Filemon. Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 tak jak w temacie? jak to u Was wygladalo? uczyliscie psiaki odpowiedniego zalatwiania? jesli tak to jakimi metodami? NIektorzy twierdza ,że pies sam sie nauczy. ale ja juz widzialem 3 letnie psy ktore sikaly jak suczki.... wiec? Quote
AnetaA Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 A co to znaczy odpowiednie załatwianie? Moj ma juz 7 lat i na trawce jak nie ma nad czym podniesc nogi to nie podnosi :cool3: Quote
Zarazah Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 1. 7 miesięcy - ma chłopak jeszcze czas 2. Nie, ja nie uczyłam. Chołpczyk miał 10 miesięcy i 4 dni, gdy został młodzieńcem, a stało się to z dnia na dzień (dosłownie) 3. Bardzo ci przeszkadza, że siusia jak suczka? Quote
sylrwia Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 Ja spotkalam sie z psem ktory ma juz 2 lata i dalej sika jak suka. Po prostu mieszka z sukami, jedna jest dominujaca. Nie ma kontaktu z innymi psami wiec nie ma przed kim znaczyc terenu. Tylko ta stara suka - jego matka znaczy teren. Quote
Elizusiek Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 chyba nie ma sie czym martwic,jedne psy wczesniej zaczynają sikać z nóżką inne później, Pies sikając podnosząc noge do góry znaczy teren,niektóre po prostu sikają jak suczki bo najzwyczajniej w swiecie załatwiają potrzebe nie mając na względzie znaczenia terenu :lol: Quote
Filemon. Posted March 14, 2007 Author Posted March 14, 2007 hehe dzieki bardzo. pytam tak bo duzo osob mi mowi "naucz go zeby podnosil noge i sikal prawidlowo " itp. taka presja otoczenia xD pozdrawiam. Quote
puli Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 Moje obie suki bardzo fachowo podnosza nogi przy ciekawszych obiektach Quote
taks Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Widzieliście kiedyś jamniczkę stającą do sikania na przednich łapach ( tylko!)i cały kuper do góry. Moja tak ma jak chce coś zaznaczyć a "amunicja" się kończy.To wygląda jak wyciskanie resztek z tubki.:lol:( PS- to wyłącznie inicjatywa i wynalazek Gajki ja do tego reki nie przykładałam.) Quote
Elizusiek Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 taks napisał(a):Widzieliście kiedyś jamniczkę stającą do sikania na przednich łapach ( tylko!)i cały kuper do góry. Moja tak ma jak chce coś zaznaczyć a "amunicja" się kończy.To wygląda jak wyciskanie resztek z tubki.:lol:( PS- to wyłącznie inicjatywa i wynalazek Gajki ja do tego reki nie przykładałam.) chciałabym to zobaczyć :evil_lol: ;) Quote
nefre Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Drago zaczął podnosić nogę koło 10-11 m-ca, za to Mores nie wiem czy było to wynikiem podpatrywania go przy załatwianiu, ale zaczął siusiać jak facet między 3,5 a 4 miesiącem Quote
Basia_Sz Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Max też zaczął podnosić łapę dość późno, miał niecały rok. Ale teraz (4 lata) czasem jak mu "się nie chce" to też przykucnie, a żeby było śmieszniej, jak "nie ma czasu", to idzie w trakcie sikania :evil_lol: Quote
Elizusiek Posted March 15, 2007 Posted March 15, 2007 Basia_Sz napisał(a): a żeby było śmieszniej, jak "nie ma czasu", to idzie w trakcie sikania :evil_lol: moja sunia też często sie śpieszy i nie ma czasu porządnie sie wysikac :evil_lol: Quote
Feronek Posted March 18, 2007 Posted March 18, 2007 Zaobserwowanych przez etologów pozycji sikania psów jest chyba 15 - między innymi jest ta na dwóch przednich łapach z tylnymi uniesionymi do góry. Pies jak wszyscy wiedzą znaczy teren i ważne w tym wszystkim jest to, żeby swój ślad zaznaczyć tak, aby inny pies go nie zakrył swoim. Zatem psy podnoszą nogi żeby nasikać jak najwyżej, a jeśli pies jest mały to często właśnie staje na przednich łapach, bo wtedy może wyżej sięgnąć. To im wyżej pies zostawi ślad ma też znaczenie rozpoznawcze. Następny pies będzie mniej więcej wiedział jak duży jest jego konkurent i albo się poporządkuje albo nastawi do walki. Przeważnie psy - samce zaczynają unosić nogę kiedy osiągną dojrzałość, ale - jak wielu z Was tu pisało mogą też poprzez naśladownictwo zaczynać wcześniej. Z powodu naśladownictwa i bezpieczeństwa (gdy nie ma konkurencji) mogą też załatwiać się jak suczki. Żadna w tym ujma (pies nie funkcjonuje jak człowiek, nie ma poczucia wstydu :evil_lol: Quote
black sheep Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Heh, mój Deniś ma 3 lata, i też sika jak suczka:) Ale to dlatego (ja tak myśle), że w schronisku był przez 1,5 roku w boksie z pannami;) Denis nie znaczy terenu, jest chyba jedynym psem na ziemi, który tego NIE robi. Może dlatego nie podnosi łapki... Czasem mu się zdarzy lekko podnieść, żeby się nie posikać:) Quote
Feronek Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 hehe, żeby nie znaczyć terenu musiałby nie siusiać (za przeproszeniem ;) ) Quote
Sonika Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Mój pies ma juz niecałe 3,5 roku, a nadal nie podnisi łapy, sika raz a porządnie, kucając jak szczeniak oczywiscie. Tylko, ze byl kastrowany w wieku 8 miesiecy i pewnie to jest przyczyną. NAwet nie wiecie, jak sie z tego ciesze. :loveu: Nie wiem, czy bym teraz wytrzymala z psem, ktory obsikują wszystko, trzeba z nimi stac 10 min, aby łaskawie oznaczyl cały teren. ;) Quote
black sheep Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Sonika z moim jest tak samo:) Deniś też ciachnięty:) On naprawde nie znaczy terenu. Sika raz a porządnie, jak twój. I nie na drzewno, nie na hydrant. Ma tylko jedną wade: ciągle coś obwąchiwuje, tak jakby zaraz miał to podlać. Nie raz koleżanki mówią, że zaraz to podsika, a ja mówie, że napewno nie. I tak jest;) Ale ptrafi wbić nochal w kepke trawy i wąchać z 5 minut. Spacer trawa całe wieki! Quote
Dalmatynkaa Posted March 20, 2007 Posted March 20, 2007 Fredi ma prawie 11 miesięcy i też sika jak szczeniak, w jesieni będzie kastrowany. Mam nadzieję, że tak mu zostanie :p Nie będzie kwiatków mamie podsikiwał :evil_lol: Quote
Lulla Luck Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Mój ma 28:diabloti: niekastrowany i nie ma potrzeby znaczenia terenu. Ale to pewnie i tak będzie do czasu... Quote
Meritt Posted June 3, 2007 Posted June 3, 2007 Timon podnosi łapę, ale długo kucał. Przy pierwszych próbach podnoszenia się przewrócił;) Quote
Gemini666 Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 Ramzes ma 7 miesięcy - też sika jak dziewczyna (nie niszczy roślinek mamy :) ) - kastracja i tak go czeka, ale jakoś nie przeszkadza mi to jego sikanie w ten sposób. Dla odmiany moja pierwsza sunia sikała jak facet :) Quote
Martens Posted September 30, 2007 Posted September 30, 2007 Moja suńka mniej więcej koło 5-6 roku zycia zaczęła podnosić nogę. Jest po sterylce (w wieku ok. 2 lat). Oczywiście nie robi tego non stop, tylko w co ciekawszych miejscach, np. przy drzewku w parku. Co do podnoszenia nogi, samce w podeszłym wieku często sikają jak suki, jeśli mają problemy ze stawami - podnoszenie nogi sprawia ból, dyskomfort. Quote
Ca Eivissenc Posted October 3, 2007 Posted October 3, 2007 [quote name='taks']Widzieliście kiedyś jamniczkę stającą do sikania na przednich łapach ( tylko!)i cały kuper do góry. Moja tak ma jak chce coś zaznaczyć a "amunicja" się kończy. moja pierwsza jamniczka tez tak robila :D a Korek ma teraz 4 miesiace i juz zdarza mu sie podniesc nozke ;) na razie dosc nieudolnie, ale cwiczy :diabloti:. tez tylko jak ma juz malo "amunicji", bo duze siusiu robi w kucki. Quote
Recommended Posts