Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Greven napisał(a):
Tak samo można głosem psa pobudzić, jak uspokoić, więc chyba ważniejszy niż słowo, jest ton.

Zaobserwowałam u kilku musherów jak psy ruszały na świst (bo gwizdem tego nie nawę ;) )

Posted

Nie chce być wredna ale dla psa chyba bez różnicy co mówisz. On i tak samego słowa nie rozumie a tylko uczy się po jego wypowiedzeniu wykonywać konkretną czynność. Psu bedzie bez różnicy czy będziesz mówić gee, right czy sałata jeśli nauczysz go po tym skręcać w prawo. Słowo jest Twoim wyborem, możesz wybrać cokolwiek, a psu to wisi... ważne jedynie żeby go nie kołować ciągłymi zmianami, tylko go nauczyć. Pies się w kilka dni tego może nie nauczyć... potrzebuje czasu żeby to dobrze pojąć.

Dokładnie, ważne jest tylko, aby słowa broń bosz nie były w jakikolwiek sposób podobne i to, co napisała Greven:mocny charakterystyczny dla każdej komendy nacisk:)

Ja z moim psem używam komendy starowej właśnie"iĆ!", na zwiększenie tempa:"szybko!szybko!"bardzo szybko i mocno wykrzykiwane, na spowolnienie:"powoli!" też dosyć charakterystycznie wykrzyknięte na stop:"STÓJ!" co jest musi być po prostu najbardziej dosadnie wykrzykniętą komendą w naszym wypadku, ażeby była w miarę skuteczna;)
Uczyliśmy się tego na spacerach i podczas jazdy na rowerze. Bezpośrdnio przed przyzpieszeniem lub zwolnieniem wykrzykiwałam komendę.
Z "prawa" i "lewa" mamy duży problem, bo rower nie jest wystarczająco prostolinijny w narzucaniu kierunku:diabloti:
Musimy zacząć stosować metodę wcześniej wspomnianą...

Posted

Blow napisał(a):
na spowolnienie:"powoli!" też dosyć charakterystycznie wykrzyknięte

tzn.? przeciągasz "pooowoooli" (jak w komendzie głosowej dla konia: uuu, hoo), czy mówisz zdecydowanie?

lupak napisał(a):
Zaobserwowałam u kilku musherów jak psy ruszały na świst (bo gwizdem tego nie nawę)

W przypadku koni też używa się gwizdów i świstów - ale ja jestem beztalenciem muzycznym ;) więc wolę słowa. Gwizd / świst bardzo dobrze działa na niektóre zwierzęta, lepiej niż głos.

Posted

Nie, nie przeciągam, ale stawiam mocny akcent na koniec wyrazu;)
Do Fado w ferworze biegu nie docieraja prośby, trzeba ostrych reakcji:)
O ta, świst, gwizd jest dobry, sama też używam nieraz popędzając psa...
Widziałam też profesjonalnego mushera w zaprzęgu z 109oma psami, ktory używał meeegadonośnego świstu do ruszenia z miejsca:)

Posted

[quote name='Blow']
Widziałam też profesjonalnego mushera w zaprzęgu z 109oma psami, ktory używał meeegadonośnego świstu do ruszenia z miejsca:)
:crazyeye::crazyeye::crazyeye: gdzie taki zaprzęg . Też chce zbaczyc . Ja najwiecej widzialam 16 .