Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Zostałam nam wczoraj zgłoszony duży pies, który błąka się od tygodnia i jest w kiepskim stanie. Pojechałyśmy i okazało się, że faktycznie po okolicy krąży duża suka, która bardzo się boi. Na szyi ciasna obroża z urwanym sznurkiem (obstawiam, że ktoś ją przywiązał i zostawił). Nie dała do siebie podejść. Przyparta do muru burczała pod nosem. Postanowiłyśmy ją dzisiaj łapać po podaniu sedalinu. Udało się bez problemu, weszła na ogrodzony teren zjadła i żel zadziałał. Zabrałyśmy ją do weterynarza. Jest to młoda suka (ok. roku), wychudzona strasznie. Waży 28 kg (!) co przy jej wielkości jest dramatem. Ogromne ilości pcheł, pod obrożą już stan zapalny. Trzeba było wystrzyc i popsikać. Ogólny stan (oprócz zagłodzenia) bez tragedii. Uszy czyste, ząbki piękne.
Nie ma w niej agresji, po prostu była przerażona. Dokładnie charakter ocenimy jutro.
Nie mamy dla niej NIC! Ani miejsca, ani funduszy, karmy. Najbardziej potrzebny DT żeby doszła do siebie. Mamy już pod opieką 10 psów i tyle samo kotów. Działamy w dwójkę i brakuje wszystkiego. Kolejny pies (tym bardziej taki) nas totalnie dobije, ale nie można jej była tak zostawić.

Może ktoś wie jaką rasę ona przypomina?

Tu trochę widać jaka jest chuda:

Praktycznie większość czasu leżała i się nie ruszała:

Jeśli ktoś chce wesprzeć nasze działania, może przekazywać pieniądze na konto bankowe
ING 43 1050 1520 1000 0090 9387 6929
Komitet ZWIERZĘCE SOS
ul. Karasia 26
64-100 Leszno

Za każdą, nawet najdrobniejsza wpłatę bardzo dziękujemy!

Edited by Macia
  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

I jeszcze jedno:

Rozliczenie:

wydatki:
hotelowanie od 08.09.2012r. - 27.10.2012 r. - 980 zł
hotelowanie od 27.10.2012 r. - 25.11.2012 r. - 280 zł
szczepienie - za darmo
odrobaczenie, odpchlenie, antybiotyk - z naszych zapasów

wpłaty:
219 zł - bazarek zimowy http://www.dogomania.pl/forum/threads/235556-Bazarek-zimowy-(śmieszne-czapki-szale-mitenki-itp-)-na-mastifkę-Sarę-do-25-11!!!!/page4

1260 zł - 219 zł = - 1041 zł

Edited by Macia
Posted

agusiazet napisał(a):
Piekna sunia, zaluje, ze nie moge jej pomoc. Poprosze nr konta na PW, wspomoge jakas drobna kwota:)

Dziękuję bardzo, numer konta i dane już wstawiam do pierwszego postu.

To był dłuuugi dzień. Sunia została przewieziona w nowe miejsce, nie jest to rozwiązanie idealne ponieważ jest w hoteliku, ale u odpowiedzialnych ludzi. Zyskałyśmy kilka dni.
Sunia jest bardzo grzeczna. Nie ma w sobie agresji, machała nawet ogonkiem. Ładnie zajada, ale nie broni miski. Można ją podnosić, dźwigać i nic sobie z tego nie robi. Niestety dorobiłyśmy się dzisiaj kolejnego psa ze złamaną łapą i już całkiem wymiękamy.

Oto nasza sunia:

Zobaczcie jakie cudo jest w okolicznym "przytulisku":

Posted

Miejsce jest tylko na chwilę, bo na dłuższą metę nas nie stać, ale przynajmniej jest pod dobrą opieką (m.in. weta). Dzisiaj się dowiemy jak tam, bo wczoraj miało być jej zapoznanie z innymi psami. Jest grzeczna, ładnie zajada.

Posted

Sunia boi się innych psów. Na widok innych psów schowała się do kojca, ale stopniowo jest oswajana z towarzystwem. Ogólnie jest zachwalana jako cudowne stworzenie.

Posted

Na filę to ma zdecydowanie za długą sierść...ale cóż za różnica do kogo podobna...i tak jedyna w swoim rodzaju ;) ale waga tragedia moja sunia fili ma 62kg i nie jest wcale gruba jest akuratnia.

Posted

Mamy podejrzenia skąd jest. Mamy w pobliżu "hodowlę", która ma m.in. mastify hiszpańskie i inne rasy. Wszystkie siedzą razem i czasem im wychodzą takie "cuda". Już miałyśmy kilka psów od nich.

• 1 month later...
Posted

Dawno nie było mnie na wątku. Sunia nazywa się Sara. Przez prawie 2 miesiące była w hotelu co nas zrujnowało finansowo (20 zł za dobę). W tej chwili jest w innym hotelu gdzie płacimy jedynie 10 zł za dobę. Sunia jest bardziej otwarta. Mieszka z innym naszym psem i zachowuje się super. Podchodzi, pozwala się głaskać. Nie ma w niej agresji. Uwielbia inne psy. W tym tygodniu będzie sterylizowana. Postaram się dzisiaj zrobić bazarek na jej wydatki. Jak się uda dam link.

Posted

a gdzie ta sunia jest? Dzisiaj dzwoniła do mnie Pani w sprawie Kory, mieszka gdzieś pod Poznaniem tylko że ma psa i sukę. Sunia jest tak bojaźliwa i myślę z Kora mogłaby ją trochę terroryzować. Pani chciała z nią przyjechać żeby się zapoznały ale to kawał drogi ;( ale może ta by im przypadła do gustu jak mówisz że spokojna do psiaków. Pani z rozmowy bardzo ciepła, suczka po sterylce, sunia to owczarek też ze schronu jakiegoś. Szukają psiaka takiego który tej owczarki nie zamęczy psychicznie.
Mogę Ci tej Pani numer podesłać na PW, jak myślisz?

Posted

Jasne, bardzo chętnie. Tym bardziej, że do Poznania całkiem blisko. Ew. możesz podać Pani mój numer. Sara na pewno się dogada, teraz mieszka z mieszkanką kaukaza i dogiem. Wcześniej mieszkała z posokowcem i shar peiem. Dzięki!