Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Instynkt ma ogromny, mam czasem wielki problem, żeby zawrócić go od pogoni za sarną, nie mówiąc już o kopaniu. Jak wejdzie w pole to trzeba go zazwyczaj siłą wyciągać, bo co chwila udaje mu się wykopać jakąś mysz czy krecika i albo zżera, albo przynosi. A czasem muszę mieć naprawdę szybki refleks, żeby mu coś z pyska wyciągnąć, ale niestety żaden gryzoń jeszcze tego nie przeżył.

Posted

Juz sobie wyobrażam jak taka parówka goni za sarną :D Musi to byś świetny widok. Choć właściwie mały pies o takiej budowie potrafi chyba dość szybko zasuwać, widywałam goniące jamniki, masakra, nie spodziewałabym się takiej szybkości po takim małym krótkołapie.

A jakby Ci tak przynosił za nagrodę?
Ja Waldka nauczyłam że jak coś dopadnie to wtedy robię się cukieraśna i proszę żeby mi oddał. Rozmawiam z nim językiem korzyści toteż lepiej mu mi przynieść to i rzucić pod nogi niż zabrać i uciekać. Za to tż jak pies coś złapie to od razu robi dziki wrzask " puuuuść toooo!" po czym rusza do ataku żeby mu to zabrać i jeszcze go opieprzyć. Efekt jest taki ze Waldek łapie coś i patrzy porozumiewawczo "gonisz mnie? no gon!" i w nooogiii.

Posted

Oj nie spodziewałabyś się po nim prędkości jaką osiąga, też bym nigdy nie pomyślała, że taki mały pies o krótkich łapach może tak zasuwać. Niestety nie mam jak udowodnić, jakoś nigdy mi w takiej chwili nie przyszło do głowy, żeby to nagrać;)

Co do zdobyczy to nie jest tak, że on się ze mną gania, on czasem przynosi, ale tylko po to, żeby gryzonia z spokoju rozszarpać i zjeść. Wtedy robię tak jak twój TŻ groźnie, każe mu wypuszczać, i działa, u Leona nic innego jak rozkaz nie przejdzie. Gdybym się zaczęła cieszyć, że coś ma, to jeszcze szybciej by to przełknął, myśląc, że to pozwolenie na pożarcie zdobyczy. Pointer a jamnik to trochę inny typ.

Posted

Z tą rozwijaną prędkością można się zdziwić. Mój chartem nie jest,budowa raczej ciężka,ale przy dobrej motywacji potrafi zadziwiająco szybko biegać.Nie na długim dystansie,ale start zaskakująco szybki.

Posted

Kochana, wyobrażam sobie , bo widziałam jamniki w pełnym galopie. Shock!

W sumie masz rację - jamnik jest uparty, a pointer... no cóż... pointer ma dziecięcy głupiutki mały móżdżek i zrobi wszystko żebym się z niego cieszyła :D

Btw - to Leon znów jest rodowodowym jamnikiem ? :evil_lol:

banner wg mnie pierwszy :) Choć ja bardzo lubiłam tamten czerwony. Taki był... świąteczny :lol:
Przypomniałaś mi swoją drogą że ja też coś mam w zanadrzu i dawno w dodatku sobie bannerka nie zmieniałam ;)

Posted

W sumie, gdyby jakoś lepiej wyglądał to bym go mogła przedstawiać jako rodowodowego jamnika, bo charakter ma 100% wzorcowy:lol:

Nie wyobrażam go sobie u miękkiej osoby, ja jak mam gorszy dzień, brak mi konsekwencji w stosunku do niego, to już mogę sobie z d. schować moje wołanie, wlazłby mi na glowę, gdybym nie traktowała go ostro.

W ramach ćwiczeń ciocia może Waldusiowi jakiś banerek wyczarować, jak mi powiesz, które chcesz foty, to może mi sie coś uda zrobić;)