Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 234
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tamarko, to teraz czekam, aż ukaże się ogłoszenie Syrii w DP. Pewnie znowu zgłosi się fajny dom. Ostatnio błyskawicznie znajdujesz psiakom dobre domy. Oby tak dalej. ;)

Posted

Syria została przebadana i potwierdziły się najgorsze obawy. Ma chore serce. Na zdjęciach serce jest przesunięte, powiększone, jest jakiś problem z prawą komorą. Potrzebna jest konsultacja u kardiologa. Będzie potrzebna pomoc przy przewiezieniu Syrii na konsultację, nie mam samochodu. Jeśli chodzi o koszty weterynaryjne, dostałam z dogo na koszty weterynaryjne Mimi kwote, z której zostało 201zł. Za zgodą osób, które zrobiły przelewy, przeznaczam to na Syrię. To jednak mało, zapowiadają się duże wydatki. Będę robiła rozliczenie i bardzo proszę zamieścić informację o tym w pierwszym poscie.

Wpływy:
201zł (zostało po Mimi http://www.dogomania.pl/forum/f28/wyrzucona-mala-mimi-ma-wspanialy-dom-142272/ )

Wydatki:
80zł opłata weterynaryjna
105zł opłata weterynaryjna
20 karnityna
________________________________--
205zł

Posted

[quote name='tamb']Syria została przebadana i potwierdziły się najgorsze obawy. Ma chore serce. Na zdjęciach serce jest przesunięte, powiększone, jest jakiś problem z prawą komorą. Potrzebna jest konsultacja u kardiologa. Będzie potrzebna pomoc przy przewiezieniu Syrii na konsultację, nie mam samochodu. Jeśli chodzi o koszty weterynaryjne, dostałam z dogo na koszty weterynaryjne Mimi kwote, z której zostało 201zł. Za zgodą osób, które zrobiły przelewy, przeznaczam to na Syrię. To jednak mało, zapowiadają się duże wydatki. Będę robiła rozliczenie i bardzo proszę zamieścić informację o tym w pierwszym poscie.
Wpływy:
201zł (zostało po Mimi http://www.dogomania.pl/forum/f28/wyrzucona-mala-mimi-ma-wspanialy-dom-142272/ )
Wydatki:
80zł opłata weterynaryjna
A jednak miałaś rację... Teraz wiadomo dlaczego Syria kaszle.

Posted

[quote name='wellington']Nie wystarczy.

Malo Filemona :mad:

I czemu on za kratami ?

kot_filemon - Album - TinyPic - bezpłatny hosting obrazw, udostępnianie zdjęć i hosting filmw wideo tu jest samo kocisko

:evil_lol:a za kraty to karusia ona wstrętna wyrodna kota zamiast na wolność wypuścić to za kraty go ... psy jej się znudziły :diabloti:.. teraz czekamy na jaką kurę lub kozę dla odmiany

Al;e kocisko jak tylko straciło na męskości poszło do nowego domu który go już baaardzo wyczekiwał

Ehh, Syria nie odczuwa na szcęscie swej choroby i jest przeszczęsliwa na spacerkach . Grzecznie przybiega na zawołanie , wiecznie usmiechnięta i mająca dośc bycia samej ...

_

Posted

Wellington i agamika pojechały dzisiaj z Syrią na badanie krwi i echo serca. Same napiszą na wątku dokładne informacje. Bardzo, bardzo dziękuję.:Rose:

Posted

no to jakby tu nic nie pokrecic ..

Syria ma powiększona prawą komorę przedsionka . Organizm na dzisiejszy dzień sobie z tym bardzo dobrze radzi i nie ma potrzeby lekami nasercowymi jej faszerować . Syria niema żadnych objawów niewydolności krążeniowej organizmu . Jest to coś co już trzeba będzie kontrolować do konca jej zycia i raz na rok zrobic EKG . Najprawdopodobniej powstało to w wyniku nieleczonego zapalenia oskrzeli, płuc itp , jest tez ewentualnośc ze ciagle w organizmie jest jakis stan zapalny, dlatego została pobrana jej krew . I ewenytualnie zotsanie przeprowadzona kuracja antybiotykowa .

Kaszel Syrii jest nie związany z zabrzeniami w sercu, ma ona nadwrazliwa tchawice i kazdy ucisk, nawet niewielki powoduje odkaszlnięcia. Na szcęscie Suyria juz od dawna ma szelki i Maciek który z nia chodzi w hotelu tez ja na szeleczki zapina :loveu:.

a tak wogóle to ANIOŁ nie pies , była troszke nadpobudliwa w samochodzie w gabinecie tez wszystko musiałą skontrolowac :evil_lol:, ale nie wykazała ani krzty sprzeciwu na mierzenie temp , na podnoszenie na stół, osłuchwianie, opinanie aparaturą ...Do samochodu sama wskakuje :loveu:

Posted

Agamika wszystko juz napisala co wiedziala :evil_lol:
Laboratorium jutro przefaksuje wyniki krwi do lecznicy i lekarka podejmie decyzje czy istnieje koniecznosc podania antybiotykow.

Lekarka powiedziala ze Syria ma lekka zapasc tchawicy i ze to powoduje kaszel. Dlatego w zadnym wypadku nie powinna byc prowadzona na obrozy, tylko wylacznie w szelkach.

Syria rzeczywiscie wszedobylska, po drodze ziajala, sapala i krecila sie , w lecznicy wszystko pozwalala sobie zrobic bez najmniejszego sprzeciwu - nawet takie okropne rzeczy jak mierzenie temperatury !
Ani razu nie zakaszlala :multi:
Tylko jak Agamika na chwile wyszla ze samochodu to Syria o maly wlos nie dostala amoku - widac ze juz sie w jakis sposob z nia zwiazala.
Ten piesek bardzo bardzo potrzebuje swojego czlowieka !

Posted

Dzis odebrałam wyniki krwi i dokładnie juz opisane ekg :)

przepisze co napisała Pani dr

"Rytm zatokowy ok 150 ud/min (mam nadzieje ze nie pomyliłam jedn - ale jest to w normie ) . Wektor nachylenia osi elektrycznej serca skierowany prawidłowo . Zapis EKG nosi cechy powiększenia lewego i prawego przedsionka. Wskazane badanie kontrolne ze względu na duzą ilość artefaktów w zapisie (pies w trakcie badania pobudzony ) "

Tak więc , Syrię trzeba obserwować: czy np kaszel sie nienasila ( bo ten obecny wynika z tego co napisała wellington ) , czy nie zaczyna sie szybciej męczyć itp. Jesli cos zacznie sie dziac, to od razu trzeba do weta . Natomiast jeśli nic sie nie bedzie działo , to kontrolne EKG za rok do wykonania.

Badania krwi wyszły bardzo ładnie , mocznik jest lekko podniesiony , ale kreatynina jest w normie - nie ma wiec wskazan na niewydolnosc nerek . MOze to byc spowodowane jesli nic niepokreciłam teraz :oops: zbyt wysokobiałkowa dietą . Ale na tyyyle info co dostałam dzis tomogłam juz pokręcić.

Syria leków zadnych dostawac nie musi :) Ale mamy do jedzonka dodawac :

Karnityne - bedzie pomagac serduchu (chiba :oops:)
Olej z wiesiołka (kapsułki )
olej z ogórecznika (kapsułki )

Syria utyć nie moze, i troszke mogłaby tez zrzucić wagi ;)

no to chyba wszystko :)