Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój znajomy ma psa w typie owczarka niemieckiego (chociaz on się upiera , że to ON :evil_lol:) , który ostatnimi czasy wymyslił sobie nową "zabawę" , a mianowicie jest wręcz "uzależniony" od gonienia samochodów. Znajomy mieszka na wsi, oprócz "ONa", którego ma od szczeniaka, ma również psa w typie rottweilera przygarniętego w wieku ok. 1 r. W tej chwili "ON'" ma 9 miesięcy, "rotti" ok. 19 miesięcy... Rottweiler praktycznie wychował małego Onka, ale kiedy ten zaczął dojrzewać, zaczął się nad nim "znęcać" tzn. przeganiał go spod drzwi domu, nie pozwalał mu się zbliżać do PAna, karcił go cały czas... Wtedy właśnie (ale nie chcę twierdzić, że przez to) Onek zaczął jak szalony biegać wzdłuż siatki, kiedy tylko usłyszał, że gdzieś tam z daleka zbliża się samochód. NA początku było to niegroźne, ale kiedy zamarzł znajdujący się wokół ich domu staw pies zaczął wydostawać się za ogrodzenie. Tam siedział i czatował na zbliżające się samochody i co gorsza rowerzystów. Nie jest agresywny, ale widok biegnącego dużego psa za rowerem nie wprawiał pewnie jadącego w dobry nastrój:shake: Nic nie pomagało, pies ciągle wychodził, staw nadal był zamarzniety, więc znajomy musiał na czas swojej nieobecności uwiązać go na łańcuchu... Pies jest świetny, bystry i jest jemu i nam przy okazji strasznie go żal, ale dopóki nie uszczelni ogrodzenia tak musi pozostać, gdyż ktoś zgłosił na policję, że boi się tamtędy przejeżdzać. W sumie, nic dziwnego... Ale on ciągle gania te samochody, ma obsesję na ich punkcie. iI ciągle szuka okazji, aby wydostać się poza ogrodzenie.Dlatego prosiłabym mądrzejszych w tej kwestii ode mnie o rady,jak wyeliminować ten nawyk u psa.:cool1:

Posted

Czemu pies goni samochody? nudzi mu się.
ON, albo pies w typie ON musi mieć zajęcie, i to sporo tego zajęcia.
Pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale tak silna pasja pogoni za pojazdami wymaga moim zdaniem ostrych środków, bo odwracanie uwagi, nagradzanie dobrego zachowania to może być za mało, i zanim da pełen efekt to pies długo będzie miał bardzo ograniczoną swobodę.
Duuuuużo pracy czeka znajomego, radzę zacząć od pełnej kontroli - pies wyłącznie na smyczy, bez mozliwości biegania wzdłuż płotu nawet jak nie będzie już uwiązany.
Ale tak to jest jak pies psa wychowuje...

Posted

A mi się zdaje, że powodem niekoniecznie musi być tylko nuda.
Nie znam sytuacji, ale z opisu wynika, że psy ustaliły sobie hiererchię w stadzie i ten słabszy znalazł jeszcze słabszego, który przed nim ucieka - znaczy samochód. I jest to zachowanie samonagradzające - samochód nadjeżdza, pies zaczyna szczekać, samochód odjeżdza (czyli, że udało mi się go przegonić, jestem silniejszy - myśli pies i gania kazdy następny samochód) i jak tak dalej pójdzie to nic się nie zmieni a może się jedynie pogłębić. Ale to tylko tak sobie myślę - mogę się mylić :)

Posted

własnie ...mój pies uwielbia gonić samochody ponieważ lubi sie z jmi bawić! nie spószczam Luny ze smyczy bo to moze skończyć sie trsagedia...ale mozna jakoś psa tego oduczyć

Posted

No cóz, dzięki za odpowiedzi. :p Myślałam własnie tak , jak opisuje to Feronek,że pies znalazł sobie słabszego od siebie...
Morelee, pisząc o tym, że rotti prawie wychował Onka użyłam przenosni zeby zobrazować jak było miedzy nimi, kiedy Onek był mały, a jak jest teraz.:razz:

• 1 month later...