MALWA Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Till']Chciałabym coś wyjaśnić ponieważ mam wrażenie, że są jakieś do mnie pretensje, że zaraz po napisaniu czegoś na tym wątku nie odpisuje w trybie natychmiastowym. Niestety nie mam możliwości siedzenia cały czas na internecie i czekać na kolejne pytania aby szybko na nie odpowiedzieć. Może trudno niektórym osobom zrozumieć, że ktoś ma sporo innych obowiązków poza siedzeniem na internecie. Ja naprawdę nie jestem w stanie być tu każdego dnia, czasem jest tak, ze nie ma mnie 2 lub 3 dni. Niektóre posty brzmią tak jakby osoba pisząca je myślała, że mam gdzieś Amora, gdyby tak było zostałby tam gdzie go zastałam i teraz już pewnie nie żył. Ale to właśnie ja się po niego wróciłam bo nie mogłam go tam tak zostawić. Amor nie jest jedynym psem, którego "mam na głowie", a do tego wiele innych obowiązków.Na dogo nie działałam nigdy tylko sporadyczne wpisy, nigdy nie zakładałam wątku, nie znam się na wielu rzeczach, które można tu robić. To jest pierwszy wątek, który "prowadzę" i myślę, że ostatni, nie nadaję się do tego. Wolę pomagać w inny sposób, a niech ktoś inny siedzi i pisze. Jeśli chodzi o Missieek u której jest Amor to ona ma mnóstwo zwierząt pod opieką i też wiele swoich innych obowiązków i chyba dlatego nie rozpisuje się tu. Ustaliłyśmy, że będzie wysyłać do mnie info, a ja będę tu wklejać. I teraz po kolei, jeśli chodzi o karmę to już się wypowiedziałam, wystarczy jej do końca miesiąca. oczywiście jesli ktoś może kupić Amorowi puszki to napewno to pomoże, podaję link do tcyh, któr jadł dotychczas http://allegro.pl/show_item.php?item=2787597570, w poprzednim poście wklejałam info jakie inne karmy zalecił weterynarz. Rozliczenie wklejam zawsze jak dostanę od Missieek bo to do niej wpływają pieniądze. Nie potrafie wkleić go na pierwszą stronę, a poza tym jak będę wklejać jest na bierząco na pierwszą stronę to będzie się wątek Amora przesuwał coraz dalej, a pierwsze strony będą zajmowac same rozliczenia. Baster i lusi dostała odpowiedź. Mam nadzieję, ze teraz będzie na wątku więcej zrozumienia i choć troszkę zaufania..... Pewnie każda z nas mysli nieco inaczej, a na pewno większość tu osób pomaga, ja tez pomagam zwierzetom w realu, ale o tym nie pisze tu, bo po co, co komu to da, że robię to czy tamto. A co do wątku Amora, a raczej tempa w jakim się rozwija, wązne jest to, ze takii wątek powstał i historia psa, a właściwie jego obraz przemówił do innych osób............. Niestety na dogo jest tak, ze jesli nei ma informacji o psie, jego losie, diecie, leczeniu, i wydatkach to wątek umiera śmiercią naturalną. Jesli osoba, która "prowadzi" watek sama w niego sie nie angazuje nie moze liczyć na to, ze wejdą tu nowe osoby i zaoferują pomoc. Niestety nikt takiego wątku sam nie znajdzie, bo nie aktywowany wątek spada bardzo daleko ( na ostatnie strony ). I powtórzę raz jeszcze czasami tu wygląda tak, ze dwie-trzy osoby odpowiadaja sobie na pytania nie wiedząc dokładnie co dzieje się z psem, a kazda z nas ma do niego daleko. Dla przykładu, był moment na wątku Amora, zę tylko ja, oberzyświat75 i FLY dyskutowałyśmy nad sprawami Amora.... Jesli moje wcześniejsze słowa odebrałaś jako atak, to przepraszam, ale na wątku Amora naprawdę nas mało, a jeszcze jak nie ma wieści to kiepsko..... Jesli coś namieszałam, to przepraszam, za wypowiedzi, za zapraszanie na bazarek i pytanie o cokolwiek... Quote
Till Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Nie chodzi o wypominanie sobie czegoś, ja tylko proszę o więcej wyrozumiałości. Było też kilka dni jak nie miałam internetu, zdarzyło się tak, że komputer nie działał, ale jest też i tak, że naprawdę nie mam nawet chwili żeby wejść i odpowiedzieć na pytania. Zwykle taka przerwa nie jest większa niż 2 góra 3 dni i nie wynika to z mojej złej woli lub olewania bo jak tylko mogę to siadam i odpowiadam. Ja nie chce tu nieporozumień bo zawsze wierzę, że jesteśmy na tych różnych wątkach tylko po to żeby pomagać zwierzętom Quote
MALWA Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 [quote name='Till']Nie chodzi o wypominanie sobie czegoś, ja tylko proszę o więcej wyrozumiałości. Było też kilka dni jak nie miałam internetu, zdarzyło się tak, że komputer nie działał, ale jest też i tak, że naprawdę nie mam nawet chwili żeby wejść i odpowiedzieć na pytania. Zwykle taka przerwa nie jest większa niż 2 góra 3 dni i nie wynika to z mojej złej woli lub olewania bo jak tylko mogę to siadam i odpowiadam. Ja nie chce tu nieporozumień bo zawsze wierzę, że jesteśmy na tych różnych wątkach tylko po to żeby pomagać zwierzętom[/QUOTE] Pewnie, gdyby nie ten watek nikt nie dowiedziałby się o Amorze (poza osobami, które go uratowały). I teraz, kiedy nadal nie ma żadnych deklaracji ciesze sie, ze mozna jakoś pomóc np. bazarkami, iże są tu inne osoby, które tez pomagają, np. Panna Marple oddała swoje ksiązki na bazarek - z niego było chyba 180 zł, Anula kupił akubrak - niestety mało z niego Amor skorzystał, z mojego cegiełkowego - 705 zł, oberzyświat75 kupiła karmę, i teraz na bazarku FLY tez całkiem nieźle się kręci jest ponad 600 zł ! Może to głupio zabrzmi - ale w kupie siła.... Quote
Till Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 no tak w kupie siła :) bo bez was czarno to wszystko widzę dlatego naprawdę jestem wdzięczna za pomoc...dzięki temu Amor jest bezpieczny i mam nadzieję, że doczeka się swojego domu Quote
MALWA Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 (edited) [quote name='Till']no tak w kupie siła :) bo bez was czarno to wszystko widzę dlatego naprawdę jestem wdzięczna za pomoc...dzięki temu Amor jest bezpieczny i mam nadzieję, że doczeka się swojego domu[/QUOTE] I dlatego trzeba psiakom zakładać wątki, tym, które na co dzień są wyratowane od podłych właścicieli, wyciągane ze schronisk - mordowni czy porzucanych. Gdyby nie ten wątek nikt by się o Amorze nie dowiedział.... A wiem, że cały czas czujesz presję i odbierasz moje wpisy jako reprymendę, ale tak naprawdę chodzi tylko i wyłącznie o sprawy Amora, o informacje o nim, i o to, ze mimo tego, ze nas tu coraz więcej to i tak za mało.... Ale cóż, z bazarku, który zrobiłam tylko oberżyświat75 i FLY zdecydowały się wejść na wątek i zainteresować psem. Byc może wynika to tez z tego, ze gdzie sie człowiek nie ruszy, to wszędzie wołają pieniądze, i ludzie uciekają przed takimi wołającymmi. Niestety zbyt wiele psów do pomocy, a chętnych lub mogących coś wiecej wyłożyć po prostu tylko garstka..... Edited January 29, 2013 by MALWA literówka Quote
obiezyswiat75 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Ale wiesz - dobre słowo i sama obecność też mogą pomóc - na wątku Aramisa w dziewczyny wstąpiły noiwe nadzieje tylko dlatego, że ktoś się tam pojawił. Ciężko jest być osamotnionym w walce.... Quote
FLY Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 (edited) czytam na bieżąco, ale ciągle nie mam czasu odpisać:) po pierwsze cieszę się, że trochę się oczyściła atmosfera;) Przyznam, że i mi chwilami było trochę przykro, że np. nie widzę większego zainteresowania sprawą bazarku, na który naprawdę poświęcam masę czasu i energii. Ale to też prawda, że w internecie lubimy sobie dopowiadać i nadinterpretować pewne rzeczy. Kilka kropek na końcu zdania - i odbieramy je jako aluzję, brak emotki - że ktoś jest obrażony, krótkie zdanie - reprymenda itd;) Również wierzę, że wszyscy tutaj chcą pomóc Amorowi:) Co do prowadzenia wątku - Till sama przyznała, że nie jest w tym ekspertem i rozumiem. Ale mimo wszystko gdybyś poprosiła moda o przepisanie pierwszych dwóch postów na siebie, myślę że byłoby wszystko czytelne, a i również dla Ciebie łatwiejsze do ogarnięcia. Rozliczeń nie musisz wstawiać cały czas nowych. Co kilka dni sprawdzasz konto, edytujesz pierwszy post i do rozliczenia dopisujesz nową wpłatę lub wydatek - to dużo mniej zachodu niż kopiowanie całych zestawień, gdzie 95% tego rozliczenia wszyscy już znamy na pamięć;) jeszcze potem szukanie tego, cytowanie itd... Przy okazji zmieniłabyś tytuł, z Amora taki bokser jak...;) Kolejną sprawą jest pytanie czy Amor został pozgłaszany do fundacji "rasowych" ( tu chyba głównie dogi, bo rhodesiany nie wiem czy mają??). Jeśli nie to koniecznie trzeba to zrobić! Co do żarcia - mogę napisać do znajomego, który jest dla mnie autorytetem w tej dziedzinie, na co dzień zajmuje się bioenergoterapią i ziołolecznictwem dla psiaków, ma przy okazji naprawdę dużą wiedzę o żywieniu, wyprowadził wiele b ciężkich przypadków. Swojemu psu dałabym wszystko co by mi zalecił. Pisać? Z dobrych wiadomości, to oprócz tego co już przelałam do hoteliku (170zł) mam na koncie 280zł dla Amora, 40zł powinno dojść bezpośrednio do hoteliku od jednej osoby z bazarku i jest jeszcze trochę brakujących wpłat:) Edited January 29, 2013 by FLY Quote
MALWA Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Kopiuję informację, jaka dostałam na e-mail od Angeliki: 24.01.2013 FLY 171,48 zł - bazarek FLY 28.01.2013 Martuchna z mamą 40 zł = 936,48 zł [FONT=arial] WYDATKI poprzedni pobyt - dług 614 zł (w tym 199 zł dług u weta: RTG, leki, odrobaczanie)* 01.01.2013 117 zł hotel grudzień 10.01.2013 55,48 zł Kreon 25000 15.01.2013 35 zł szczepienie na choroby zakaźne 15.01.2012 15 zł dojazd do weterynarza na szczepienie (koszt paliwa 45 zł dzielony na trzy zwierzęce sprawy u weta) = 614 zł + 222,48 zł = 836,48 zł co daje +936,48 zł - 836,48 zł = +100 zł [/FONT] [FONT=arial] [/FONT] [FONT=arial]puszki kończą się w piątek, na sobotę już nie ma[/FONT] [FONT=arial] Amor ma od dwóch dni ciut luźniejszą kupę niż do tej pory, nie jest to biegunka, ale obserwuje[/FONT] [FONT=arial]je cały czas to samo, dostaje Kreon więc nie wiem dlaczego[/FONT] [FONT=arial]ja bym spróbowała z nie za duża paczką suchego royal intestinal (7,5 kg) lub hill's i/d (5 kg)[/FONT] [FONT=arial] są też puszki tego typu, ale np 400 g royala kosztuje około 10 zł, a wg tabeli którą znalazłam powinien zjeść prawie 4 takie puszki na dzień[/FONT] [FONT=arial] [/FONT] [FONT=arial]myślę, że aby do piątku jedzenie dotarło, to trzeba zamówić dzisiaj, więc jaka decyzja?[/FONT] Quote
MALWA Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Myślę, że trzeba cos postanowic jesli chodzi o jedzenei dla Amora, bo , z emusi jeść, to jest jasne. FLY pytała jaką karmę zamówić? I co dalej ? Quote
obiezyswiat75 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Kurczę, strasznie te puszki drogie. A suchą nie wiadomo, czy będzie jadł tak? Ten sprzedawca u którego kupowalam poprzednio dostarcza towar w 24h, więc jak kupię jutro, to na czwartek będzie. Chyba ze teraz kupi FLY a ja na przyszły miesiąc. Quote
FLY Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Jeszcze taka kwestia, małe opakowania są dużo droższe od dużych, nie wiem czy to nie marnowanie kasy. Po 2 tygodniach i tak chyba nie będzie widać spektakularnych efektów, żeby móc powiedzieć, że jedna karma jest dobra, a inna zła. A jeśli chodzi o to, że nie będzie chciał jeść to cóż, jeśli zainwestujemy w dobre dla niego jedzenie, ale mu nie podejdzie to można dosmaczać, choćby tą puszką albo czymkolwiek. Tu tak na szybko znalazłam dla przykładu: hills i/d 5kg za 129zł, a 12kg za 205 zł. Różnica duża... Pisać do tego człowieka, o którym mówiłam wyżej? może poleciłby coś zupełnie innego? Quote
obiezyswiat75 Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Jeżeli mogę się wtrącic, to napisz. Nie szkodzi o opinię spytać Quote
FLY Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 (edited) dostałam odpowiedź: "(...) Psiak ma problemy z jelitami czy trzustka?? Polecam super karmę mega wydajną(dawkowanie najmniejsze na rynku!)smakowita i szybko na niej dojdzie do siebie. http://www.e-karma.pl/product-pol-524-NUTRA-GOLD-Breeders-Bag-20-kg.html Może potzreba psiakowi podac probiotyki bo ma wyjałowiony przewód pokarmowy? http://allegro.pl/multilac-10-kaps-probiotyk-prebiotyk-synbiotyk-i2966274869.html polecam są niesamowite! Zamiast cholernego kreonu polecam -- http://allegro.pl/multi-enzyme-super-enzymes-100tab-enzymy-trawienne-i2964211965.html (...)" pytanie z czym ma problemy chyba wynika z tego co napisałam w mailu, czyli że pies słabo tyje na dotychczasowej karmie, a był zagłodzony. Stąd też propozycje enzymów i probiotyku (tak zrozumiałam). aha no i załozyłam, że szukamy karmy suchej. Gdzieś mi mignęło, że gotowanie dla psa odpada. Zresztą mając suchą karmę zawsze można mu coś tam dorzucić ekstra, jak akurat będzie czas czy warunki żeby ugotować czy podać coś świeżego. Decyzję pozostawiam Wam, bo ja jestem stronnicza;) (jak mówiłam, mam pełne zaufanie i gdyby chodziło o mojego psa, w ciemno brałabym to, co zalecił). Na szybko przejrzałam opinie w necie, natrafiłam na same pozytywne. No i cena jest atrakcyjna (zaznaczyłam, że nie mamy fortuny do wydania, ale karma ma być przede wszystkim dobra, a dopiero potem tania). na 30kg psa (nie wiem ile Amor waży??) wychodzi 74 dni wyżywienia za 167zł. Czyli b. atrakcyjnie. Co Wy na to?? Edited January 29, 2013 by FLY Quote
Bogusik Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 FLY,uważam,że proponowana karma jest bardzo dobra,jak również Multilac i Multi-Enzyme Super.Tego ostatniego są jeszcze tylko 2szt. przynajmniej na tej stronie,do której podałaś link.Ale,to tylko moje skromne zdanie. Quote
FLY Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 [quote name='Bogusik']FLY,uważam,że proponowana karma jest bardzo dobra,jak również Multilac i Multi-Enzyme Super.Tego ostatniego są jeszcze tylko 2szt. przynajmniej na tej stronie,do której podałaś link.Ale,to tylko moje skromne zdanie.[/QUOTE] linki podał takie Robert, ale żeby pokazać o które rzeczy chodzi, a kupić możemy gdziekolwiek;) karma z tego co się zorientowałam jest jeszcze w krakvecie chyba 2 zł tańsza, ja mam z nimi słabe doświadczenie więc brałabym tą z linka. A te enzymy to z allegro więc będą dostępne. Dziewczyny wypowiedzcie się proszę? Jeśli się zdecydujemy na te dodatki to dowiem się, ile by trzeba mu dawać (do tego potrzebuję wagi psa, oczywiście +/-). Ale myślę, że to ogromne koszta nie będą (multi enzyme 47zł z przesyłką, ludziom starczy na 50 dni, nie sądzę żeby psu na drastycznie mniej). Quote
obiezyswiat75 Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Ja myślę, że można spróbować z tą karmą i enzymami. Quote
Till Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 [quote name='FLY']dostałam odpowiedź: "(...) Psiak ma problemy z jelitami czy trzustka?? Polecam super karmę mega wydajną(dawkowanie najmniejsze na rynku!)smakowita i szybko na niej dojdzie do siebie. http://www.e-karma.pl/product-pol-524-NUTRA-GOLD-Breeders-Bag-20-kg.html Może potzreba psiakowi podac probiotyki bo ma wyjałowiony przewód pokarmowy? http://allegro.pl/multilac-10-kaps-probiotyk-prebiotyk-synbiotyk-i2966274869.html polecam są niesamowite! Zamiast cholernego kreonu polecam -- http://allegro.pl/multi-enzyme-super-enzymes-100tab-enzymy-trawienne-i2964211965.html (...)" pytanie z czym ma problemy chyba wynika z tego co napisałam w mailu, czyli że pies słabo tyje na dotychczasowej karmie, a był zagłodzony. Stąd też propozycje enzymów i probiotyku (tak zrozumiałam). aha no i załozyłam, że szukamy karmy suchej. Gdzieś mi mignęło, że gotowanie dla psa odpada. Zresztą mając suchą karmę zawsze można mu coś tam dorzucić ekstra, jak akurat będzie czas czy warunki żeby ugotować czy podać coś świeżego. Decyzję pozostawiam Wam, bo ja jestem stronnicza;) (jak mówiłam, mam pełne zaufanie i gdyby chodziło o mojego psa, w ciemno brałabym to, co zalecił). Na szybko przejrzałam opinie w necie, natrafiłam na same pozytywne. No i cena jest atrakcyjna (zaznaczyłam, że nie mamy fortuny do wydania, ale karma ma być przede wszystkim dobra, a dopiero potem tania). na 30kg psa (nie wiem ile Amor waży??) wychodzi 74 dni wyżywienia za 167zł. Czyli b. atrakcyjnie. Co Wy na to?? Myślę, że trzeba spróbować tej karmy, którą poleca twój znajomy plus enzymy i probiotyk. W sumie to wyjdzie 216zł. I teraz trzeba zdecydować jak to dalej zrobić. Hoteli jest na plusie 100zł. Ale teraz kończy się styczeń więc myślę, że to powinno iść na poczet opłaty hotelowej. Pisałaś, że masz jeszcze z bazarku 280zł (o ile dobrze pamiętam) to może część tych pieniędzy przeznaczyć na tą karmę i dodatki. Chcę żebyś Ty zdecydowała bo to Ty uzbierałaś te pieniądze. Możesz zamówić z adresem dostawy do hoteliku lub przelać pieniądze, a Angelika zamówi już to do siebie. Ale może lepiej jak Ty zamówisz. Zresztą zdecyduj jak Ci wygodniej Quote
FLY Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 [quote name='Till']Myślę, że trzeba spróbować tej karmy, którą poleca twój znajomy plus enzymy i probiotyk. W sumie to wyjdzie 216zł. I teraz trzeba zdecydować jak to dalej zrobić. Hoteli jest na plusie 100zł. Ale teraz kończy się styczeń więc myślę, że to powinno iść na poczet opłaty hotelowej. Pisałaś, że masz jeszcze z bazarku 280zł (o ile dobrze pamiętam) to może część tych pieniędzy przeznaczyć na tą karmę i dodatki. Chcę żebyś Ty zdecydowała bo to Ty uzbierałaś te pieniądze. Możesz zamówić z adresem dostawy do hoteliku lub przelać pieniądze, a Angelika zamówi już to do siebie. Ale może lepiej jak Ty zamówisz. Zresztą zdecyduj jak Ci wygodniej Fajnie, to spróbujemy z tym:) Jeśli ktoś zadzwoni szybko do tej e-karmy i potwierdzi, że jest taka karma (trzeba pytać, b często na stronie niby jest, ale wyślą dopiero za 5 dni bo fizycznie nie ma)- http://www.e-karma.pl/contact.php - to ja zamówię (karma nutra gold breeders bag). Tu gdzie jestem nie ma zasięgu. Dodatkowo jestem w pracy, teraz sobie zrobiłam godzinkę wolnego więc trzeba szybko działać. Adres do dostawy ten co w na 1szej stronie? Jeszcze poproszę numer do Angeliki (dla kuriera). Quote
MALWA Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Dobra decyzja FLY - może na tej karmie Amor szybciej przybierze na wadze. Quote
MALWA Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 [quote name='FLY']dzięki:)) ktoś ma nr do angeliki?[/QUOTE] Niestety nie...........przejrzałam na szybko wpisyAngeliki, ale nr tel. do siebie nie podaje. Może Till ma? Quote
Till Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 Podaję numer do Angeliki 504 060 219, jak już będziesz wiedzieć na kiedy mogą karmę jej dostarczyć to trzeba Angelice to przekazać żeby była w ten dzień w domu Quote
FLY Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 zamówiona i opłacona. info z maila: " Przesyłkę doręczy: Siódemka Opłata za przesyłkę: 0,00 zł Numer przesyłki: 0330218791484 Przesyłka powinna dotrzeć za 2 dni robocze. W większości przypadków doręczenie następuje następnego dnia roboczego po wysłaniu przesyłki przez nasz sklep. Ilość produktów: 1 Wartość produktów: 167,00 zł Koszt zamówienia: 167,00 zł " czyli pewnie w piątek będzie. Kurier ma tel do Angeliki. Można też dzwonić zapewne do firmy (siódemka) i podając nr przesyłki umówić się z nim. To już jak Angelice pasuje. Te enzymy i to drugie nie są aż tak pilne, napiszę wieczorem do R. o dawkowanie i zobaczymy ile tego zamówić, wtedy na spokojnie dziś jeszcze się postaram to zrobić, ale w nocy. Quote
Till Posted January 30, 2013 Posted January 30, 2013 ok, to ja daję znać Angelice o przesyłce, dziękujemy Quote
Recommended Posts