Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem, jak w Polsce, ale gdy pracowałam w tej branży w USA, to ratownikami były najczęściej goldeny. Ale nie tylko. Całą psią drużynkę ratowniczą w moim byłym ośrodku narciarskim (Squaw Valley) znajdziesz [urlhttp://www.squawdogs.com/asp/ourdogs.html]tutaj.

Posted

Ogólnie rzecz biorąc to najczęściej są wykorzystywane owczarki (niemieckie, belgijskie, francuskie,...), retrievery (labradory, goldeny, flat coated,...) i za nimi pozostałe rasy mniej lub bardziej popularne.

Posted

Ostatnio rozmawialam z GOPR-owcami i mowili mi ze najczesciej wykorzystywane sa owczarki niemieckie i labradory, chociaz labradorki czasem wysiadaja kondycyjnie. Co Wy na to? I co z bernardynami, ktore znamy z beczulkami rumu?

Posted

Owczarki stworzone do pasienia owiec, czyli ciągłego ruchu, mają budowę przystosowaną do pokonywania rozległych przestrzeni. Jednak każda rasa ma swoje plusy i minusy, nie ma takiej pozbawionej wad. To już kwestia przewodnika by w zależności od potrzeb wybrał sobie rasę, która jak najlepiej spełni jego oczekiwania.

A co do bernardynów, to wydaje mi się, że te z beczułkami rumu różniły sie troche i psychicznie i fizycznie od tych, które spotyka sie dziś na wystawach.

• 3 years later...
Posted

Odświerzę trochę temat. Co sądzicie o parson/jack russell terrierze jako psu ratowniku? Bo może nie z Sambą, ale z następnym spróbowałabym swoich sił w ratownictwie, tylko czy to jest odpowiednia rasa? Małe, ruchliwe, pracujące (niekoniecznie z przewodnikiem, ale dla niego), odważne - czy taki pies by się sprawdził w ratownictwie?

Posted

Brat mojej suczy, niestety jeszcze 'bezdomny', wydaje sie być psem, który ma potencjał do tego typu pracy. Jestem ciekawa, czy u takiego 3,5m szczeniaka można to stwierdzić. Piesek ma ogromny popęd do pracy ruchowej z człowiekiem po ojcu, i zamiłowanie do pracy węchowej po mamusi. Working:evil_lol:

Posted

zakla napisał(a):
Brat mojej suczy, niestety jeszcze 'bezdomny', wydaje sie być psem, który ma potencjał do tego typu pracy. Jestem ciekawa, czy u takiego 3,5m szczeniaka można to stwierdzić. Piesek ma ogromny popęd do pracy ruchowej z człowiekiem po ojcu, i zamiłowanie do pracy węchowej po mamusi. Working:evil_lol:

No jasne, że się da. Mój pies został zdiagnozowany jako pies do pracy w wieku sześciu tygodniu i tak mu zostało. :)

Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Co sądzicie o parson/jack russell terrierze jako psu ratowniku? Bo może nie z Sambą, ale z następnym spróbowałabym swoich sił w ratownictwie, tylko czy to jest odpowiednia rasa? Małe, ruchliwe, pracujące (niekoniecznie z przewodnikiem, ale dla niego), odważne - czy taki pies by się sprawdził w ratownictwie?

W Straży Pożarnej w Gdańsku ratownikiem jest Didi (zdaje się, że to JRT) - może spróbuj skontaktować się z nimi.

Posted

Na polsko-czeskiej granicy pracuje suczka niemieckiego teriera mysliwskiego :loveu: jest cudna, zrównoważona , skupiona na pracy a dalismy jej troszke do wiwatu. W ramach pracy i treningu w cięzkich warunkach
musiała przeszukac duuzy dostawczak, który do tego wypełniony byl psami i karmą( przeszukiwała tez w srodku na ułamek sekundy zatrzymywała sie przy każdym transporterze zacieawiona kto tam siedzi jedno niuchnięcie nos w nos i dalej szła.)
CUUUUDNA i zero w niej agresji:multi:

• 1 year later...
  • 1 year later...