Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Starszy pies (lat 15) od pewnego czasu stał się agresywny. Bez powodu potrafi rzucić się na rękę. Np. gdy ktoś chce wyrzucić go z pokoju, to zaczyna warczeć i gryźć po rękach lub nogach. Gdy uda się wygonić ją za próg, to stoi przed nim i warczy. Na szczęście krzywdy nie robi, bo nie ma większości zębów. Jednak jej ataki agresji stają się coraz częściej. Jak sobie radzić z takim psem? Z czego to wynika? Czy to ze starości? Co robić podczas napadów agresji?

Pies jest głuchy, mam wrażenie że ślepy, nie ma większości zębów no i widać po jej chodzie, że do młodzików już nie należy...

Posted

Kirinna napisał(a):
a moze go coś boli jak go dotykacie? sprawdzaliście?

No właśnie nie, to było pierwsze podejrzenie.

Ona się rzuca gdy jej coś nie pasuje. Podczas karmienia, podczas wyrzucania z pokoju, brania na ręce (czasami trzeba ją przenieść) lub nawet głaskania. Czyli podczas normalnych dotąd czynności. Nie ugryzie raz, nie warknie ostrzegając, od razu się rzuca i próbuje gryźć gdzie popadnie

Posted

"Pies jest głuchy, mam wrażenie że ślepy, nie ma większości zębów no i widać po jej chodzie, że do młodzików już nie należy..."

Z tego co rozumiem to suczka jest pozbawiona większości zmysłów. Ciekawe czy ty nie denerwował byś się gdy ni stąd ni zowąd, nagle dotyka cię jakaś ręka lub unieruchamia i podnosi. Czy pies jest z tobą od początku czy została adoptowana? Jeśli jest do cb przywiązana to może najpierw daj jej się powąchać ( poznać że to ty ). Ja na wszelki wypadek poszłabym z nią do weta - żeby się upewnić że nic jej nie jest ;) I jeszcze jedno podchodząc do niej bądź spokojny i myśl pozytywnie ;)

Posted

Zacząć od badań fizycznych u weta. Dokładnych- to, że Wam sie wydaje, że psa nie boli, to guzik znaczy, pies to drapieżnik i instynktowanie unika okazywania słabości. Plus może mu dolegać coś wewnętrznego, co sprawia psu dyskomfort. A badania nie zaszkodzą, u starego psa powinny byc robione regularnie, żeby w porę wykryć ewentualną chorobę.

Jeśli nie jest chory- posłuchaj Czaki, dobrze pisze ;) Dobrze jest opracować jakiś system "ostrzegania" starego psa, że zostanie dotknięty, podniesiony itd- np ręka do powąchania pod nos, spokojne dotknięcie boku, pogłaskania, potem przesuwasz rękę tak, żeby psa podnieść. A nie że łapiesz znienacka i niesiesz, pies zwyczajnie może się bać.

P.S. po co wyrzucac psa z pokoju?

Posted

To nie mój pies - piszę w imieniu znajomego :)
Psa wyrzucają z pokoju gdy wchodzi na łóżko - za karę, żeby wiedziała, że nie wolno. Nie dotykają go znienacka przy tym, ona tak reaguje, bo nie chce być wyrzucona. Kiedyś w ogóle nie mieli takiego problemu, od pewnego czasu reaguje agresją. To widziałam na własne oczy.

Co do reszty to przekaże, może faktycznie ona reaguje tak ze strachu, gdy nagle ktoś ją dotknął.

Do weterynarza się wybierają i wybrać nie mogą... Ja na to nic nie poradzę, bo nie mój pies, ale mówię, mówię i mówię, że powinni dawno go zabrać. Sama wiem jak wygląda życie z psem staruszkiem, 3 lata temu musiałam uśpić mojego psa. Czasami odwiedzaliśmy weterynarza co tydzień... Jednak mój nigdy nie reagował agresywnie i dlatego pytam.

Posted

Bez zobaczenia na własne oczy całej sytuacji ciężko wyrokować, ale... to lekki idiotyzm, żeby psa "za karę" bo wszedł na łózko wywalać z pokoju; wygląda to trochę tak, że suka nie rozumie o co chodzi, za to może być już ze starości drażliwa, być może obolała, potrzebuje spokoju i broni się przed dyskomfortem. Poradź im delikatnie, żeby zamiast wywalać psa z pokoju, nagradzali zejście z łózka na komendę.
Niewykluczone, że suka ostrzega (np. warczy), a więc informuje o tym, co jej sprawia przykrość, a wywalana- broni się.