natalia.aleksandrov Posted September 26, 2012 Author Posted September 26, 2012 spokojnie, aktywowałam :) Quote
agaton85 Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 To może psiak znajdzie DS u jakiegoś sąsiada? :eviltong: Quote
Marlena:) Posted September 26, 2012 Posted September 26, 2012 Pamiętajcie, że spaniele to nie psy dla każdego. Dużo z nich dojrzewając okazuje się dominujących, a przy złym prowadzeniu również agresywnych. Najczęściej ujawnia się to podobno właśnie u złotych cockerów. Nie mówię, ze wszystkie spaniele są agresywne, ale to częsta przypadłość u tej rasy. Trzeba przepadać przyszłych ludzi na wskroś. One chyba też nie bardzo nadają się do domu z dziećmi. Quote
natalia.aleksandrov Posted September 28, 2012 Author Posted September 28, 2012 Maluch jest już u mojej koleżanki i sąsiadki w jednym na DT. Na początku bał się żywiołowej Kiary (ttb, bardzo łagodna młoda sunia), ale przyzwyczaił się i patrzy na nią ciekawie z wysokości fotela. :) Quote
magdyska25 Posted September 28, 2012 Posted September 28, 2012 Chciałabym tylko dodać, że nie spaniele, tylko spanielowe kundelki- bez papieru. Quote
basia84 Posted September 28, 2012 Posted September 28, 2012 Witam Czy znalazł się już DS dla tego spanielka? Quote
Marlena:) Posted September 29, 2012 Posted September 29, 2012 [quote name='magdyska25']Chciałabym tylko dodać, że nie spaniele, tylko spanielowe kundelki- bez papieru.[/QUOTE] Wierz mi, że nie tylko, ale masz rację, w dużej większości tak. Ja nie mówię, że to wina tych psów, ale wina ich właścicieli - prawidłowo prowadzony pies jest do ułożenia i odwołania w każdej sytuacji! Spaniel potrzebuje doświadczonego opiekuna i to jest pewne. Quote
natalia.aleksandrov Posted September 29, 2012 Author Posted September 29, 2012 Spanielek pojechał do domu stałego, dostał na imię Gucio :) Czekamy na jego nowe zdjęcia :) Quote
Marlena:) Posted September 30, 2012 Posted September 30, 2012 Mówiłam, ze to będzie sekunda :D Bardzo się cieszę i trzymam kciuki za malucha ;) Quote
natalia.aleksandrov Posted September 30, 2012 Author Posted September 30, 2012 Dziękujemy :) Dostałam informację z nowego domu, że wszystko ok, maluch najedzony i wyspany hasa ze swoim kolegą :) Quote
Asia & Ginger Posted October 1, 2012 Posted October 1, 2012 (edited) [quote name='Marlena:)']Pamiętajcie, że spaniele to nie psy dla każdego. Dużo z nich dojrzewając okazuje się dominujących, a przy złym prowadzeniu również agresywnych. Najczęściej ujawnia się to podobno właśnie u złotych cockerów. Nie mówię, ze wszystkie spaniele są agresywne, ale to częsta przypadłość u tej rasy. Trzeba przepadać przyszłych ludzi na wskroś. One chyba też nie bardzo nadają się do domu z dziećmi.[/QUOTE] Marlena teoria dominacji już dawno została obalona, a jej twórca przyznał się do błędu, także nie rozpowszechniajmy jej bez końca, bo przez nią wiele psów ucierpiało. ;-) [quote name='Marlena:)']Wierz mi, że nie tylko, ale masz rację, w dużej większości tak. Ja nie mówię, że to wina tych psów, ale wina ich właścicieli - prawidłowo prowadzony pies jest do ułożenia i odwołania w każdej sytuacji! Spaniel potrzebuje doświadczonego opiekuna i to jest pewne.[/QUOTE] W każdej rasie zdarzają się agresywne osobniki, ale osobiście słyszałam może o 3 rasowych (rodowodowych) spanielach, które miały problemy z agresją. Cała reszta to psy w typie, które miały pecha trafić do nieodpowiednich właścicieli myślących, że spaniel, pies mysliwski będzie leżał i pachniał i nie trzeba go wychowywać, bo to taki słodki misiek. Stąd najczęściej biorą się problemy. ;-) Edited October 1, 2012 by Asia & Ginger Quote
magdyska25 Posted October 3, 2012 Posted October 3, 2012 Częsta przypadłość u spanieli/spanielowych? agresja? po pierwsze: ja chyba znam tylko same wyjątki po drugie: tak samo zresztą jak u "ras agresywnych" oraz psów w typie: amstaffowate/owczarkowe/molosowate itd itd. W końcu można wymienić wszystkie rasy/rasopodobne. :) A spanielkowi życzę dużo szczęścia w nowym domu!!!! Quote
natalia.aleksandrov Posted October 13, 2012 Author Posted October 13, 2012 Melduję, że u malucha wszystko świetnie :) Quote
Recommended Posts