smerfetka123 Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 Zerwijmy Łańcuchy - akcja miesięcznika Mój Pies - Start I w tym roku w wielu miastach w niedziele 04 10 2009 organizowana jest akcja zrywania łańcuchów Stary Rynek w Bydgoszczy od 12 do 15 Quote
magda_ Posted September 1, 2010 Posted September 1, 2010 Akacja miesięcznika "Mój Pies" ZERWIJMY ŁAŃCUCHY z roku na rok zatacza coraz większe kręgi, coraz więcej miast bierze w nich udział!!! W tym roku na mapie naszych happeningów brakuje dwóch pięknych polskich miast: Krakowa i Szczecina... Dogomaniacy, proszę o pomoc! Może ktoś z Was podejmie się roli koordynatora lokalnego? Więcej informacji uzyskacie pisząc na [email]lancuchy@petstar.pl[/email] Quote
Basia&Safi Posted September 1, 2010 Posted September 1, 2010 [B][I]to juz 19 wrzesnia sa tu jacyś koordynatorzy :) Ja jestem w Tychach !!! Serdecznie zapraszam na Plac Baczyńskiego do 12:00 !!! :):):)[/I][/B] Quote
Basia&Safi Posted September 1, 2010 Posted September 1, 2010 [B][I]Podnosze ja jestem koordynatorem w Tychach :)[/I][/B] Quote
Mery Jane Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Chciałabym zorganizować tą akcje w Toruniu.. Czy ktoś mógłby poradzić mi od czego zacząć? Gdzie się zgłosić, skąd wziąć ulotki itp? Zebrałam już grupe chętnych osób do tej akcji..niestety nie za bardzo wiemy od czego zacząć.. Bardzo proszę o pomoc, informację, porady..:) wiem, że to już trochę późno, ale długo nie było mnie w mieście i nie miałam mozliowści zabrania się za organizację.. Jednak bardzo chciałabym aby akcja doszła do skutku, bo jest w moim mieście bardzo potrzebna.. kontakt: [email]bezimienna89@gmail.com[/email] lub gg 5444212 Quote
Basia&Safi Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 wejdz na strone zerwijmylancuchy tak jest kontakt podany :) Quote
NightQueen Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 dogomanka_ napisał(a):a do Krakowa ktoś się wybiera?;) tak ;) byłam ja i jeszcze dwie inne dogomaniaczki Quote
NightQueen Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 http://chwiladlapupila.pl/informacje/zerwijmy-lancuchy-w-krakowie/ Kraków ;) na ostatnim zdjęciu dogomaniaczki :evil_lol: Quote
Ajula Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 brawo :) brawo między innymi dla Pani Senyszyn i Olejniczaka a poseł Kłopotek (PSL) - niech się wstydzi za durną wypowiedź :mad: Quote
NightQueen Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 [quote name='Ajula']brawo :) brawo między innymi dla Pani Senyszyn /QUOTE] nie tak do końca mądrze gadała :roll: Quote
polciuaa Posted September 20, 2010 Posted September 20, 2010 o, widze, że w tym rokuto dosyć głośno było.;D bo rok temu akacja była słabo zorganizowana. szkoda, ze nie udało mi się dotrzeć, bardzo chciałam tam być. Quote
lajla2009 Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Szukam informacji,czy w tym roku w Kielcach odbędzie się VII Parada Zwierząt?Może ktoś się wybiera?:lol: Wg moich obliczeń wypadałaby w najbliższą niedzielę 03.X.Już zamówiłam pogodę,żeby i moje staruszki przybyły na coroczną defiladę...:evil_lol:Będę wdzięczna za info... Quote
Rinuś Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Hej, już niedługo kolejna akcja "zerwijmy łańcuchy" http://www.zerwijmylancuchy.pl/ W tym roku w kilka osób chcielibyśmy zorganizować akcję w Toruniu. Czy jest ktoś z Torunia i okolic kto by nam pomógł? Czy ktoś był już Koordynatorem i wie jak to wygląda i mógłby podpowiedzieć co i jak ? Na razie jestem na etapie napisania maila do założycieli akcji i czekam na odpowiedź. DOGOMANIACY ŁĄCZMY SIĘ:multi: Quote
elapieczus1 Posted August 14, 2011 Posted August 14, 2011 właśnie otrzymałam info ze zostałam koordynatorem w Szczecinie teraz szukam pomocy i koordynatorów z poprzednich lat Quote
Qeeriefire Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Z Torunia nie jestem, ale trzymam kciuki o rozszerzenie akcji o kolejne miasto :) Quote
elapieczus1 Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 miałaś już kontakt z innymi koordynatorami?byłam dziś w urzędzie i dostałam druk do wypełnienia ,,zawiadomienie o zamiarze zorganizowania zgromadzenia,, Quote
Ewa OTOZ Animals Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 [FONT=Arial]Nie odwracajcie głowy, gdy widzicie psa na łańcuchu![/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]OTOZ Animals zaprasza na Happening „Zerwijmy Łańcuchy ‘’ 18 września w najbliższą niedzielę , Gdynia Aleja Topolowa godz. od 11.00 do 14.00 (między Plażą Miejską, a Teatrem Muzycznym)[/FONT] [FONT=Arial]Akcja „Zerwijmy Łańcuchy” jest organizowana od 2007 r. przez miesięcznik „Mój Pies”. Ma na celu uwrażliwienie społeczeństwa na los psów stróżujących, spędzających często całe swoje życie na krótkim łańcuchu. W tym roku happening odbędzie się również w Gdyni. Koordynatorem akcji w Gdyni jest OTOZ Animals.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Przy Alei Topolowej zostaną ustawione budy z łańcuchami, do których będą mogli przywiązać się ochotnicy, aby zobaczyć jak wygląda świat z perspektywy psa łańcuchowego. Inspektorzy OTOZ Animals wyjaśnią, jak należy reagować w przypadku znęcania się nad zwierzętami.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Tysiące czworonogów w Polsce spędzają całe swe życie na krótkiej uwięzi i cierpią z powodu upału i mrozu, deszczu i śniegu, a także wiatru.[/FONT] [FONT=Arial]Trzeba to zmienić! Trzymanie psa stale na uwięzi jest niezgodne z prawem, niehumanitarne i niebezpieczne dla ludzi.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Niezgodne z prawem[/FONT][FONT=Arial].[/FONT] [FONT=Arial]Według nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt (będzie obowiązywać od 1 stycznia 2012 r.): „trzymanie zwierząt innych niż gospodarskie na uwięzi w sposób stały dłużej niż 12 godzin w ciągu doby lub powodujący u nich uszkodzenie ciała lub cierpienie oraz niezapewniający możliwości niezbędnego ruchu” jest znęcaniem się, a znęcanie się jest karalne. [/FONT] [FONT=Arial]Poza tym ustawa wskazuje, że „długość uwięzi nie może być krótsza niż 3 metry”.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Niehumanitarne.[/FONT][FONT=Arial][/FONT] [FONT=Arial]Ból, pragnienie, głód, strach i samotność pies odczuwa tak samo jak człowiek.[/FONT] [FONT=Arial]Do tego jest uwiązany, nie może więc uciec, gdy coś go przeraża. Łańcuch jest ciężki, odkształca psu kręgi szyjne, często wrasta w szyję, a zimą do niej przymarza (jeśli jest założony bezpośrednio na nią). Długowłose psy cierpią na odparzenia, bo latami nie były czesane, a nieścierane w ruchu pazury boleśnie utrudniają chodzenie. Poza tym psy dotykają te same, spowodowane brakiem ruchu schorzenia, co ludzi.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Niebezpieczne dla ludzi.[/FONT][FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Pies uwiązany często od szczeniaka nie poznał świata, boi się więc wszystkiego, a jedyną reakcją staje się agresja. Stąd biorą się niebezpieczne pogryzienia, i to nawet właścicieli.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Więcej informacji na stronach internetowych:[/FONT] [FONT=Arial]www.otoz.pl/403.html#czytajdalej[/FONT] [FONT=Arial]www.zerwijmylancuchy.pl[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] Quote
elapieczus1 Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 tak było u nas https://picasaweb.google.com/1180275430 ... directlink http://www.mmszczecin.pl/386776/2011/9/ ... egory=news http://www.mmszczecin.pl/photo/1159412/ ... toBrowsing Quote
Sara* Posted September 21, 2012 Posted September 21, 2012 [FONT=Lucida Grande]Widzę w tym sens, dlatego że nagłośnienie tego wydarzenia - akcji w mediach jest szansą że zobaczą i mam nadzieję, zastanowią się nad losem swoich zwierząt ci, którzy łańcuchy, kojce etc praktykują. Nie wiem czy oglądaliście wczoraj po faktach w tvn "Uwagę" - była poświęcona tej akcji właśnie. Można ją zobaczyć na tvnplayer, jeżeli ktoś nie oglądał. Zauważyłam na stronie akcji [/FONT]http://www.zerwijmylancuchy.pl/index.php[FONT=Lucida Grande] że nie ma projektu w Bielsku-Białej - pewnie w wielu innych miejscach też nie. Więc, jeżeli ktoś z Was jest z Bielska albo z okolic, proszę o kontakt i spotkanie w niedzielę w budzie [/FONT][FONT=Lucida Grande] na łańcuchu myślę że najlepszym miejscem tego wydarzenia w Bielsku jest Rynek[/FONT] Quote
Recommended Posts