Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To moja suczka. W styczniu będzie miała ok. 2lata.
Bardzo lubi biegać i skakać [ma predyspozycje skokowe].
To jest mój sportowy pies :D.
Chciałam się zapytać czy ona może mieć coś z Charta?
Wiem że to kundel i nie jest rasowy, ale jej budowa przykuła moją uwagę.
Zawsze można się zapytać :D. Oto fotki:
http://imageshack.us/photo/my-images/268/lunalm.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/577/luna2mz.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/811/luna3p.jpg/

Jeśli chodzi o uszy to wiem jakie ma, ma trochę dłuższy pyszczek niż inne moje stare psy które miałam.
Nie wiem sama, nie oczekuje niczego tylko się pytam.
Proszę o odpowiedź :)

Posted

[quote name='Amazonka122']Na siłę? Przeczytaj uważnie mój post ;].[/QUOTE]
tak pies jest chudy i wg ciebie ma dluzszy ryjek o pytasz o podobienstwo do charta...to jest na siłe oczywiscie wg mnie, a pytałaś o opinie ludzi, to masz:-D

Posted

Tak, ma. Cztery łapy, dwoje uszu , dwoje oczu :) Ja nie widzę żadnego podobieństwa w odniesieniu do charta. Ale prawda jest taka, że może być podobny do UFO ludka, byle by się dał dobrze prowadzić. Pozdrawiam.

Posted

Jeśli pytasz o namiastkę - to ma ! Charty zostały wyselekcjonowane z psów o takiej właśnie budowie, w tym sensie twoja psina ma z nimi coś wspólnego, ja myślę, że w najszerszym rozumieniu podobienstwa w budowie, to idziesz dobrym tropem. Jasne, że w sensie ścisłym nie ma nic wspólnego z rasą, ale skoro ma podobne predyspozycje, to zrozumiale, że Ci sie kojarzy. Takie psy, jak twoja suczka były na świecie pierwsze, a dopiero potem z nich powstały charty. Tak sobie myślę, że jeśli chcesz, możesz nazywać ja "chartem pierwotnym" ;-) albo ..."chartem amazońskim" :-D Wierz mi, znajdą sie tacy, którzy nie załapią żartu :-) Już gdzies na dogo opowiadalam o swoich dwóch sukach mieszańcach znalezionych pod blokiem, były mieszanką "w typie collie" z "w typie goldena", rózniły sie od siebie, bo jedna bardziej przypominała collie, a druga goldena, ale ludzie na spacerach i tak pytali mnie, co to za rasa , nie rasy, tylko jedna rasa... :-) W koncu mialam dość tłumaczenia i odpowiadałam np. : to mieszaniec wspaniały! I co? Wierzyli! Kiedyś facet mnie wkurzył, więc powiedzialam mu, że to posokowce tunguskie :-D a on na to calkiem poważnie: "A, tak, rzeczywiście!" :-D :-D

• 2 weeks later...
Posted

Moim zdaniem nie ma , co nie zmienia faktu że jest bardzo urocza ;)
Ma lekką budowę , jednak to nie oznacza że ma namiastkę z charta.
Typowy kundelek :) Pogłaskaj i ucałuj ode mnie !

Posted

Zawsze myslalam ze dogomaniacy to ludzie z klasa a w tym poscie pokazali swoje oblicze to ze ktos pyta nie znaczy ze nalezy go dolowac nazwaniem jego ukochanego psa -kundlem -to sa najbardziej kochane ,te rasowe to kasa i szpan .Tobie Amazonko zycze duzo radosci z Twoim pieseczkiem ,a tak na marginesie podenko tez istnieja i maja podobna budowe i rozne ubarwienia nie martw sie ze nie masz mertyki z hodowli wymysl sobie rase na wlasny uzytek i buzki od moich 6 mnieszancow w "typie" sa kochane i juz

Posted

[quote name='Amazonka122']Cały czas ma pełną miskę bo właśnie w poprzednim tygodniu 2 pozostałe psy mi zdechły jeden po drugim.. :(.
No nic, dziękuje.
Pozdrawiam :).
A mnie to zasmuciło......... Dlaczego odeszły? (na naszym forum lepsza to forma, niż "zdechły"), i to jeden po drugim? Coś tu jest nie tak...

Posted

Nanhoo napisał(a):
Zawsze myslalam ze dogomaniacy to ludzie z klasa a w tym poscie pokazali swoje oblicze to ze ktos pyta nie znaczy ze nalezy go dolowac nazwaniem jego ukochanego psa -kundlem -to sa najbardziej kochane ,te rasowe to kasa i szpan .Tobie Amazonko zycze duzo radosci z Twoim pieseczkiem ,a tak na marginesie podenko tez istnieja i maja podobna budowe i rozne ubarwienia nie martw sie ze nie masz mertyki z hodowli wymysl sobie rase na wlasny uzytek i buzki od moich 6 mnieszancow w "typie" sa kochane i juz

Nazwanie kundelkiem nie jest obrazą ;)
To tak jakbyś mówiła "rasowiec!" "rasowiec" na psa rasowego.
Co do Podenco - Ma tylko podobną klatkę piersiową ale ogólnie to dużo kundelków tak wygląda i z Chartem nie mają nic wspólnego ale jeśli ktoś tak chcę myśleć to nikt mu nie zabrania. To że piesek jest szczupły i lubi biegać Chartem go nie czyni :)