Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!Zaczne od poczatku moja babcia mieszka z psem mojego ojca (pies ma 6 lat mieszaniec boksera i owczarka niemieckiego) wychodzil z nim wyprowadzacz oplacany przez mojego ojca, niestety w ostatnia sobote niedopilnowal on Bastera(tak nazywa sie pies) i ten ugryzl dziecko(dosycy powaznie w twarz). Ja niestety nie mam mozliwosci zajecia sie psem poniewaz mieszkam 60 km od mojej babci i nie mam mozliwosci wziecia psiaka do siebie. Po calym incydencie Pan, ktory wyprowadzal psa doszedl do wniosku ze wiecej nie bedzie z nim wychodzic...Z tego co sie dowiedzialem osoba ktora wyprowadza psa otrzyma grzywne a co z psem?czy grozi mu schronisko lub uspienie?Dodam ze w momencie ugryzienia pies byl na smyczy...dziecko chcialo go poglaskac(na co nie powienien sie zgodzic Pan ktrory wychodzil z Basterem), NIe chce zostawic babci z tym wszystkim na glowie...co ja moge w tej sprawie zrobic? To moj 1 post na tym forum przepraszam jesli umiescilem go w zlym dziale.

Posted

pies powinien iść na obserwację weterynaryjną, żeby wykluczyć wściekliznę. do tego rodzice dziecka mogą was podać do sądu o niedopilnowanie psa. psa jako takiego, bez obserwacji, z marszu nikt nie uśpi, a do schroniska nikt go nie zabierze jeśli nie będziecie chcieli go oddać.
jednak musicie pomyśleć nad zmianą opiekuna dla niego, bo jednak mieszanka onek-bokser potrzebuje przede wszystkim pracy z człowiekiem i wyładowania energii, a nie jedynie pana wyprowadzacza i babci - opiekunki. jeśli pies gryzie mocno w twarz tylko dlatego, że dziecko chciało go pogłaskać to jest stworzeniem niebezpiecznym i nie ma co czekać, tylko trzeba się tym poważnie zająć.

Posted

Aduch napisał(a):
Witam!Zaczne od poczatku moja babcia mieszka z psem mojego ojca (pies ma 6 lat mieszaniec boksera i owczarka niemieckiego) wychodzil z nim wyprowadzacz oplacany przez mojego ojca, niestety w ostatnia sobote niedopilnowal on Bastera(tak nazywa sie pies) i ten ugryzl dziecko(dosycy powaznie w twarz). Ja niestety nie mam mozliwosci zajecia sie psem poniewaz mieszkam 60 km od mojej babci i nie mam mozliwosci wziecia psiaka do siebie. Po calym incydencie Pan, ktory wyprowadzal psa doszedl do wniosku ze wiecej nie bedzie z nim wychodzic...Z tego co sie dowiedzialem osoba ktora wyprowadza psa otrzyma grzywne a co z psem?czy grozi mu schronisko lub uspienie?Dodam ze w momencie ugryzienia pies byl na smyczy...dziecko chcialo go poglaskac(na co nie powienien sie zgodzic Pan ktrory wychodzil z Basterem), NIe chce zostawic babci z tym wszystkim na glowie...co ja moge w tej sprawie zrobic? To moj 1 post na tym forum przepraszam jesli umiescilem go w zlym dziale.

Ty nic nie zrobisz w tej sprawie poza zapewnieniem psu lepszej opieki (kaganiec to obowiązek, zwłaszcza w takim przypadku), ale rodzice tego chłopca mogą pozwać własciciela psa o odszkodowanie. Płacić będzie albo Twój ojciec albo babcia, to już zależy od interpretacji sądu.

Posted

Ok sytuacja sie nieco wyjasnila. Osoba ktora wychodzila z basterem dostala mandat, zadzwonilem do kolegi zeby "podrzucil" mojej babci kaganiec i od teraz pies wychodzi w kagancu. Pytanie czy w tej sytuacji jesli bedzie pozew do sadu to odpowiedzialna bedzie osoba ktora w danym momencie wychodzila z Basterem czy jego wlasciciel? A co do poszukania innego opiekuna to bedzie straszny problem, poniewaz moja babcia mieszka na wsi...znalezienie jakiegokolwiek opiekuna bylo problemem a co dopiero teraz po takim zdarzeniu;/ z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Posted

Aduch napisał(a):
Pytanie czy w tej sytuacji jesli bedzie pozew do sadu to odpowiedzialna bedzie osoba ktora w danym momencie wychodzila z Basterem czy jego wlasciciel?

Właściciel.

Art. 431 KC
§ 1. Kto zwierzę chowa albo się nim posługuje, obowiązany jest do naprawienia
wyrządzonej przez nie szkody niezależnie od tego, czy było pod jego
nadzorem, czy też zabłąkało się lub uciekło, chyba że ani on, ani osoba, za
którą ponosi odpowiedzialność, nie ponoszą winy.

Innymi słowy- puszczasz na spacer ze swoim psem np. swoją sąsiadkę->pies na skutek niedopilnowania np. zniszczy jakiś drogi przedmiot innego sąsiada-> odpowiedzialność ponosisz Ty.

Z tym wyprowadzaczem to na dobrą sprawę możecie też się procesować i od niego żądać pieniędzy jeśli rzeczywiście rodzice dziecka wniosą sprawę do sądu. Ale tak czy siak- wy będziecie płacić odszkodowanie.