Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przekleję mało optymistyczny opis ze strony http://weather.icm.edu.pl/.
(najlepsza prognoza pogody, przynajmniej dla żeglarzy praktycznie zawsze się sprawdza :cool3: )

Dzisiejsze zdjęcie z NOAA18 z godziny 02:14 pokazuje, że pasmo chmur frontowych jest nad Polską porozrywane i gorzej uporządkowane niż dobę wcześniej. Nie ma co liczyć na uspokojenie pogody, bowiem prognozy podtrzymują wcześniejsze rokowania, że energia konwekcji będzie dzisiaj nad Polską większa niż wczoraj, a jej największe wartości wystąpią nad zachodnią i południową Polską. Zatem utrzyma się dotychczasowy typ pogody z licznymi chmurami Cumulonimbus i przelotnymi deszczami, co dobrze ilustruje wczorajsze zdjęcie z NOAA15 z terminu 14:57 (wszystkie zdjęcia z NOAA pod adresem: www.chmi.cz/meteo/sat/avhrr/index.php; warto ten adres mieć pod ręką).
Musimy jednak wrócić do zdjęcia z NOAA18 (2007.08.09 00:41) z ogromną chmurą Cumulonimbus widoczną na wschód od Chełma, na które powoływałem się we wczorajszym komentarzu. Jej dalszy ruch przez Podlasie w kierunku Zatoki Gdańskiej doskonale ilustrują kolejne cogodzinne zdjęcia publikowane pod adresem: www.metoffice.gov.uk/satpics/latest_IR.html. Ta ogromna chmura burzowa utworzyła się i rozwinęła nad Ukrainą i mimo, że nad Polską weszła w obszar o mniejszej energii konwekcji niźli ta z której czerpała będąc nad Ukrainą, duży zasób pary wodnej i wydzielane ciepło kondensacji pozwoliło chmurze przetrwać i dotrzeć aż nad Bałtyk.
Poza konwekcją, którą mamy w całym kraju, zaczyna się dzisiaj wieczorem tworzyć nad Sudetami niż i przesuwać nad Małopolskę. Będzie on dodatkowym źródłem opadów w południowej Polsce.
Henryk Piwkowski
10.08.2007 7:20

Ale można też sprawdzić pogodę dla Sopotu, z której wynika, że jutro co prawda ma popadać (ale tylko odrobinę), ale za to w niedzielę w ogóle! :multi:

• Replies 668
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dobrze że ja nie muszę się martwić o czystość mogego psiaka! Wystarczy czesanko przed wejściem na ring i już!:p
Najgorsze jest to jzk ktoś wypucuje swojego pieska będzie np błoto, abo deszcz i cała robota na marne!

Posted

Oby nie padało... :( Już nie wymagam tego słońca (choć dobrze by było, bo wypierdek zrobiłby zdjęcia. :cool3:), ale żeby nie lało! :placz:

Posted

Viz napisał(a):
Oby nie padało... :( Już nie wymagam tego słońca (choć dobrze by było, bo wypierdek zrobiłby zdjęcia. :cool3:), ale żeby nie lało! :placz:

Mi słońce nie jest potrzebne do szczęści, bo Apis to zawsze zdycha na słońcu!
Więc chmurki by się przydały ale takie bez deszczowe!:eviltong:

Posted

haker11 napisał(a):
Mi słońce nie jest potrzebne do szczęści, bo Apis to zawsze zdycha na słońcu!

Zgadzam sie!!! :cool3: :cool3:

Posted

Haha, a ja nie wystawiam... :lol: Więc dla fotografa lepsza ładna pogoda. A przynajmniej dla fotografa z "PrawieJakDobryAparat"... Czemu Fujik dopiero we wrześniu? :angryy:

Posted

[quote name='haker11']Mi słońce nie jest potrzebne do szczęści, bo Apis to zawsze zdycha na słońcu!

Ja Was tylko pocieszę, że taka właśnie ma być pogoda.
Kto nie wierzy, niech zobaczy: http://weather.icm.edu.pl/java2/mgram.php?x=15&y=18&pol_x=301&lang=0&ver=&ikonka=1
Hmmm, nie wiem skąd wzięły się pogłoski, że ma strasznie padać.
:razz:

Ktoś jeszcze dostał nieopłacone potwierdzenie wpłaty? :cool3:
Aaa, mam pytanie - czy ja zgubiłam gdzieś numerek, czy po prostu do nieopłaconego zgłoszenia się go nie dostaje?

Posted

[LEFT]Pamiętaj tylko o dowodzie wpłaty i weź namiar czasu. W Chojnicach przez te ekscesy były niezłe korki przy wydawaniu katalogów i niestety tylko jedna kolejka:shake:
[/LEFT]

Posted

setka napisał(a):
My ruszamy w godzinę duchów :diabloti: o 24:evil_lol:

o rzesz kurczę a czemu o 24? Chyba będziecie wykończeni! My naszczęście ruszamy(o ile pojedziemy) o 6!(dla mnie to i tak z wcześnie):p