Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='FLY']jak już pisałam wyżej, wysłałam maila do A. z pytaniem czy mogłaby przeznaczyć karmę Amora dla innych psiaków w zamian za obniżenie opłaty za hotel (o wartość karmy na jaką się umówimy, oczywiście jednorazowo). Tak więc zobaczymy, co z tego wyniknie, jak nie to pomyślimy gdzie ją odsprzedać.

Pilniejszą sprawą jest w tej chwili zakup nowej karmy.
Mogę to zrobić w każdej chwili, na wtorek może być u Amora. Pytanie jednak - CO mam kupić. Czy tego hillsa o którym wyżej wklejałam info? Ryzykujemy normalny worek czy bawimy się w mniejsze? 2kg moim zdaniem kompletnie odpada, koszt to ok 80zł + zapewne kurier z 20zł, bo chyba za taką kwotę nikt nie robi darmowych wysyłek. Czyli pozostaje nam 5 kg albo 12kg.

Kopiuję jeszcze wskazania z tej karmy:

Wskazania:
- zaburzenia przewodu pokarmowego: zapalenie żołądka, zapalenie jelit, przewlekłe zapalenie okrężnicy, (czyli większość przypadków biegunek oraz złe wchłanianie, rozrost bakterii w jelicie, rozszerzenie naczyń chłonnych)
- rekonwalescencja po zabiegach chirurgicznych przewodu pokarmowego
- rekonwalescencja po mniejszych zabiegach chirurgicznych oraz stanach łagodnego wycieńczenia
- niewydolność zewnętrzwydzielnicza trzustki
- ostre zapalenie trzustki, bez hiperlipidemii
- rozszerzenie i skręt żołądka
- w pełni zbilansowana dla szczeniąt

Co myślicie?? Angelika sama pisze, że daje mu bardzo oszczędnie...do jutra trzeba podjąć decyzję, jeśli będę wiedzieć co mam zamawiać to postaram się to tak zrobić, żeby już na wtorek karma była u Amora.

To moze faktycznie warto zamówić karmę, o której wyżej pisze Angelika.

Co do tej, która jest obecnie w hoteliku, zobaczymy....

Posted

Raczyna napisał(a):
a nie możemy kupić trochę tego Hiltona na spróbowanie plus trochę puszek tych co jadł wcześniej?

ale jakiego hiltona bo ja nie rozumiem?

Posted

FLY napisał(a):
ale jakiego hiltona bo ja nie rozumiem?

sorki :lol:oczywiście że Hills:p
nie wiem czemu mi paluszki hiltona wystukały :evil_lol:

zresztą na tej dogo mam tyle literówek, jak nigdy, że zastanawiam się czy tu jest jakiś specjalny program do mieszania literek:mad:

Posted

Raczyna napisał(a):
sorki :lol:oczywiście że Hills:p
nie wiem czemu mi paluszki hiltona wystukały :evil_lol:

zresztą na tej dogo mam tyle literówek, jak nigdy, że zastanawiam się czy tu jest jakiś specjalny program do mieszania literek:mad:

pytam, bo drugi raz napisałaś hilton;>

pisałam wyżej o tym czemu nie bardzo chcę brać "na próbę"...za 2 kg wyszłoby 80-100zł, to strasznie dużo.

Dziewczyny, naprawdę nikt nigdy nie miał psa z problemami zdrowotnymi, wrażliwego...nikt nie karmił nigdy hillsem? trzeba podjąć jakąś decyzję. Jak dla mnie to ja mogę sobie wejść na stronę pierwszego lepszego sklepu zoologicznego i wydać pieniądze Amora, które mam na co uznam za stosowne. Mam tak zrobić?

Posted

Nie wiem na ile się to przyda, ale mam psa, który ma problemy trzustkowe. Od dwóch miesięcy karmimy karmą Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat. Faktycznie karma świetnie jest przyswajana. Nie było problemów żołądkowych, robimy badania krwi i jest dobrze. Karma na początku była namaczana, teraz podajemy normalnie. W razie czego tutaj jest chyba najtańsza: http://zooart.com.pl/product-pol-1746-ROYAL-CANIN-Gastro-Intestinal-Low-Fat-LF22-12kg.html

Posted

[quote name='Macia']Nie wiem na ile się to przyda, ale mam psa, który ma problemy trzustkowe. Od dwóch miesięcy karmimy karmą Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat. Faktycznie karma świetnie jest przyswajana. Nie było problemów żołądkowych, robimy badania krwi i jest dobrze. Karma na początku była namaczana, teraz podajemy normalnie. W razie czego tutaj jest chyba najtańsza: http://zooart.com.pl/product-pol-1746-ROYAL-CANIN-Gastro-Intestinal-Low-Fat-LF22-12kg.html

dzieki, pewnie, że się przyda...żeby nam namieszać - im większy wybór tym gorzej;) nie no żartuje oczywiście, ale już nie wiem naprawdę...

Posted

ja mam staruszka, który nie może jeść NIC innego - tylko RC Gastro Intestinal - nawet po Hillsie tym wyżej wspomnianym miał jazdy, ale co pies to inne trawienie więc nie da się tego przewidzieć jak Amor zareaguje, wiele osób chwali tego hillsa, nam się nie sprawdził, a może wyprbówałam go w złym momencie - też możliwe

Posted

Ja niestety w kwestii suchej karmy nie mam doświadczenia,mój pies je tylko gotowane..ale z tego co kojarzę ze słyszenia naturalnie to Royal,o którym pisze Macia byłby dobry,tyle,ze to zawsze jest jakieś ryzyko....

Posted

dobra, bez ryzyka nic chyba nie kupimy. Zresztą mam nadzieję, że w razie czego (odpukać) znajdzie się na dogo psiak, dla którego ktoś odkupi tę karmę? Będziemy stratni tyle co za przesyłkę + jakiś upust żeby cena była lepsza niż w sklepie.

Till tu gdzieś podawała nr do siebie?

Posted

mdk8 napisał(a):
mój psiak o bardzo wrażliwym żołądku jest na royalu i jest ok. sklep kar-ma.pl często ma royala w promocji.

kar-ma i zooart mają na allegro najtaniej tę karmę (217.50-219zł) - tzn ja nigdzie taniej nie znalazłam. dzięki za opinię!

Posted

FLY napisał(a):
chyba jakieś 25-30kg. Szybko wysyłają?

Czyli patrząc na tabelkę dawkowania i biorąc pod uwagę, że nadal ma niedowagę (?) to dawka dzienna wynosi ok. 500 gram. U mnie karma była po 3 dniach. Czyli nie tak źle biorąc pod uwagę jak to wygląda w innych sklepach.

Posted

Macia napisał(a):
Czyli patrząc na tabelkę dawkowania i biorąc pod uwagę, że nadal ma niedowagę (?) to dawka dzienna wynosi ok. 500 gram. U mnie karma była po 3 dniach. Czyli nie tak źle biorąc pod uwagę jak to wygląda w innych sklepach.

chyba żartujesz po 3 to już robiłam aferę hehe;) fajnie jak wysyłają kurierem w dniu zakupu i na drugi dzień jest..
Jemu mniej będzie schodziło, bo je tez inne rzeczy, jakieś puszki, ryże i coś tam..

Posted

Zależy, jak mam płatność przelewem to najpierw muszą dostać wpłatę żeby wysłać ;). Co do tego czy low fat powinien zdecydować weterynarz. Przy schorzeniach trzustki zaleca się low fat.

Posted

Pominę milczeniem grożenie mi paragrafami i grzywnami, za rzekome zniesławienie.:shake:Są jednak i takie osoby,które podzielają moje zdanie:smile:
To nie jest forum zamknięte i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie,opinię czy też pogląd.
Myślę,że jeśli chodzi o karmę dla Amorka,to po wcześniejszym,nieudanym doświadczeniu,najlepiej było by dostosować się do opinii missieek.W ten sposób, przynajmniej uniknie się niepotrzebnych "rewolucji" żołądkowych,które przy jego stanie,na prawdę są jak najmniej wskazane.

Posted (edited)

[quote name='Bogusik']Pominę milczeniem grożenie mi paragrafami i grzywnami, za rzekome zniesławienie.:shake:Są jednak i takie osoby,które podzielają moje zdanie:smile:
To nie jest forum zamknięte i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie,opinię czy też pogląd.
Myślę,że jeśli chodzi o karmę dla Amorka,to po wcześniejszym,nieudanym doświadczeniu,najlepiej było by dostosować się do opinii missieek.W ten sposób, przynajmniej uniknie się niepotrzebnych "rewolucji" żołądkowych,które przy jego stanie,na prawdę są jak najmniej wskazane.

Tylko czy missiek wyraziła jasno opinię? z tego co pamiętam to była raczej propozycja, że można by spróbować z hillsem albo chyba tym rc, o którym piszemy? w przypadku tego drugiego myslałam właśnie o tym samym, czy dla Amora ten z niskim tłuszczem oby na pewno będzie dobry?

edit, dobra znalazłam ten post, sprzed 2 tygodni:
[quote name='Till']
wet powiedział, że może bardziej by tył na specjalistycznej karmie
przeznaczonej dla psów z zaburzeniem trawienia/wchłaniania
Royal Intestinal lub Hill's i/d, tyle że nie ma pewności czy chrupki by chciał jeść no i cena
no ale może by spróbować z niedużą paczką?

na puszkach plus Kreon nie ma super poprawy masy
nadal jest chudy
waga tylko 25 kg

Z Waszych opinii wyłania się dobry obraz tego RC, od hillsa jest droższy trochę ponad dychę, czyli niewiele. Ale co do tego czy LF czy nie, to nie mam pojęcia...

"zwykły" ten RC ma 12.5 % tłuszczu, ten LF ma 5%, josera sensiplus, którą jak zrozumiałam jadł i było ok ma 12%

znalazłam też post z połowy pazdziernika, z opisem badania:

"wykonano dwa RTG w poszukiwaniu guzów, zmian nowotworowych
na zdjęciu klatki piersiowej widać powiększona sylwetkę serca, najpewniej z powodu wieku
na zdjęciu jamy brzusznej widać powiększoną wątrobę
guzów nie stwierdzono

wykonano USG jamy brzusznej
stwierdzono, że śledziona jest dwukrotnie powiększona, może to być powód anemii
czyli śledziona nadaje się do usunięcia
ale stan wyklucza operację
widoczne były także zwłóknienia wątroby
oraz prostata jest powiększona
pozostałe narządy wyglądają OK

to że jest tak masakrycznie chudy i apetyt ma średni
nie bardzo da się powiązać z czymś wymienionym powyżej

gdzie można jeszcze szukać przyczyny
- białaczka, mimo leukocytów w normie
- choroba od kleszczowa
- nowotwór rozsiany"

o trzustce nic nie ma...chyba też później nie było żadnych badań

Edited by FLY
Posted

FLY - napisałam na pw.....

Co do karmy, to nie mam dużego rozeznania, mój terier, który ma problemy skórne - gronkowca, je taka karmę: BENTO KRONEN Happy Life Adult Lamb, i jest to karma z zawartością jagnięciny. Od kiedy to je nie ma problemów ze skórą, łapami, uchami.

Posted

Macia napisał(a):
To już powinno zależeć od tego co powie weterynarz, ale tak jak pisałam przy chorobach trzustki powinno się podawać karmy niskotłuszczowe.

edytowałam po Tobie. w tym opisie badania nie ma nic o trzustce...Kojarzysz żeby miał z nią problem? bo ja się już pogubiłam szczerze mówiąc. To co teraz dostaje chyba nie ma specjalnie obniżonej zawartości tłuszczu.

Posted (edited)

Nie czytałam wątku od początku, ale gdzieś widziałam sugestię, że to problemy trzustkowe. Poszukam.
Przeczytałam kilka stron, więcej nie mogę internet mi wolno chodzi. Znalazłam jedynie informację o podawaniu Kreonu (czyli coś z trzustką musi być). Był też post, że weterynarz stwierdził, że można spróbować hillsa lub royala intestinala, ale nie zaznaczono jakiego. Najlepiej byłoby po prostu zapytać weterynarza o opinię.

Edited by Macia
Posted (edited)

Jesli nikt inny się nie zgłosi i nie jest chetny, to mogę zostać skarbnikiem Amora.

Na wątku Amora jestem od początku, wchodzę na dogomanię codziennie, nieraz nawet kilka razy dziennie. Prowadizłabym rozliczenie jego finansów, które zbierałabym na swoje prywatne konto, a następnie z konta Amora opłacałabym jego potrzeby.

Proszę o opinię w powyższym zakresie. Kto jest za? Czy ktoś jest przeciw?

Edited by MALWA
literówka