Jump to content
Dogomania

Joszka ma cudowny dom u obiezyswiat75 :)))) !!!

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Nutusia']Na moje oko tylko pomoc fachowca może cokolwiek pomóc i przyzwyczajenie jej do klatki kenelowej.
Bo wśród normalnych ludzi mało jest takich popaprańców jak my, np. ja - moja Lili ma ponad 3 lata i każdy mój powrót do domu to jedna wielka niewiadoma i czasami nie wiadomo czy się śmiać czy płakać, w co ręce włożyć, od czego zacząć?...[/QUOTE]

kochane, rozmawialam wczoraj z lika, bardzo prosi o pomoc i rady, jak widzimy wyadoptowanie Joszki bedzie bardzo trudne, o ile ktos sie w ogole zdecyduje i nie straszne mu beda jej "wady", ale do tej pory lika ma naprawde problem, Joszka niszczy, zalatwia sie w domu, co robic? Nutusia moglabys rozwinac temat? u jakiego fachowca szukac pomocy? znasz jakiegos? lika ma do niego zadzwonic? i czy ktos moglby pozyczyc taka klatke? nie wiem, czy lice samej uda sie nauczyc Joszke czystosci i nie niszczenia...

Posted

Dziewczyny ta Pani naprawde bardzo fajna,z domu wychodzi na 2-3 h.W tym dniu wyszla na dwie godziny,Joszka pogryzla firanki,zaslony,dywan dosc porzadnie,w kuchni nasikala,a w pokoju kupa.Powiem Wam,ze tez nie jest mi wesolo np.dzisiaj przylapalam jak gryzla sofe....Z sikaniem lepiej,bo bardzo czesto wychodze biore ja do sklepu i tu tez problem bo przywiazana skacze do ludzi nie gryzie,ale lapie za nogawki.

Posted

A co ze sterylizacją Joszki ? Skoro już wróciła z adopcji, to uważam, że to jest priorytet.

Joszka jest w takim wieku, że ma prawo sikać i niszczyć. Szkoda pieniędzy na behawiorystę, wiele psów tak robi jak są młode i się nudzą.

To samo robiły moje psy do ok. 1, 5 roku życia. To efekty ich działań, po 2 godzinach nieobecności w domu. Tapetą zazwyczaj zajmowały się nocą, jak również cokołami od podłogi.

W tej chwili już wyrosły z niszczenia i są całkowicie normalne. Świry skończą w czerwcu 3 lata. Jedna waży 5,5 kg, a druga 9 kg. Dały mi nieźle popalić ! Miałam collie i podhalana od szczeniaka i nie miałam takich zniszczeń. Collie w bloku na 4 pietrze, a podhalan w domu bez własnego podwórka.

Zabierałam je do pracy, stosowałam Konga i kilogramy żwaczy, świńskich uszu i innych gryzaków. Ucho świńskie pochłaniały w 15 mnut. Za dużo gryzaków skutkowało tym, że po powrocie oprócz zniszczeń, jeszcze była sraczaka do posprzątania.

Spacerów miały mnóstwo, miały swoje towarzystwo, prawie nie zostawały same w domu, a mieszkanie mam do remontu, nigdzie na dole tapet, nadgryzione cokoły, dziury w ścianach, zjedzony fotel, kanapę wystawiłam do garażu i w domu rozstawiliśmy leżaki. Z trzech został jeden i to nadgryziony. Przedmiotów codziennego użytku, które zniszczyły nie zliczę. Zabawki dziecka (córka tak płakała), kosmetyki, karta pamięci, nowa droga torebka... Jak pojechałam z dzieckiem do przedszkola i nieopatrznie zostawiłam klapki, to po 30 minutach zostały tylko ich szczątki.

Przeszło jak skończyły 2 lata, nie wiem jak, po prostu jak ręką odjął, psy salonowe i bezproblemowe.

Radia nie mogę do dzisiaj odżałować, to pamiątka po zmarłym wujku :p.

Joszka to chyba jakaś rodzina Pyzy i Pestki :p. Naprawdę mi przykro, przeżyłam to samo. Jednak nie żałuję, że je sobie zostawiłam. Trafiły do mnie akurat jak umarł mój podhalan i dlatego podjęłam taką decyzję, że ich nie wyadoptuję, nie sądziłam, że to będzie taki hardcore wychować 2 małe kundelki !

Posted

Miejmy nadzieję, że Joszka szybko wyrośnie z takich zachowań. Ja naprawdę współczuję Lice, bo wiem jaki to kłopot dla niej :( Wiem doskonale jak taki pies potrafi wywrócić życie do góry nogami. Ja już wspominałam, mój 2,5 letni pies nadal niszczy, nadal wali kupy na dywan, od ok. 6 miesięcy juz nie sika. Dwie rodziny przede mną się jej pozbywały, gdyby nie trafiła na nas, jestem pewna że dalej by się tułała, bo mało kto jest w stanie to wytrzymać i stawić temu czoła. Wiele osób widząc nasze mieszkanie, pogryzione kanapy, nienawiść sąsiadów (wyje), dziwiło się, że jeszcze ją trzymamy. Ale ja nadal czekam na dzień, w którym mój pies się uspokoi :)

Jedyne co przychodzi mi do głowy to szkoła K2 w Słupsku, ale oni zajmują się raczej szkoleniami psów (posłuszeństwo, tropienie), a nie rozwiązywaniem takich problemów. Ale w razie czego można zadzwonić i zapytać.

Jeżeli chodzi o klatkę, to mamy klatkę, ale zniszczoną. Mimo szkolenia i mimo, że wydawało się, że nasz pies dobrze się w niej czuje, to wydostała się z niej pierwszego dnia i przywitała stojąc na parapecie. Może da się ją jakoś zreperować? Jeżeli tak to mogę oddać.

Klatka wyglądała tak:

Teraz wygląda tak:

toyota, oj szkoda radia- cudeńko!

Posted

Joszka jest u mnie na tymczasie i niestety nie moge jej u siebie zostawic.W tym przypadku liczy sie zdanie mojego TZ,ktory na to wszystko lozy,czasami zgadza sie,zeby pies zostal w tym przypadku jest nieugiety.

Posted

Źle mnie zrozumiałaś, nie miałam na myśli, żebyś ją sobie zostawiła ;). Ja akurat podjęłam taką decyzję, bo umarł mój podhalan. Mogłam je spokojnie wyadoptować, bo na 2, 3 miesięczne szczeniaki, docelowo małe, był duży odzew. Nigdy bym nie przypuszczała, że ta decyzja będzie okupiona takimi stratami :roll:. Sądziłam, że 2 małe kundelki nie będą problemowe, w końcu to nie były husky czy nawet owczary...Nie spodziewałam się, że będę miała mieszkanie do remontu i będę musiała leżeć na leżakach zamiast kanapy :roll:.

Moim świrom przeszło jak ręką odjął i wierzę, że Joszka ma młodzieńcze napady niespożytkowanej energii i to jej przejedzie jak wydorośleje.

Nie wiem czy to Ciebie pocieszy...

Posted

Ja uważam, że trzeba działać, bo takiego domu jak u Toyoty, u mnie czy u wielu innych z nas się dla Joszki nie znajdzie, a chyba nie o to nam chodzi, żeby x razy wracała z adopcji. Ja mam klatkę i znam dobrego behawiorystę, ale niestety w Warszawie :(

Posted

Ja odkopie dzis ta klatke i zobacze jak to wygląda. Trzeba by było usunąć te sterczące druty, żeby sie niepokaleczyła i może czymś tą dziurę zasłonić? Jeżeli pies przyzwyczai się do klatki i nie będzie chciał się z niej wydostać za wszelką cenę, jak to uczyniła moja psica to może taka klatka bedzie miała sens. W każdym razie mogę ją odkopać i podrzucić Lice na próbę, żeby zobaczyć jak Joszka będzie się zachowywała, a jeżeli nie będzie to miało sensu to zabiorę żeby nie zagracała Lice mieszkania.

Posted

Ale do klatki trzeba psa przyzwyczaić - nie da się sprawdzić w pięć minut jak na nią reaguje. A raczej się da - zapewne będzie reagował niezbyt pozytywnie...

Posted

Tak, do klatki to trzeba po trochu psa przyzwyczajać, karmić go tam itp., na początku klatka powinna być otwarta i stanowić rodzaj azylu, stopniowo można ją zamykać najpierw na krótko. Jak się ją zamknie od razu to się będzie darła i może nawet sobie porozdzierać skórę jak się będzie ciskała.

Posted

Ale ja to wiem, mojego psa do klatki przyzwyczajaliśmy tygodniami, dostawała tam smakołyki, posiłki, spała w niej, dużo czasu w niej spędzała z własnej woli, później zostawała na chwilę, jak wychodziłam do innego pokoju, stopniowo co raz dłużej. Ale gdy pierwszy raz została sama 4 h wydostała się z niej, z tym że to jest pies który pokonuje (prawie wszystkie płoty), wygryza sztachety w płotach.

Pisząc, że mogę zostawić ją Lice na próbę miałam na myśli miesiąc, kilka miesięcy, rok albo i dłużej, ile bedzie trzeba, mi i tak jest nie potrzebna, a Lika ma nieduże mieszkanie.