Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja kupiłam delikatną szczoteczkę dla ludzi, odcięłam połowę główki szczoteczki, bo dla moich maleństw była stanowczo za duża. Dają sobie myć bez problemu ;)

• Replies 210
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:lol:

Viz napisał(a):
Ja kupiłam delikatną szczoteczkę dla ludzi, odcięłam połowę główki szczoteczki, bo dla moich maleństw była stanowczo za duża. Dają sobie myć bez problemu ;)

:lol: Są małe szczoteczki dla piesków, albo fajne zakładane na palec:lol:

• 3 months later...
Posted

Hey! Polecacie pastę o nazwie: Petosan? Ja dzisiaj takową zakupiłam i mam nadzieje, ze dobrze myje zęby
/nie jest napisane co ile trzeba myć.../

Posted

Mnie sumienie ruszyło i zaczęłam dbać o ząbki Kenzika-kupiłam spray do zębów Dog-a-dent i pryskam ząbki 2 razy w tygodniu. Kenzo tego nie znosi-musi pomagac mi mój mąż ale dajemy radę. Poza tym pies dostaje raz-2 razy w tygodniu sucha na kamień bułkę i raz na jakis czas kość do czyszczenia ząbków. Narazie działa:)

Posted

Kenzo napisał(a):
Mnie sumienie ruszyło i zaczęłam dbać o ząbki Kenzika-kupiłam spray do zębów Dog-a-dent i pryskam ząbki 2 razy w tygodniu. Kenzo tego nie znosi-musi pomagac mi mój mąż ale dajemy radę. Poza tym pies dostaje raz-2 razy w tygodniu sucha na kamień bułkę i raz na jakis czas kość do czyszczenia ząbków. Narazie działa:)

:loveu: :loveu: Super!!!!

Posted

Kenzo napisał(a):

A moglibyscie cos wiecej napisac na temat tego pryskania zabkow? Czy nawet zwyklego mycia szczoteczka?
Szczerze mowiac, niedlugo spodziewam sie pieska i chcialabym byc "obeznana" w tych sprawach :oops: . Po spryskaniu spray'em trzeba to jakos rozprowadzic po zebach, czy wystarczy prysnac z obydwu stron mordki i na tym zabieg sie konczy?
No i kolejne pytanie, czy latwiej dla "poczatkujacej" dogomaniaczki skoncentrowac sie na uzywaniu szczoteczki, czy moze lepiej spray?
Z gory dziekuje za wszelkie porady :cool3:

Posted

arkana napisał(a):
A moglibyscie cos wiecej napisac na temat tego pryskania zabkow? Czy nawet zwyklego mycia szczoteczka?
Szczerze mowiac, niedlugo spodziewam sie pieska i chcialabym byc "obeznana" w tych sprawach :oops: . Po spryskaniu spray'em trzeba to jakos rozprowadzic po zebach, czy wystarczy prysnac z obydwu stron mordki i na tym zabieg sie konczy?
No i kolejne pytanie, czy latwiej dla "poczatkujacej" dogomaniaczki skoncentrowac sie na uzywaniu szczoteczki, czy moze lepiej spray?

Wiesz, jak psiaka sie uczy pewnych zabiegów od małego to nie ma problemu-możesz wybierać-spray, szczoteczka i pasta...ja nie myłam mu od zawsze więc teraz ciężko było go nauczyc tak z dnia na dzień. Wybrałam spray-spryskanie zebów trwa chwilkę (pies i tak sie wyrywa, no ale trudno)a szczotkowanie zajmuje wiecej czasu, więc wybrałam mniejsze zło. Sprayem spryskuje zęby od zewnetrznej strony i jak sie uda to w srodku. Pies sam językiem rozprowadza sobie płyn i już. On ma bardzo szybkie działanie na osad więc nie ma sie co martwić. Od razu wchodzi w reakcję z osadem i ewentualnym kamieniem.

Posted

arkana napisał(a):

aaaa i stosujemy spray 2 razy w tygodniu-u nas jest to środa i sobota:)

• 1 month later...
Posted

a jakie środki polecacie tzn chyba zdecyduje się na spray wiem,że produkuje go Dr.Clauders, Beaphar i Gimborn tylko który najlepszy????
nie wiem który zamówic a chcę juz dziś złożyć zamówienie.

Posted

A my w końcu kupiliśmy Dr.Claudersa spray,psikamy codzienie czasem wa razy, Sikrze powoli się zmniejsza osad a z kłów łatwiej było mi zczyścić, Vic na razie ma czyściutkie (po ultradzwiękach) więc u niego to profilaktyka:-)

• 6 months later...
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
Posted

Od paru miesięcy używamy pasty Orozyme (jest to pasta enzymatyczna, po prostu wkładasz psu do pasty np na język lub dziąsło, nie szczotkuje się) i mam wrażenie, że jest lepiej! Nie ma już takiego osadu jak był!
Także polecam.

Posted

Ja nigdy psicy zębów nie myłam, sporadycznie zdarzało mi się przetrzeć je watką zwilżoną np. w soku z cytryny. Z wiekiem jednak osad miejscami zaczął zamieniać się w kamień, i już zaczęłam się przygotowywać na jego usuwanie i późniejsze mycie zębów, ale... przeszłam na BARF. Kamień i osad zniknął bez śladu :)

Posted

Cos mi sie wydaje, ze bede musiala zaczac myc psu zeby. Czasem co jakis czas czyscilam gazikiem nasaczonym roztworem sody czy soku z cytryny, efekty bylo nawet widac. Ale zastanawiam sie, czy nie lepiej kupic spray czy paste i myc zeby? Tym bardziej, ze ostatnio widac zolty nalot...
Ale nie wiem, czy lepszy bedzie spray czy szczoteczka i pasta. Pies niby spokojnie siedzi przy czyszczeniu zebow, ale nie wiem, jak by to wygladalo, gdybym chciala mu szczoteczka myc i tu jest wlasnie problem. Boje sie, ze jak kupie to sie okaze, ze pies nie chce tak zebow miec czyszczonych ... i kasa wyrzucona w przysłowiowe bloto :shake:

Posted

Mój 2 - letni York kocha mieć myte ząbki. Dobrze wie, że po wizycie u weterynarza na usuwanie kamienia nazębnego, trzeba po każdym posiłku myć ząbki. :loveu:
Myję mu zęby jakieś 3 lub 4 razy dziennie. Ale on to lubi. Poza tym miał wyrywane 4 kły. Biedaczek. Bo jeszcze mu mleczne nie wypadły, a stałe zaczęły podrastać pod mleczne. Ale ważne, że się ich pozbył!
Mycie zębów psu jest potrzebne i zawsze będzie! :p

• 4 weeks later...
Posted

Airon4 napisał(a):
Ja myję dwa razy w tygodni szczoteczką i pastą dla dzieci.

o ile szczoteczka dla dzieci jest dobra o tyle pasta zdecydowanie nie - pies nie wypluje pasty podczas mycia...i sa tez inne chyba powody dla ktorych nie powinno sie uzywac ludzkich past do mycia psich zebow

Posted

Pasta dla dzieci to żadna tragedia - wiele dzieci też jej nie wypluwa- ba - ja pamiętam ,ze jak byłam mała to się jakąś zażerałam bo taką dobrą mamusia z NRD przywiozła :cool3: