dawnie pokonywane bez trudu- dziś wymagają zastanowienia i nie zawsze uda się wskoczyć odrazu:shake:
Jesli chodzi o zmianę tytułu wątku i ewentualne przeniesienie do innego działu, to chyba powinnaś napisać do moderatora tego działu prośbę o dokonanie takich zmian..

Posted

Marta, dziękuję za zaproszenie, obejrzałam psiaki - niektóre z nich są naprawdę urocze. Jednak, jak pisałam wyżej na początku listopada adoptowałam sunię ze schroniska w Gdyni, jej zdjęcie także jest zamieszczone :)
Pozdrawiam Cie serdecznie, dziewczyno o wielkim sercu i życzę, żeby jak najwięcej Twoich podopiecznych znalazło domy i kochających opiekunów :)

Posted

Danko czy wiesz może (pewnie wiesz, skoro zamieszczasz), jak umieścić taki podpis, jak Ty masz z panną Fąfel ? Chciałabym zrobić coś takiego o Norice.
Co do zostawania Wiki w domu - znam te zasady: nie żegnać sie, nie witać, wychodzenie ma być czymś normalnym. Z tym, że u Wiki nie za bardzo to skutkuje :) No nic, może sie jeszcze nauczy. Podobno większość psów za schroniska tak się zachowuje, przynajmniej na początku. Wiki chodzi za mną krok w krok, nie odstępuje mnie. To podobno też charakterytyczne...

Dobrze, że Oskar się trzyma. Na cóż, stawy już nie te, ale i tak jest dobrze, jak na jego lata. Życzę Mu dużo zdrowia!

Posted

Takie coś z panną Fafel, jakie mam w podpisie to banerek. Nie umiem robić banerków- są takie banerkowe i ogłoszeniowe bazarki- ale kopiuję zamieszczone już banerki i zamieszczam u siebie, żeby psiak w potrzebie wędrował za mną po Dogo. Moze go ktoś wypatrzy..
Wchodzę na swój profil i tam mam opcję: wstaw banerek.
Wiki na pewno przyzwyczai się do swojego nowego domu, bo do Ciebie- jako swojej najważniejszej osoby w życiu- juz jest przyzwyczajona skoro nie odstępuje Cię ani na krok.
Napisz, jak Wam idzie . I zamieść jakieś nowe zdjęcia Wiki.

• 4 weeks later...
Posted

Hej, nie mogę wstawić nowych zdjęć Wiki, ponieważ zmieniłam komputer i coś w nowy nie mogę wgrać programu ze smarforna, a co za tym idzie - przerzucić zdjęć. Być może to wina kabla, trzeba by zmienić, ale ja nie mam czasu za bardzo chodzić po punktach usługowych. Jednak kiedyś wybrać sie będzie trzeba :)

Z Wiki coraz lepiej, nie załatwia sie już w nocy w domu (co było nagminne). Odpukać, bo to dopiero 8 dni :) Pomogła prosta rzecz - środki osłonowe na żołądek (takie, jak bierze sie przy antybiotykach) oraz chwalenie (jak szczeniaczka) za każde załatwienie się na dworze.

Co do zostawania w domu jest jeszcze problem, ale to tak szybko nie ustąpi, jak mi powiedzieli fachowcy. Jak muszę wyjśc na dłużej - zostawiam jej kość i pomaga :)

A co u Ciebie? Mam nadzieje, że Ty i Oskarek jesteście w dobrym zdrowiu?

Posted

No, odezwałaś się:multi: Cieszy mnie, ze u Was wszystko w porządku i Wiki wychodzi na prostą.
Jak znajdziesz wolniejszą chwilę, poszukaj tych kabelków i wstawiaj zdjęcia.
U nas jako tako, jak to na dziadeczka przystało. Lecznicza karma, badania kontrolne, ząbki wyczyszczone i usunięte niestety niektóre, ale dajemy radę. Jak to ze starszym człowiekie, tak samo z psiakiem. Lekarstwa, spacerki krótsze, ale częstsze. Psiak zywotny jak na ten wiek, ale szybciej się męczy, co widać. Ogólnie jest nieźle. Oby tak dalej.

• 2 weeks later...
Posted

Hej, witam serdecznie. To jedno z ostatnich zdjęć Wiki. Naprawdę nie wiem, czemu mi się takie duże wstawiają. Niby robię wszystko dobrze, a jednak.... Życzę Tobie Danko i wszystkim na DOGO pogodnych i spokojnych Świąt spędzonych wspólnie z czworonożnymi przyjaciółmi :) ♥

Posted

Dzięki za zyczenia. Jeszcze jutro świętujcie wszyscy- pogody, długich spacerów w gronie czworonogów, rodzinnej atmosfery w gronie dwónożnych. Zdrowych i wesołych Świąt.
Marto, Wiki taka dostojna i uśmiechnięta. Napisz, co u Was.