Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pamiętajcie, że spaniele to nie psy dla każdego. Dużo z nich dojrzewając okazuje się dominujących, a przy złym prowadzeniu również agresywnych. Najczęściej ujawnia się to podobno właśnie u złotych cockerów.
Nie mówię, ze wszystkie spaniele są agresywne, ale to częsta przypadłość u tej rasy. Trzeba przepadać przyszłych ludzi na wskroś. One chyba też nie bardzo nadają się do domu z dziećmi.

Posted

[quote name='magdyska25']Chciałabym tylko dodać, że nie spaniele, tylko spanielowe kundelki- bez papieru.[/QUOTE]

Wierz mi, że nie tylko, ale masz rację, w dużej większości tak.
Ja nie mówię, że to wina tych psów, ale wina ich właścicieli - prawidłowo prowadzony pies jest do ułożenia i odwołania w każdej sytuacji! Spaniel potrzebuje doświadczonego opiekuna i to jest pewne.

Posted (edited)

[quote name='Marlena:)']Pamiętajcie, że spaniele to nie psy dla każdego. Dużo z nich dojrzewając okazuje się dominujących, a przy złym prowadzeniu również agresywnych. Najczęściej ujawnia się to podobno właśnie u złotych cockerów.
Nie mówię, ze wszystkie spaniele są agresywne, ale to częsta przypadłość u tej rasy. Trzeba przepadać przyszłych ludzi na wskroś. One chyba też nie bardzo nadają się do domu z dziećmi.[/QUOTE]
Marlena teoria dominacji już dawno została obalona, a jej twórca przyznał się do błędu, także nie rozpowszechniajmy jej bez końca, bo przez nią wiele psów ucierpiało. ;-)

[quote name='Marlena:)']Wierz mi, że nie tylko, ale masz rację, w dużej większości tak.
Ja nie mówię, że to wina tych psów, ale wina ich właścicieli - prawidłowo prowadzony pies jest do ułożenia i odwołania w każdej sytuacji! Spaniel potrzebuje doświadczonego opiekuna i to jest pewne.[/QUOTE]
W każdej rasie zdarzają się agresywne osobniki, ale osobiście słyszałam może o 3 rasowych (rodowodowych) spanielach, które miały problemy z agresją. Cała reszta to psy w typie, które miały pecha trafić do nieodpowiednich właścicieli myślących, że spaniel, pies mysliwski będzie leżał i pachniał i nie trzeba go wychowywać, bo to taki słodki misiek. Stąd najczęściej biorą się problemy. ;-)

Edited by Asia & Ginger
Posted

Częsta przypadłość u spanieli/spanielowych? agresja?
po pierwsze: ja chyba znam tylko same wyjątki
po drugie: tak samo zresztą jak u "ras agresywnych" oraz psów w typie: amstaffowate/owczarkowe/molosowate itd itd.
W końcu można wymienić wszystkie rasy/rasopodobne. :)

A spanielkowi życzę dużo szczęścia w nowym domu!!!!

• 2 weeks later...