Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Malutki Majki znalazł się w krakowskim Schronisku w kwietniu 2005 roku. Trudno uwierzyć, że tej kruszynce udało się w ogóle tak długo przeżyć! Ukrywał się chyba skutecznie przed większymi psami i... przed ludźmi. Wypatrzono go niedawno, kiedy został dotkliwie pogryziony i tafił do szpitala. Z leczenia nie wrócił już do boksu. Jest u mnie na tymczasie. Kto wie, jak inne psy zareagowałyby na jego powrót.
1/ Wzrost/ wielkość
Majki jest malutkim pieskiem, sięga do połowy łydki, waży około 4 kilo, ale celem jest aby ważył nieco więcej, tak 5.
2/ Umaszczenie
Palisander (ciemny brąz wpadający w czerń). Biała krawatka.
3/ Wiek
Weterynarz ocenia, że Majki ma od 3 do 5 lat.
4/ Zdrowie
Majki jest zdrowy. Nie bierze żadnych lekarstw. Od czasu do czasu przemywam oczy herbatą ze świetlika, ponieważ w przypadku piesków o płytkich oczodołach jest to wskazane.
Majki jest odrobaczony i ma wszystkie szczepienia.
5/ Charakter (cechy zaobserwowane na dziś)
Wesoły, ale równocześnie jeszcze trochę wycofany, przylepa, zabawowy, czujny. Mądry, szybko się uczy.
6/ Relacje z ludźmi
Majki bardzo lgnie do człowieka, potrzebuje bliskiego kontaktu, silnie identyfikuje właściciela (podczas gdy w stosunku do obcych jest nadal bardzo płochliwy) - wybranej osoby nie opuszcza ani na krok i broni przed innymi. Jak tylko czuje się bezpiecznie, można z nim robić wszystko (podnoszenie, kąpanie, zaglądanie w zęby itp.). Bliskie osoby obdarza bezgranicznym zaufaniem, miłością i jest bardzo posłuszny. Szybko się przywiązuje.
Nie wiem, jak Majki reaguje na dzieci.
7/ Relacje z psami
W stosunku do psów podobnych wielkością i trochę większych jest bardzo przyjazny. Dużych psów trochę się boi - unika, a w ostateczności warczy.
Nie wiem jak reaguje na inne zwierzęta.
8/ Umiejętności
Majki bardzo ładnie chodzi na smyczy i na szelkach. Jest przyzwyczajony do klatki. Bardzo ładnie zachowuje się w samochodzie. Rozpoczął naukę metodą kliker. Zna komende "siad".
9/ Utrzymywanie czystości
W normalnych warunkach (spacer trzy razy dziennie) Majki zachowuje w domu czystość.
10/ Inne informacje
W domu nie niszczy. Jest kastrowany.

Na spacerze:

W klatce, na swojej ulubionej różowej szmatce:

W kuchennej szafce:

Krótki filmik ze spaceru pt. "Radosne konwulsje" można zobaczyć tu (filmik nie jest w przyspieszonym tempie):
http://www.youtube.com/watch?v=1BkIi-UGowE

• Replies 199
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Perfi napisał(a):
filmik boski mam nadzieje ze nie wytarzal sie w czyms wonnym ;) straszny slodziaczek :loveu:

Na szczęście nie! On po prostu lubi tarzać się w suchej trawie:lol: .

Posted

qroqiet napisał(a):
Kto wpuści Majkiego do swojej kuchennej szafki?:lol:

Bardzo prosimy o domek dla Majkiego cudnego psiaczka bo grogiet jest nam potrzebna do prawie beznadziejnego przypadku i może zechce nam pomóc jak tylko Majki znajdzie stały domek.
Grogiet w schronisku jest sunia Ambrozja ,która jest od szczeniaka i bardzo boi się ludzi .
Oczywiście też jak w prypadku makiego nie wiedziałyśmy ,że jest taka bida i potrzebuje naszej pomocy bo chowa się w kąt a do tego nigdy nie miała szans poznać co to domek ,ma już rok i siedzi tam od zawsze.
Ja będąc w każdą niedzielę będę jej poświęćać co najmniej godzinke ale to nie to samo co domek zastępczy , w którym będzie mieć większą styczność z człowiekiem .Mam zdjęcia i przślę do karusi żeby wkleiła , a następne będą w niedzielę.

Posted

Majki dał wczoraj czadu. Zabrał sobie wszystkie nasze buty z przedpokoju do swojej klateczki:evil_lol: (nie wiem jak on to zrobił, bo buty mojego męża są niemalże większe od niego) i troszkę pociamkał mi kapcia:lol: , ale nie zniszczył.
Mój mąż chciał go wczoraj wyprowadzić na spacer, ale trudno było go zapiąć na smyczkę:shake: , po ciężkich bojach udało się, ale ta sytuacja pokazała, że musi minąć sporo czasu, zanim Majki poczuje się swobodnie i przestanie się bać. Ja nie mam z nim żadnych problemów, ale na moją siostrę warknął jak przyszła w odwiedziny. Majki ewidentnie wybrał sobie mnie jako swoją bezpieczną przystań, innych traktuje z mniejszą lub większą rezerwą.
Naprawdę musimy mu szybko znaleźć domek stały, zanim się bardziej ze mną zwiąże, bo rozstanie będzie wtedy dla niego i dla mnie bardzo bolesne.