Newf Posted September 28, 2012 Posted September 28, 2012 Witam wszystkich serdecznie, Na forum tutaj jestem nowy, ale zerejstrowałem się, gdyż wiele osób tutaj zna się zapewne na temacie. Chodzi mi o to, iż niedługo stanę się właścicielem psiaka (owczarek niemiecki) i powiem szczerze, że do tej pory nie miałem doświadczenia w karmieniu psa. Wiem o co chodzi tak ogólnie, ale nie wiem szczerze co z firmą jeśli idzie o karmy, w sensie .... co byście polecili ?:) Słyszałem o tych wszystkich firmach jak Royal, czy Eukanuba. Fakt, są droższe, ale to dla mnie nie gra roli. Niemniej czy droższe znaczy lepsze ? Nie ma czegoś lepsze i taniego ? W dodatku moja znajoma ostatnia była na targach zoologicznych i tam dostała próbki jakiejś nowej marki, która zwie się O'Canis i mówiła, że rewelacja i jej pies wolał to niż jakiekolwiek inne karmy do tej pory. Tylko, że o niej nie słyszałem i to ponoć coś nowego. Czy ktoś coś wie ? Nie wiem na co się zdecydować :) Proszę ... pomóżcie :) Pozdrawiam wszystkich ! Quote
catty Posted September 29, 2012 Posted September 29, 2012 RC to taki drogi FastFood, czyli chemia i zboża. Przede wszystkim - patrz na skład oraz na potrzeby Twojego psa. Przede wszystkim w składzie karmy dla psa, NIE MOŻE być na pierwszym miejscu jakiekolwiek zboże (włącznie z ryżem) ani żadne ziemniaki. TYLKO MIĘSO. Wbrew temu co niektórzy powiedzą, najlepiej jest karmić psa karmą bez zbóż, których jest trochę na rynku. Nie można jednak też przesadzić ze zbyt białkową karmą taką jak np. Orijen. Oczywiście jeśli zależy Ci, by karmić psa zdrowo, nie spoglądaj nawet na półki w marketach. Jest mnóstwo karm, poczytaj składy, na pewno coś wybierzesz. Poza tym, wszystko wyjdzie w praniu. Mogą pojawić się, np. alergie na jakiś składnik karmy (najczęściej kurczak, zboża), różnego rodzaju niestrawności, luźne kupy, wymioty itp. Także nie można przyjąć, że karmę, którą kupisz jako pierwszą, będziesz mógł kupować przez całe życie psa. W zasadzie nie ma co doradzać, bo każdy ze swojej strony swoją karmę pochwali. Masz tu na forum spis różnych karm - pospisuj nazwy, google, poczytaj składy, wybierz najlepszy. Jest też wątek o karmach bezzbożowych, warto zajrzeć. Quote
Newf Posted September 30, 2012 Author Posted September 30, 2012 [quote name='catty']RC to taki drogi FastFood, czyli chemia i zboża. Przede wszystkim - patrz na skład oraz na potrzeby Twojego psa. Przede wszystkim w składzie karmy dla psa, NIE MOŻE być na pierwszym miejscu jakiekolwiek zboże (włącznie z ryżem) ani żadne ziemniaki. TYLKO MIĘSO. Wbrew temu co niektórzy powiedzą, najlepiej jest karmić psa karmą bez zbóż, których jest trochę na rynku. Nie można jednak też przesadzić ze zbyt białkową karmą taką jak np. Orijen. Oczywiście jeśli zależy Ci, by karmić psa zdrowo, nie spoglądaj nawet na półki w marketach. Jest mnóstwo karm, poczytaj składy, na pewno coś wybierzesz. Poza tym, wszystko wyjdzie w praniu. Mogą pojawić się, np. alergie na jakiś składnik karmy (najczęściej kurczak, zboża), różnego rodzaju niestrawności, luźne kupy, wymioty itp. Także nie można przyjąć, że karmę, którą kupisz jako pierwszą, będziesz mógł kupować przez całe życie psa. W zasadzie nie ma co doradzać, bo każdy ze swojej strony swoją karmę pochwali. Masz tu na forum spis różnych karm - pospisuj nazwy, google, poczytaj składy, wybierz najlepszy. Jest też wątek o karmach bezzbożowych, warto zajrzeć.[/QUOTE] Dziękuję za odpowiedź. Chyba wypróbuję w takim razie O'Canisa. Zawsze przecież można zmienić. Będę na bieżąco monitorował sytuację. Quote
catty Posted September 30, 2012 Posted September 30, 2012 Najpierw najlepiej karmić szczenię tym, co dostawał w hodowli - nie ważne, czy to jest najlepsze, czy najgorsze żarcie. I stopniowo wprowadzać swoją karmę. Tym sposobem unikniesz rewolucji żołądkowej psiaka. I musisz też pamiętać o okresie przejściowym przy zmianie każdej karmy. Quote
Newf Posted September 30, 2012 Author Posted September 30, 2012 [quote name='catty']Najpierw najlepiej karmić szczenię tym, co dostawał w hodowli - nie ważne, czy to jest najlepsze, czy najgorsze żarcie. I stopniowo wprowadzać swoją karmę. Tym sposobem unikniesz rewolucji żołądkowej psiaka. I musisz też pamiętać o okresie przejściowym przy zmianie każdej karmy.[/QUOTE] Dzziękuję, będę pamiętał ! Quote
Rosiczka Posted October 4, 2012 Posted October 4, 2012 Zainteresowałam się tą karmą O'Canis i bardzo się zdziwiłam składem. Naprawdę wygląda ciekawie. Quote
Recommended Posts