Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Planuje zakup 4 miesiecznego pieska, nie wiem jak w tym wieku z jego charakterem. Nie mam pojecia czy latwo bedzie mu sie przyzwyczajic do nowego otoczenia. Obecnie przebywa w otoczeniu innych psow, w domu z ogromnym ogrodem. Ja mam maly domek z malym ogrodkiem :( Mam tez kota :) wlasciciel zapewnia mnie ze wszystko bedzie dobrze. Czy mozecie podzielic sie ze mna swoimi doswiadczeniami...

Posted

Ja kupowałam 7 miesięcznego dobermana z ogromnego domu na wsi, a trafił do warszawskiej 38m2 kawalerki. Przyzwyczaił się błyskawicznie ;) U was też na pewno wszystko będzie ok :)

Posted

A ja Was przebiję, bo adoptowałam dwukrotnie kilkunastoletniego psa i też się przyzwyczaiły. Nawet skończyły kursy szkoleniowe :evil_lol:
Wiek nie ma większego znaczenia. Owszem, teoretycznie młodszy organizm ma lepszą zdolność przystosowawczą, ale dla ludzi najczęściej jest to niezauważalna różnica.
Zwróć raczej uwagę na to, czy pies był odpowiednio socjalizowany przez hodowcę. Jeżeli ten do tej pory (czyli przez kilka miesięcy życia) nie nauczył psa funkcjonowania wśród ludzi i psów, nie pokazał świata, nie zabierał na spacery, to możesz mieć później z takim psiakiem problemy. Pies może się wszystkiego bać, wykazywać agresję ze strachu, niszczyć i wyć pod Twoją nieobecność, oszczekiwać nieznane osoby/psy/przedmioty i prezentować wiele innych niepożądanych zachowań. Tak więc to nie wiek ma znaczenie, tylko to, jak ten człowiek postępował z psem. Jeżeli wszystkiego go nauczył, nie będziesz miała powodów do zmartwień (dopóki sama nie popełnisz jakichś błędów wychowawczych :diabloti:).
I jeszcze: sprawdź, czy właściciel ma zarejestrowaną hodowlę w zkwp (Związek Kynologiczny w Polsce). Do psa powinnaś otrzymać metrykę, na podstawie której wyrobisz mu rodowód. Pamiętaj, że handel psami bez rodowodów jest w Polsce zabroniony (wtedy to nie żaden golden tylko kundelek).

Posted

:) Możesz mieć i mieszkanie 20m2 , z czego dwa metry pozostawisz psu jako 'oazę spokoju" i jemu różnicy to nie zrobi o ile zapewnisz mu codzienne fajne, aktywne spacery , spacery takie po, których nawet nie będzie miał ochoty szaleć w domu.

Mitem jest to, że duży ogród dla psa jest super... Bo w pewnym momencie "wielki ogród" jest tak samo nudny i mało atrakcyjny jak mieszkanie 20m2. Dłuuuuugie spacery , zdobywanie nowych terenów, to jest dla psa coś fajnego, dołożyć do tego jeszcze zabawę i naukę podczas takiego spaceru i pies będzie w raju :)

Posted

A ja mam Tobiego adopcyjniaka z problemami i tez sie szybko przyzwyczail
choc latwo nie bylo. Sczenie przyzwyczaic jest o wiele latwiej moim zdaniem niz psa doroslejszego;) Co do kota to do mnie przylazi kotka sasiadow i jest ok
musisz tylko dac mu czas by sie z kotkiem zapoznal;)
pozdrawiamy i zyczymy samych radosnych chwil w waszym wspolnym zyciu;)