Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

24 listopada w sobotę zawieźliśmy Nukę do jej nowego domku, w poniedziałek rano nowa pani Nuki zażyczyła sobie abyśmy zabrali psa gdyż jest "nieprzystosowany i nie sygnalizuje potrzeb", w naszym domu pies był "przystosowany"....

23 grudnia Nuka pojechała do kolejnego domku - mieszkanie w bloku, na parterze jak poprzednio - tu o dziwo od samego początku jest przystosowana i sygnalizuje potrzeby:-)

Nuka to maleńka sunia, ma około pięciu lat i całe swoje życie produkowała śliczne szczeniaczki pewnej pani ze wsi. Produkowała je no bo przecież szczeniaczki są takie piękne.
Spacerując po okolicznych wsiach z dzieckiem, udaję nawiedzoną miłośniczkę zwierząt i staram się ludziom tłumaczyć pewne rzeczy, udało mi się najpierw namówić kobietę na sterylizację suczki, a potem zdecydowała się nagle na oddanie suni jeszcze przed sterylizacją. Niestety nie wiem co kobieta zrobiła z dwoma szczeniaczkami - były obiecane jakiemuś chłopu, a potem mi.
Nuka do tej pory mieszkała w ogrodzie w kątach graciarni i w jakiejś szopie. NA podwórku stała też rozpadająca się buda zamykana jak klatka dla królików.

W każdym razie sunia jest u nas w DT.

Waży około 5-ciu kg. Jest delikatna, cichutka, spokojna. Uczy się chodzić na smyczy. Lubi dzieci i ludzi, bardzo chce być przytulana. Chętnie wskakuje na kanapy, z przyjemnością wyleguje się w cieple kominka.

Nuka została odrobaczona i odpchlona.

Dodatkowe wydatki.
szczepienie - wirusówki i wścieklizna 50 zł +15 zł dojazd do lecznicy
pasta do ząbków-
kolejne odrobaczenie - 5 zł
karma - robimy bazarki i kupujemy zbiorczo dla wszystkich tymczasów
dojazd i odbiór z DS - 120 zł - pokryliśmy własnymi bazarkami
kolejny dowóz Nuki do DS -240 km - 100 zł - opłacone z naszego bazarku

Nuka dostała w listopadzie w prezencie 10 kg karmy od Ellig - pięknie dziękujemy:loveu:

Edited by mestudio
  • Replies 412
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

I ja jestem :)
Kiedy mam ogłaszać Nukę ?

edit : podesłałam Nukę do Ani Mor, która szuka małej suczki dla znajomych ;)

Edited by Ziutka
Posted

No podsyłajcie, dzięki.
Jak do tej pory Nuka jest bezproblemowa. No trochę tłoczno mi chwilami w domu bo jednak zawsze jest to jedna sztuka więcej.
Dziś na spacerku było nawet wszystko co trzeba więc jest lepiej. W domu nasiusiała tylko raz pierwszego dnia.
Lepiej już chodzi na smyczce, nawet sama wychodzi z domku i wchodzi do niego. Przestaje się bać i obawiać mała kruszynka.

Posted

[quote name='mestudio']Możesz już zaczynać nieśmiało. W razie czego będziemy ogłoszenia modyfikować..... :-D

TZmestudio
Ja Cię zmodyfikuje zaraz mnie się zdaje

Posted

Dzień dobry, cześć i czołem! :) Fajnie, że Nuka nie musi zmieniać miejsca przejściowego pobytu - jeden stres mniej dla niej. Trzymam kciuki za domek docelowy - kochający, odpowiedzialny i świadomy.

Posted

No właśnie jeden stres mniej i jeden wydatek mniej bo przydadzą się fundusze na sterylizację.

Nuka z lubością leży nie dość, że na kanapie to jeszcze na podusi. W nocy grzecznie spała, jak pan pojechał do pracy to wskoczyła do mnie do łóżeczka i też grzecznie spała. Rano na spacerku było siusiu, w domu czysto, cichutko, zgodnie. Lubi malutką naszą dziewczynkę:-), nawet próbowała jej dzisiaj na kolanka wejść:-).
Cieszę się, że psinka już więcej nie będzie rodziła bez sensu, że tę zimę spędzi w cieple.

Posted (edited)

Nutusia napisał(a):
Zima idzie, to sobie Mestudio... termoforek do łóżeczka załatwiła ;)
Taki miły, grzeczny, mały psinek - miejmy nadzieję, że długo na domek czekać nie będzie.

Ilość chętnych do zimowania w domu rośnie tylko miejsca nie przybywa. Pewnie przyjdzie mi zimować w szopie jak się te całe tałatajstwo do domu zwali.
Oczywiście jak się wcześniej nie pozagryzają....

TZmestudio

Edited by mestudio
Posted

Gdyby nie ostatnie zdjęcie, pomyślałabym, że Nuka to cichutka, grzeczniutka i subtelna panieneczka... A to prawdziwy... POTFFFFFFFÓR :)
ps. chryzantemki cud urody też ;)

Posted

Nutusia napisał(a):
Gdyby nie ostatnie zdjęcie, pomyślałabym, że Nuka to cichutka, grzeczniutka i subtelna panieneczka... A to prawdziwy... POTFFFFFFFÓR :)

Przypomnę że mnie dziabnęła więc to jest POTFFFFFFFÓR
TZmestudio

Posted

Nutusia napisał(a):

No ja myślę, że chryzantemki piękne:-).

Mała boi się piesków jak przychodzą do niej i wąchają co to za jedna. Brina podeszła z ciekawości i mała rzuciła się na co Brina odpowiedziała jak widać na zdjęciu. W domu też zdenerwowała się na kota, którego już zna i spała obok niego. Widocznie ma takie napady nerwowe - w razie czego.