Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Psiak musi mieć ledwo wyczuwalne żebra aby można mówić o prawidłowej wadze. Jednak 40 kg dla tak młodego psa to dużo. Chyba że psiak jest sporych gabarytów. Ile ma w kłębie?

Posted

Pytanie czy jest to pies z rodowodem, czy "owczarkopodobny". Bo jeżeli z rodowodem, to 40 kg, to waga dla dorosłego psa. (30- 45 kg samiec) Natomiast wsród psów w typie spotyka się dużo większe osobniki.

Posted

To miks DON? A co na jego wagę weterynarz? Chyba ma jednak trochę za duży brzuch, ja bym trochę go zbiła z wagi ze względu na stawy (przednie łapy wyglądają trochę dziwnie, jakby miał miękkie łapy).

Posted

Przednie łapy szczerze mówiac wyglądają tak, jakby albo pies był źle suplementowany i miał niedźwiedzie łapy, albo był za ciężki i stawy mu siadały. Lepiej, aby pies był delikatnie zbyt chudy (nie mówię tutaj oczywiście o głodzeniu, tylko odpowiednim stosunku jedzenie - ruch), niż zbyt gruby, zwłaszcza w okresie wzrostu. No i raczej waga standardowa onków nie ma tutaj zastosowania, bo to mix?

Posted

Siedmiomiesięczna DONka, zdjęcie z pierwszej hodowli z google'a: http://www.owczarek-dlugowlosy.com.pl/fotki/suki/vega/big/1307268730.jpeg

Ta sama suka jako roczna, też ma te łapy jakieś takie :roll: http://www.owczarek-dlugowlosy.com.pl/fotki/suki/vega/big/1319396029.jpeg

Edit: jeśli pies nie ma udokumentowanego pochodzenia (metryka/rodowód) to trudno powiedzieć, czy jest rasowy czy nie. A skąd go masz?

Posted

Kupcie dobrą karmę i koniecznie preparat na stawy ;)
Nie wydaje się być otyły, może troszkę mniej jedzenia , suplementy na stawy i będzie ok :)
Ładny pies :)

edit:
znalazłam fotkę mojego psa z okresu jak miała jakies 4-5miesiecy i też miała takie brzydkie łapy ;) od tamtej pory podawałam suce suplementy ;)

• Upvote 1