Dioranne Posted September 24, 2012 Posted September 24, 2012 Witam. Jestem jeszcze osobą niepełnoletnią, jednak od urodzenia kocham psy. W przyszłości chciałabym zostać hodowcą psów rasowych. I teraz mam pytanie: czy by być hodowcą trzeba mieć ukończone studia/technikum o właściwym profilu? I właściwie: jakie wymagania trzeba spełniać, by stać się hodowcą? Za wszystkie odpowiedzi dziękuję. :p Quote
sachma Posted September 24, 2012 Posted September 24, 2012 trzeba dobrze znać rasę, mieć kasę i serce do psów. Nic więcej. Hodowla psów to raczej większy wydatek niż zarobek ;) Quote
Dioranne Posted September 24, 2012 Author Posted September 24, 2012 Czyli poza ogromnym sercem, wiedzą i kasą (czemu ona jest do wszystkiego potrzebna :-(), nie potrzeba żadnego specjalnego wykształcenia? W takim razie bardzo się cieszę. :multi: Wykorzystam, więc chwilę i zadam jeszcze jedno pytanie: czy jest jakiś limit ras do hodowania? Jest to pytanie z czystej ciekawości. ;) Quote
Guest Lotty Posted September 25, 2012 Posted September 25, 2012 (edited) [quote name='Dioranne']Czy jest jakiś limit ras do hodowania? ;) Tak, powinny go wyznaczać: zdrowy rozsądek oraz możliwości finansowe, lokalowe itp. Co do specjalnego wykształcenia. Wiadomo, że wiedza na temat hodowli ( genetyki, fizjologii psów, właściwego odchowu szczeniąt itp.) jest niezbędna wiec jeśli ktoś nie ma kierunkowego wykształcenia typu: zootechnika, weterynaria itp. będzie mu o wiele trudniej i bardzo dużo nauki przed nim. Jeśli rzeczywiście chcesz zająć się Hodowlą, poczytaj najpierw trochę literatury fachowej na ten temat. Na przykład: Malcolm. B. Willis Poradnik dla hodowców. Genetyka w praktyce. K. Ściesiński, Hodowla psów. J. Monkiewicz, B. Wajdzik Kynologia. Wiedza o psie. Rozród psów, pod red. A. Dubiela A. Marek, Pies. Hodowla. Wychowanie. Żywienie. Jak prowadzić domową hodowlę psów i nie zwariować. Ta ostatnia książka jest napisana z humorem i według mnie dobra dla początkujących. W tej chwili tylko tyle mi przychodzi do głowy. Edited September 25, 2012 by Lotty poprawki Quote
Sukóru Posted September 25, 2012 Posted September 25, 2012 Dokładnie, na razie poczytaj książki a jak będziesz pełnoletnia to możesz zrobić kurs "Kynologia + Hodowca psów rasowych". Sama się nad nim zastanawiam;) Quote
Guest Lotty Posted September 25, 2012 Posted September 25, 2012 Sukóru, a gdzie jest organizowany taki kurs? Quote
Dioranne Posted September 25, 2012 Author Posted September 25, 2012 Jak tylko będę miała możliwość to jedną z książek z chęcią nabędę. Mam kilka, ale wszystkie są ukierunkowane bardziej na kynologię/zachowania psów lub też typowy poradnik dla "zwykłych" właścicieli. Jeżeli moje plany się powiodą (chcę zostać weterynarzem) to nie powinno być tak źle. :cool3: Nie zmienia to jednak faktu, że do hodowli będę się solidnie przygotowywać, bo zdaję sobie sprawę, że to nie jest: "hop, siup" i są szczenięta. Broń Boże nie mam zamiaru być pseudohodowcą - żeby ktoś tak moich postów nie odebrał. ;) W takim razie trzymajcie kciuki za spełnienie mych marzeń, o które będę mocno walczyć! :loveu: Co do kursu. Podejrzewam, że po ukończeniu studiów od razu hodować nie będę, bo było, by źle krótko mówiąc. Jeżeli takowy kurs odbywałby się niedaleko mnie (do 200km) to z chęcią bym się wybrała. Quote
Sukóru Posted September 25, 2012 Posted September 25, 2012 [quote name='Lotty']Sukóru, a gdzie jest organizowany taki kurs? W Międzyborowie, mają tam dużo fajnych kursów http://zoopsychologia.pl/ Quote
Dioranne Posted September 25, 2012 Author Posted September 25, 2012 Sukóru - dziękuję za link, wylądował w ulubionych. Może tak jeszcze trochę odejdę od tematu, ale wolę zapytać za dużo niż za mało - co sądzicie o studiach weterynaryjnych w Poznaniu? Czy może Wrocław jest lepszy? Jakie są różnice między tymi uczelniami? Szczerze mówiąc wolałabym iść do Poznania, bo tam mam zapewnione darmowe mieszkanie (Ciocia) i głównie dlatego zdecydowałam się na Poznań - mimo, że do studiów zostało mi jeszcze 6-7 lat. :lol: Bo do Wrocławia i dalej, i trzeba, by było za mieszkanko płacić niestety. Oj, marudna ja... :eviltong: Wytrzymacie ze mną, no nie? Quote
Guest Lotty Posted September 25, 2012 Posted September 25, 2012 W kewstii wyboru uczelni, niestety nie mogę Ci pomóc. Może lepiej będzie jak zapytasz tutaj:http://www.dogomania.pl/forum/forums/1213-Szko%C5%82y-i-studia Quote
filodendron Posted September 25, 2012 Posted September 25, 2012 Jeszcze dalej niż do Wrocka masz do Lublina :) Ale tam na Uniwersytecie Przyrodniczym jest wydział biologii i hodowli zwierząt, a w jego ramach kierunek - zootechnika. I tam działa zakład hodowli amatorskich (w tym psów), ale nie wiem, czy to już nie w ramach specjalizacji, czyli studia drugiego stopnia. Quote
Recommended Posts