Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name=':: FiGa ::']Witajcie!
Ale Ci sie trafilo madre psisko :cool3: A do tego jakie fotogeniczne :loveu:

http://img208.imageshack.us/img208/5466/64345204.jpg
"A teraz powoli. Bez naglych ruchow. Wezmiesz smycz do reki i idziemy na spacer. Zrozumialas?" :evil_lol:

:D
No nie wiem czy takie mądre... męczy mnie to, że na spacerze zawsze coś do pyska weźmie, a najgorsze jest jak jej zasmakuje jakaś kupa psia.... :shake:

Nie moge sie juz doczekać, aż ona dorośnie, jestem niesamowicie ciekawa jak będzie wyglądała:-P

Ja tak samo! Jak będzie taka jak Hexa to ah ah :)

• Replies 312
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zadziwiające podobieństwo. Nawet znaki szczególne podobne. Moja ma na jednej łapce brzeg w białej sierści, i 4 bujne włoski na torsie i jakieś marniutkie na brodzie. A przeglądając galerię Hexy zauważyłam że jest w tych samych miejscach biała :lol:

Posted

Ty$ka napisał(a):

Fajna ta Twoja psicza. Zapowiada się na duuuuże bydlę :D

Witamy witamy, niuchamy.
Ja mam taka nadzieję! Takie zgrabne bydlę :D

Posted

Diabełek wcielony - ale swoją słodkością szybko zapominam o gniewie :D
Zdjęć mam tyle, że dziwie się, że mój laptop wszystko to mieści ;p Może się kiedyś szarpną na filmik z Riką w roli głównej :razz:

Posted

Nie no ciekawość by mnie zjadła jakbym tu nie zajrzała :)

Jaka Riky jest cudna i słodka :loveu::loveu::loveu:

Tak blisko mieszkamy, że muszę Was kiedyś poznać osobiście ;)

[h=2][/h]

Posted

A jak to wygląda mniej więcej? Choćby te zapisy? Mam się zgłosić i powiedzieć, że chcę być wolontariuszem?
I ogólnie jak to wygląda, ile czasu to zajmuje? Bo z moim małym urwiskiem, jednak muszę trochę czasu spędzać.

Posted

ogólnie zapisy są cały wrzesień - po prostu jak masz czas 22 to przyjedź i tak, powiesz że chcesz zostać wolontariuszką - zapytaj kogokolwiek o Bożenkę i każdy Ci powie gdzie jest - zawsze możemy się umówic że będę na Ciebie przy schronisku czekac i Cie zaprowadzę do Bożenki - ona jest koordynatorem naszego wolontariatu.

a jak to czasowo wygląda ... dni wolontariackie niestety sa tylko dwa - czwartek i sobota.

czwartek od 16 do 18.30 - ale jak masz czas np tylko do 17.30 to tyle tylko jesteś - w tym czasie wyprowadzasz psa, można psiaka szkolić, uczyć czegoś (komend, chodzenia na luźnej smyczy itp)

sobota - 10.00-14.00 - w tych godzinach możemy psa wyprowadzić i tak jak w czwartek szkolić/bawić się/iść na dłuższy spacer. Siedzisz tyle ile możesz :)

na początku pewnie dostałabyś albo szczeniaka, albo psa w zastępie - tzn od osoby której w danym dniu by nie było- tak byś w praktyce zobaczyła z czym to się wiążę. a po pewnym czasie, gdybyś nie rezygnowała z wolontariatu miałabyś juz spa na stałe - tzn zajmowałabyś się nim dopóki nie znajdzie domu.

Takiemu stałemu psiakowi zakładamy na dogomanii wątek (taki jak np mojego Punto), w miarę możliwości robimy ogłoszenia na necie - ale wiadomo jak z czasem, niekiedy go brak - ale wtedy można kogoś poprosić o ogłoszenia - pomagamy sobie :)

a na spacerach z takim stałym psem chodzi o to by :
- poznać jego charakter
- poznać jak reaguje na dotyk/podnoszenie/czy broni jedzenia itp
- poznać jego reakcję na inne psy/suczki/koty
- pracować nad komendami - podstawowymi - typu siad, waruj, zostań i bardziej zaawansowanymi - zależy czy pies lubi się uczyć czy nie :)

No i przedewszystkim sprawić by taki niechciany pies poczuł się pewniej :) i miał choć namiastkę "rodziny"

na taki spacer dobrze zabierać pokrojone parówki - to są jedne z najlepszych motywatorów do nauki - praktycznie każdy pies je lubi, nie są drogie a przecież nagrody za komendy są potrzebne :)

I jak to jest jeśli np w jakąś sobotę/czwartek przyjechać nie możesz ...nic strasznego - wiadomo nie każda sobota/czwartek musi być wolna od jakichkolwiek zajęć. Po prostu wtedy piszemy na naszym forum (każdy wolontariusz ma do niego dostęp) że nas w tym a tym dniu nie będzie. Chodzi tylko o to by było wiadomo który stały pies w dany dzień by nie wyszedł - wtedy ktoś inny zabiera go na spacer w zastępstwie :)

Nie wiem co jeszcze mogłabym o wolontariacie pisać ..pewnie wiele ...ale w tym momencie nie przychodzi mi nic do głowy ...

może jak będziesz mieć jakieś pytania to pisz :)

Posted

Łooo satysfakcjonuje mnie taka odpowiedz :)
Hmmm z chęcią tylko teraz tak... od października zaczynają mi się studia zaoczne wiec sobota i niedziela pewnie trochę zajęta będę. Tak więc przejdzie coś takiego?

Posted

Przejdzie :)
bo sobota pewnie co druga?
a czwartki wolne?

wiesz ja też pracuje na różne zmiany ..i czasem mnie nie ma ..jestem wolontariuszem od prawie trzech lat i mnie nie wywalili :D a stałe psy mam ;)

czasem jest tak że nie ma mnie 1.5 tygodnia ...znaczy dwa czwartki i sobota albo dwie soboty i czwartek - zdarza się każdemu. a potem jestem znów we wszystkie dni i rekompensuje to mojemu podopiecznemu większą ilością parówek i dłuugim spacerem :D

tak więc nieobecność jest jak najbardziej zrozumiała i akceptowana - taka siła wyższa :)

Posted

w sensie Riki do schroniska?

zależy jakiego będziesz mieć psa :)

jak takiego co się z nią dogada i np będzie w miarę grzeczny na smyczy - w sumie czemu nie

oczywiście jak Riki będzie zaszczepiona przeciw chorobą wirusowym :) bo w schronie jak to w schronie - kwarantanna jest, ale choroba czasem się może jakaś przypałętać :)

ja bym chciała czasem ze sobą Holi zabrać - bo ona ma nawroty lęku separacyjnego niekiedy ..tylko, że ja zawsze dostaje potwory a nie psy :D znaczy takie ciągniki co ledwo smycz poznały ...i są nadpobudliwe ... często niewychowane ...

Ale Ty jako nowy wolontariusz - zanim nabierzesz doświadczenia miałabyś spokojne psiaki :)