Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znajomy ma psa, któremu wypadły prawie wszystkie zęby. Czym go karmić, żeby dieta była dobrze zbilansowana? Na razie dostaje ryż z sosem - pies wybredny i mało co chce jeść :shake:

Posted

Wydaje mi się, że pies powinien dostawać wszystko to, co inne psy w jego wieku - mięso, warzywa, owoce, które toleruje - tyle że zmiksowane/mielone na papkę. Ew. dobra sucha karma w namoczonej postaci. Psy i tak nie przeżuwają pokarmu.

Posted

Wszystkim, oprócz suchej karmy i kości. Mięso mielone (bez soli), warzywa i ryż rozgotowane na miękko i rozdrobnione widelcem. Dobrej jakości puszki dla psów. Jakość jest ważna, bo starsze psy gorzej przyswajają. Sam ryż z sosem (jakim? psy nie mogą jeść słonego i przyprawianego pokarmu) to za mało, dodałabym do tego mięso mielone i np. rozgotowaną marchew.

Posted

Przekazałam :)
Sos z obiadu. Problem z nią jest taki, że ona nic nie chce jeść, ten ryż zjada w miare chętnie. Mięso czasami zje, ale zwykle zostawało, warzywa kiedyś zjadała wszystkie, a teraz nie chce. Wybredna ponoć strasznie się zrobiła.
Jeszcze takie pytanie: Dlaczego z ręki, z talerza położonego na ziemi zje, ale ze swojej miski nie chce?

Posted

Często tak jest, nie wiem dlaczego, może dlatego, że z ręki lub talerza to taki łakomy kąsek "zdobyty" od kogoś/po kimś? Moje psy też tak mają, a zawsze najlepsze jest to, co drugi ma w misce, mimo że dostają zawsze to samo :eviltong:

Popróbujcie z różnymi karmami, mięsem (drób, wołowe, gotowane, surowe itp.). Można też zainwestować np. w Calopet (świetnie mi się ostatnio sprawdził). To pasta, która uzupełnia monotonną dietę i pobudza apetyt. Fajnie zachęca do jedzenia też olej rybny (są specjalne dla psów), przy okazji jest bardzo zdrowy i pięknie poprawia kondycję sierści. Oczywiście nie każdemu psu smakuje, ale to takie pomysły, które u mnie zdały egzamin.

Pamiętaj też, że wraz z wiekiem spada aktywność psa, spowalnia się metabolizm i psiak ma mniejsze zapotrzebowanie na pokarm. Dlatego też czasami ludziom się wydaje, że pies wybrzydza, a on po prostu mniej je. Jednak to co je powinno być wartościowe właśnie dlatego, że jest tego mniej. Jeżeli sunia chudnie, gorzej wygląda, to trzeba coś zrobić. Warto też zrobić podstawowe badania, brak apetytu często jest symptomem jakiejś choroby. Np. jeżeli wypadły jej zęby, to może jest tam jakiś stan zapalny, który boli i truje organizm? Wtedy mało kto miałby apetyt...

• 3 weeks later...
Posted

Jak dostanie z talerza pańciowego to to jest przecież ekstra jedzenie, to co ma w swojej misce wydaje jej się mało atrakcyjne. Spróbujcie podawać jej jedzenie na tym talerzu :)
Może ten piesek nie jest wybredny, tylko bolą go dziąsła?

• 1 month later...