ASLAN I ASHLY Posted October 12, 2012 Posted October 12, 2012 Witam mam pytanie i może ktoś mnie oświeci Bo moje psy mają paszporty i zabieram ja ze sobą zawsze jak opuszczam kraj. Szczepiłam je co roku a zeby było śmieszniej to nawet dokładnie co do dnia , a to po to żeby nie przepadło badanie serologiczne. Teraz jestem w belgi i zostaje tu na jakiś czas więc że termin szczepienia się zbliżył ,poszłam tu je zaszczepić tu . Ogromne było moje zdziwienie jak lekarz powiedział ze (Rabisin) jest szczepionką czteroletnia i nie muszę szczepić psów . Tą szczepionkę dostały psy w tamtym roku w Polsce .Zastanawia mnie kto ma racje i czy za jakiś czas gdzieś na granicy nie bede miała problemów,a jeżeli szczepi się co cztery lata to po co ta szopka cała?Może ktoś się spotkał z czymś takim? albo coś wie? Quote
Sybel Posted October 12, 2012 Posted October 12, 2012 opium.urpl.gov.pl/chplw/wet/Rabisin.pdf Zerkinj sobie na ten link, to Ci zassie PDF, a tam w punkcie 4.9 masz instrukcję. I tam jest tak, że termin szczepienia przypominającego dla psa i kota to 3 lata, ALE jest to w znacznej mierze zależne od przepisów prawa - w Polsce obowiązkowe jest szczepienie coroczne i dlatego tak to wygląda. W każdym razie tak wynika z pliku. Quote
bejasty Posted October 12, 2012 Posted October 12, 2012 Tak obowiązkowo co roku bo Polska nie jest uznana za kraj wolny od wścieklizny. Quote
kasia_1982 Posted October 12, 2012 Posted October 12, 2012 Jezeli w Belgii nie ma obowiazku szczepienia psa co roku - teraz szczepic nie musisz - wiec vet moze miec racje. W Polsce szczepic sie co roku nie dlatego ze szczepionka dziala przez rok, ale dlatego ze takie jest prawo. Wyjezdzajac z Belgii ja bym po prostu psa zaszczepila przeciwko wsciekliznie tuz przed samym wyjazdem - zeby spelnic warunki panujace w Polsce. Ja tak zrobie jadac z psem z UK do Polski Quote
gryf80 Posted October 13, 2012 Posted October 13, 2012 ja dodam tylko tyle,że jeśli jeżdzisz z psem do państw wolnych od wscieklizny(m.in.szwecja czy anglia)to terminu szczepień należy przestrzegać,a nawet zaszczepic wczesniej niz upływa "termin wazności"-inaczej badanie przeciwciał p/wściekliznie bedzie niewazne. Quote
kasia_1982 Posted October 13, 2012 Posted October 13, 2012 gryf80 napisał(a):ja dodam tylko tyle,że jeśli jeżdzisz z psem do państw wolnych od wscieklizny(m.in.szwecja czy anglia)to terminu szczepień należy przestrzegać,a nawet zaszczepic wczesniej niz upływa "termin wazności"-inaczej badanie przeciwciał p/wściekliznie bedzie niewazne. ale z tego co mi wiadomo tak jest w kazdym panstwie, nie tylko tych wolnych od wscieklizny. Anglia od stycznia ma takie same zasady jak reszta Europy np Polska Quote
Recommended Posts