Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ nastają chłody, a to dopiero pierwsza tak chłodna pora przed nami, rozpoczęłam poszukiwania jakiego okrycia na jesień/ zimę dla mojej pannicy i kawalera. Zastanawiam się czy lepsze są derki czy kombinezony. Co się lepiej użytkuje co bardziej praktyczne?

PS jeśli był taki temat o poproszę o linka

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Moja co prawda nie chodzi w kombinezonach,ani derkach,a pierwsze śniegi już spadły, ale na pewno cieplej psu będzie w kombinezonie,ale też bardziej niewygodnie, takie przynajmniej jest moje zdanie.
A ja za to widziałam tanie,nawet na zamówienie na allegro.

Posted

Czy niewygodne to zależy od psa i od przyzwyczajenia. Mój jeden chłopak grzecznie czeka aż go ubierzemy, a gdy jest na podwórku to naprawdę nie zwraca uwagi czy jest ubrany czy nie. Dzisiaj tak biegał, że zgubił buty (tak, w bytach też chodzi). Drugi chłopak ciuchów może nie lubi, ale jest przyzwyczajony i zdecydowanie woli wyjść ubrany, bo jak nie to trzęsie się jak osika.

Posted

Czy jakas fundacja moze pomóc w zamknieciu tej pseudo? Zobaczcie z czego jedzą psy? Syf
[url]http://tablica.pl/oferta/3-miesieczna-suczka-shih-tzu-ID1OcTZ.html#1d3989fb;r:;s:[/url]

• 3 weeks later...
Posted

Przede wszystkim psa nie należny strzyc tuż przed zimą, a najpóźniej wczesną jesienią.
U shih tzu kombinezon powinien być zrobiony tylko z ortalionu lub innego podobnego materiału.
Podszycie go jakimkolwiek "miśkiem" powoduje szybsze kołtunienie się włosa.
W przypadku tej rasy ma on tylko spełniać funkcję ochrony przed śniegiem a nie grzać.
Jeśli pies nie lubi butków, lub nie chcemy ich z jakiś względów zakładać, należy pamiętać o smarowni opuszków wazeliną (Ja osobiście stosuję wazelinę HAMA - specyfik na krowie wymiona).
Kategoryczny zakaz wyprowadzania psa w miejsca gdzie istnieje wielkie prawdopodobieństwo sypania solą lub innymi środkami chemicznymi.
Po powrocie do domu porządnie umyć łapu letnią lub zimną wodą.

Posted

Moje mają ciuchy z podszewką z ortalionu i z podszewką np. z polaru - niestety nie widzę różnicy w kołtunieniu się włosów, dlatego wolę polarki, bo grzeją. Chłopaki chyba też wolą :)

Posted

mój ma kombinezon podszyty pikówką :) i zapinany na napy :) ja jestem bardzo zadowolona, mały chyba mniej, ale on żadnych ubranek, gumek itp nie toleruje :P ale wybacza mi w momencie kiedy już może szaleć na śniegu :D

Posted

Moja też uwielbia śnieg, jak się tak wybiega z godzinę na podwórku, to potem wycieranko i odlepianie kulek ,bo ma je wszędzie .hahaha.
Akurat teraz spadł nowy śnieg, wiec Młoda może się wytarzać :D
Tylko,że ona jest bez ubrankowa .

Posted

No Wini to jak jest śnieg, to nie chce do domu wracać ;) z mężem chciałam ulepić bałwana, to co nam się udało zrobić kulę, to on wbiegał w nią i rozwalał na pól :D No i kombinezon nosi głównie przez te kulki, bo później aż piszczał z bólu przez nie i je gryzł...

Posted

Dziś np. Młoda szalała w sumie cały dzień na polu ,no a było ok -6 z kumpelą ;P teraz do domu właśnie wróciła :D A z kulkami nie jest tak źle, nie wyrywa ich sobie co najwyżej siedzi 10 min w prysznicu i topnieje ;D

Posted

A u nas jest tak - Bobo, który ma dysplazję, chce biegać i biegać i biegać... Totoro - zimy nienawidzi :(

I co tu zrobić, jak znaleźć złoty środek? Ironia, żebym musiała zmuszać do chodzenia zdrowego psa, a chorego ograniczać :)