Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio zastanawiam się nad rozwiązaniem pewnej niedogodności;)
Mam 3 psy o dość różnych charakterach: łagodną, kontaktową Adę, tropicielkę Monę i szaloną, zakręconą piłeczkowo Bystrą. Problemem jest zorganizowanie spaceru tak, żeby każda była zadowolona;) Bystra chce śmigać za piłką, Adę trochę tłamsi jej tempo, a Mona ma wszystko w poważaniu i woli tropić;) (dzieje się tak, gdy nie poświęcam jej wystarczająco dużo uwagi; w przeciwnym razie chętnie szuka zgub itp)
Jedyne, co wymyśliłam to ćwiczenie/zabawa na zmiany (2 suki uwiązane) i dzielenie ich na tury spacerowe: czarne razem, ruda osobno.
Czy ktoś z Was ma jakieś sposoby na spacer/ zabawy, żeby każdy z psów maksymalnie ten czas wykorzystał?

Posted

To zależy na ile jesteś w stanie się rozdwoić albo roztroić :-) Może zadać jednej i drugiej szukanie piłeczki ;-) Jedna będzie miała frajdę w trakcie, druga na końcu. Tylko jak to rozwiązać technicznie - nie wiem ;-)

Posted

pomysł jest dobry, gorzej jest z realizacją;)
problemem było to, że Ruda wyrywała flatom piłki, więc czarne nie miały ochoty na pogoń za nimi, a czasami kończyło się to czarno-rudą bójką..
dziś właśnie nieco przez przypadek odkryłam dobry patent: flaty pracowały na dummikach, a rude goniło za piłką (aport i wyszukiwanie w młodniku).
nieczęsto pozwalam jej bawić się dummy, więc się nimi nie interesowała, a flaty mogły się w spokoju wykazać;) (tu z łatwością mogę wyznaczyć psa, który idzie po aport):multi:
jednak ciągle jestem ciekawa innych rozwiązań;)
p.s. dwojenie i trojenie idzie mi już całkiem dobrze, tylko mi tak z jednej ręki brakuje;)