Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Pytanie dotyczy cyfrowych zdjęć. Muszę mojego kulawego pitbulla bardzo dokładnie prześwielić, żadne nlpz nie działają, bonharen też chyba n ie da rady chociaż jeszcze przed nami 2 dawki. Pies nie obciąża tylnej lewej łapy,na spacerach mocno kuleje, tył oparty jest praktycznie w90 % na prawej łapie. Lewa jest tylko do popdpierania, żeby się nie wywalił. Zależy mi przede wszystkim na rtg kręgosłupa (cyfrowe ). Może ktoś wie jaki to mniej więcej jest koszt. Dobrze byłoby zrobić też kolana i biodra ale obawiam się że suma mnie zabije. Wolałabym się wcześniej przygotować na koszty i nie robić z siebie głupka w lecznicy. RTG chcę zrobić u Pawła Sieradzkiego w Łodzi w lecznicy na stokach, ma dobre opinie i ostatnio kupili cyfrowy sprzęt.

Posted

Ja płaciłam ostatnio za klatkę piersiową ok.50 zł, ale to lepiej o cenę dowiedzieć się u źródła (i jeszcze doliczyć koszt sedacji, jeśli będziecie robić biodra). Sprawdzaliście, czy więzadło krzyżowe nie jest zerwane? taka jednostronna kulawizna i niemal całkowite odciążanie może, również na to wskazywać.

Posted

właśnie-vallhund ma racje-przy zerwanym więzadle nawet cuda wianki na kiju nie pomagaja.fakt-albo zrób bardzo dobre zdjęcie rtg(nie musi byc cyfrowe) albo nie robic wcale(na "złym"aparacie zerwanego więzadła nie widać).czasem wystarczy wizyta u na prawde dobrego ortopedy

Posted

Dzięki , liczyłam że kręgosłup kolana i biodra + "głupi jaś " to wyjdzie ze 300 także na to jestem przygotowana.
To kolano było macane przez trzech wetów i wszyscy stwierdzili że oprócz lekkiego chrupania co w jego wieku jest normalne to właściwie nic się tam nie dzieje. On jak leży na plecach i się wygibuje wyciąga i kopie to robi to z pełną siłą i można mu tę łapę wyginać bez żadnych oznak bólu. Nie jest ciepłe niegdy n ie było spuchnięte itd. Ja też myślałam że to więzadło jest ale nic na to n ie wskazuje, poza tym jak on się już rozrusza na spacerze to potrafi 30 min przetruchtać i nie ma problemu z bieganiem. Później odpocznie i znowu nie stawia łapy robi to stopniowo dopóki się nie rozchodzi i tak w kółko. Nie wydaje mi się żeby przy zerwanym więzadle taka siła była w łapie i jej przywodzenie i odwodzenie też nie jest zaburzone. Tak jakby był jakś ucisk na nerw albo rdzeń w momencie kiedy stawian łapę. Nie wiem czy to możliwe ale tak to wygląda "na oko". Póki jeżdziliśmy na działkę ( teraz ma zakaz szaleństw ) to potrafił 10 godzin szaleć w pełnej sprawności, przy zerwanym więzadle taka sprawnośc tej łapy wydaje mi się wykluczona. Samam miałam tylko naciągnięte więzadła i wiem jakie to jest ograniczenie ruchu w nodze. Wiem, że te psy mają inny próg bólu itd ale patrząc na samą sprawność łapy wierzę wetom że to jest kręgosłup. A jak wygląda ( tak dla pewności ) łapa z zerwanym więzadłem, czy jest w niej pełna siła np gdy pies leży, jak chodzi czy musi sie rozchodzić czy też kuleje cały czas...możecie mi to nakreślić na co zwrócić uwagę w tej łapie?

Posted (edited)

Psy z zerwanym więzadłem zachowują się różnie, są takie które wogóle nie obciążają łapy, a są takie co sobie radzą i na niej chodzą utykając mniej lub bardziej. Mój przechodził różne fazy, po 2-óch nieudanych operacjach miał 3-cią, podczas której usunięto implanty i został całkowicie bez niczego przez 1 miesiąc. Chodził na tej łapie lekko kulejąc. Jeśli pies może rozchodzić tą łapę, i analogicznie ból pojawia się po jakiejś dawce ruchu, to najpierw należy szukać w stawach (kolanowe, biodrowe) - oprócz rtg, kliniczne badanie ortopedyczne, test szufladowy w kolanie, ortolani w biodrach. Dodatkowo jeśli słychać chrupanie (w kolanie?) to może być urwana łękotka (częste powikłanie przy zerwanym więzadle) problem z rzepką, więzadłem rzepki. Myślę, że potrzebny wam oprócz zdjęć RTG ortopeda. To naprawdę nie jest trudne, dla znającego się lekarza, umiejscowić miejsce bólu. Problemów z kręgosłupem raczej nie da się rozchodzić. Jeśli więzadło jest tylko naderwane (to zwykle jest proces przewlekły) to może dawać takie właśnie objawy.
Przy pomocy badania klinicznego psa i badań pomocniczych (RTG), można określić czy problem jest natury neurologicznej, czy ortopedycznej.

Edited by vallhund
Posted

Właśnie ortopeda również go oglądał. Kombinował z tym kolanem na wszystkie sposoby i mówi że jak się bardzo je pozgina na maksa to lekko coś lekko chrupie ale absolutnie stwierdził że to n ie może być powód. Powiedział więc po dokładnym obmacaniu całej łapy wzdłuż i wszerz że pies symuluje. Dopiero jak zrobił rtg boczne kręgosłupa wyszło zwyrodnienie i według jego doświadczenia na 95% to jest powód problemu.
Postaram się w najbiższym czasie pojechać do innego speca niech się wypowie. W sumie to dwóch różnych lekarzy po badaniu łapy i stawów powiedziało że przyprowadziłam jakiegoś symulanta bo nic się z łapą nie dzieje, chyba że ma jakiś ukryty dawny uraz który teraz się odezwał ( nie wiem bo mam go od niecałych dwóch lat ).
Na kręgosłup wskazuje jeszcze jedna sprawa. Kiedyś jak mu rzuciłam kija, za bardzo się rozpędził i głową i szyją złapał jakby bokiem tego kija a reszta ciała pobiegła do przodu , ciężko to opisać ale to tak jakby zbyt mocno się odwrócić za czymś , wiecie głowa sie dalej nie obróci ;)... (mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi ) i wtedy automatycznie tą łapę podciągnął do góry, dorwał kija na trzech łapach i tak stał kilkadziesiąt sekund stopniowo opierając łapę i podnosząc i dopiero jak zrobił kilka kroków stopniowo szedł coraz lepiej. Taka sytuacja miała miejsce dwa razy kiedy zbytnio się wygiął i dochodzi wtedy do takiego jakby porażenia czy ucisku na nerwy nie wiem jak to opisać.
obydwie łapy wyglądają tak samo nie ma żadnych zaników mięśni zmian w budowie stawów nic co by lekarza zaniepokoiło.
Ale dzięki bo to co mówicie jest dla mnie bardzo istotne , będę wiedziała jakie pytania wetom zadawać. Zobaczymy jeśli czwarty potwierdzi że to kręgosłup zostaną nam chyba sterydy. A może znajdzie coś jeszcze innego zobaczymy.

Posted

Dzięki :) ale ja muszę znaleźć jakiegoś rehabilitanta w Łodzi. Najpierw jednak muszę go dobrze zdiagnozować czyli min zrobić dobre zdjęcia, żeby wiedzieć co rehabilitować. Bo tak w ciemno to chyba można tylko więcej krzywdy zrobić.