niufek Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 [quote name='Kora']Niufek nie wiem dlaczego moderator, wykasowal moj wpis (jakas fanaberia?) Wiec jeszcze raz napisze obiekt Paluch objety jest do grudnia 2009 roku rekojmia trwa ona 3 lata od wybudowania, nie wolno robic zmian konstrukcyjnych czyli stalych poprawek! Dlatego nad wybiegami wybudowanych pawilonow zrobione sa drewniane konstrukcje z plandekami, zeby psy nie staly w wodzie, to dzieki p.Dyrektor ktora wygospodarowala fundusze na te inwestycje. Nie chce sie tu rozpisywac, ale mam zebrane materialy na temat tego projektu i uwazam ze niesprawiedliwie atakuje sie dyrektorke. Te zdjecia psow stojacych w wodzie na wybiegach pawilonow powinny byc wyslane do Urzedu Miasta z zapytaniem kto powinien za to odpowiadac, na co poszly pieniadze nas podatnikow. Dorota Kiełbowska Widzisz , to jest odpowiedz !O to mi chodzi .Czy UM jest slepy?? Oczywiscie ,ze trzeba robic nacisk ,trzeba takie sprawy ujawniac ,a nie zamiatac pod dywan ,bo jakos to bedzie .Prosze ,to sa argumenty staran dyrektorki . Wygospodarowala fundusze i stara sie polepszyc byt tych psiakow . Ale co z tymi deskami miedzy boksami???Sama wiesz ,ze to nie jest dobre rozwiazanie :roll:. ps. co do wykasowanych postow , moje tez zniknely ,ale nie wnikam dlaczego .Moze blad w sformulowaniu byl ?? Quote
epe Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Kora! Dobrze,że napisałaś o tej rękojmi!! To do licha,nikt nie wie co to znaczy? Rękojmia to naprawienie ZA DARMO wad wynikłych w trakcie użytkowania. To nie rozumiem o co chodzi?:crazyeye: Dlaczego wykonawca,lub projektant jeszcze nic nie zrobił z tym swoim-jak widać- wątpliwej jakości dziełem? Nikt go nie naciska? Nie grzmi,a co najważniejsze nie skarży? Quote
lavinia Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 dlaczego na Paluchu nie usypia się zwierząt ??? szukajmy więc odpowiedzi.... Dorota Smith Quote
agata-air Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Zenobiuszu muszę Ci choć w części zwrócić honor- nie zawsze pisałeś bez sensu :cool3: Powtarzałeś, powtarzałeś i dotarło, dzięki :) Jak mogłam o tym nie pomyśleć...właśnie jakim cudem i czemu w tak dużym schronisku gdzie przybywają zwierzęta z wypadków samochodowych, z interwencji, maltertowane, z rakiem... czemu nie usypia się zwierząt czyli czemu się nie usypia zwierząt, które bardzo cierpią i jedynym co możemy dla nich zrobić to skrócić cierpienie? Z drugiej jednak strony osoby publiczne (co je uwiarygodnia) wypowiadają się, że uśpiono zwierzęta z interwencji. Trzeba to sprawdzić... Quote
Onsen Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 No to w takim wypadku pana Dyrektora Roamniuka też trzeba jak najbardziej zaprosić na spotkanie w schronisku z władzami schroniska....ciekawa jestem co wtedy powie. Quote
andzia69 Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 [quote name='Onsen']No to w takim wypadku pana Dyrektora Roamniuka też trzeba jak najbardziej zaprosić na spotkanie w schronisku z władzami schroniska....ciekawa jestem co wtedy powie. Oooo - faktycznie...dobry pomysł:p no to mam jeszcze jedną 'perełkę" : Psy.pl - strony miesięcznika "Mój pies" / Archiwum / 9/2005 (16 / Może powstaną przytuliska Mój Pies: 9/2005 strona: 50 Jak pomieścić psy w nowym, mniejszym schronisku? - pytamy Wandę Dejnarowicz, dyrektor schroniska Na Paluchu w Warszawie . . . "Nowe schronisko w Gdańsku może pomieścić 370 psów i 150 kotów. Budowa kosztowała 6 mln zł. Dlaczego na modernizację Palucha trzeba wydać aż 15 mln? Po pierwsze dlatego, że musimy zbudować schronisko tymczasowe - to koszt 1 mln złotych. Po drugie, nasza modernizacja to praktycznie budowa od nowa, co więcej - teren mamy nieuzbrojony. Po trzecie, nasze schronisko będzie większe. Ponadto działamy jako jednostka budżetowa, a nie schronisko społeczne. Tych kwot nie można tak łatwo porównywać, myślę, że to podobny poziom kosztów. Z każdej wydanej złotówki się rozliczamy. Biorąc pod uwagę roczny budżet (ponad 3,5 mln zł w 2005 roku), schronisko Na Paluchu jest najbogatsze w Polsce... W ubiegłym roku przez schronisko przewinęło się prawie 5 tys. zwierząt. Wszystkie były szczepione przy wejściu i wyjściu. Do tego dochodzi odrobaczanie, odpchlenie. Wprowadziliśmy nową dietę, gotujemy według 4 receptur. Poza tym u nas się zwierząt nie usypia, tylko je leczy. W 2003 r. po raz pierwszy daliśmy wszystkim psom w Sylwestra lek na uspokojenie, żeby nie bały się wystrzałów. To kosztuje, ale dzięki temu żaden pies nie uciekł. Od 1 lipca uruchomiliśmy program chipowania zwierząt w schronisku. Kupiliśmy za 90 tys. złotych trzy czytniki i 4 tys. chipów. Czy modernizując Paluch, nie należało zrezygnować z budowy dużego schroniska, a w zamian stworzyć dwa lub trzy mniejsze? Na razie środki są tylko na to schronisko. Myślę, że przez kilka lat liczba zwierząt się utrzyma na podobnym poziomie jak teraz (tak jest już od kilku lat), a później zacznie spadać, bo coraz większa jest świadomość problemu. Musimy zobaczyć, jak będzie. Może powstaną te przytuliska, może bezdomne zwierzęta nie będą się tak szybko rozmnażały. Na pewno czas gigantomanii minął. Na Paluchu nie będzie mieszkało dwa tysiące zwierząt. " Quote
Vectra Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 to jest ciekawe Ile zwierząt mieszka w schronisku? 1150 psów i 248 kotów. to jest wywiad z 2005 roku , wspominany prze zemnie adoptowany kot , właśnie był w tym roku wzięty z Palucha .. 248 kotów ? to gdzie było 220 ? bo ja widziałam kilkanaście - dosłownie !!! w tym były 2 do adopcji .. pytając wolontariuszkę - gdzie tych kotów całe setki , mówiła że to wszystkie które widzę ... czyli kilka na obserwacji , kilka nie do adopcji - bo coś tam i dwa które mogłam wziąć .. zabrałam 5 letniego NIEKASTROWANEGO , ledwo żywego , chudego ze świerzbem z naruszonymi zębami kocura czemu pojechałam na Paluch ? bo dzień wcześniej w TV mówili , że ponad 200 kotów czeka na dom :diabloti: Quote
niufek Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 cd. schronisko w Berlinie , miescie partnerskim Warszawy . Ponoc na tym schronisku sie wzorowano robiac projekt Palucha : http://www.tierschutz-berlin.de/index.php?id=144 Najwieksze schronisko w Europie .Nie miejskie .Wybudowane i zarzadzane przez stowarzyszenie . W 2001 roku na terenie 18500 metrow kwadratowych powstaly: kociarnie ,szpitaliki ,kwarantanny , budynki dla psow ,krolikow , ptakow , dla swinek wietnamskich , kwarantanna , gabinety weterynaryjne , plac zabaw dla psa i jego rodziny z ktorego moze kazdy kozystac.Wykupienie terenu kosztowalo 6mln marek .To wszystko za 65 mln. marek .A teraz pytanie co zrobiono na tak malym terenie w Warszawie za 15 mln. zl ???????????????Nie porownujmy tych milionow doslownie .Wiadomo teren w innej cenie , materialy w innej ,a i robocizna tez . W schronisku pracuje 100 osob ,sa tez wolontariusze ,oni zajmuja sie spacerami z psami i oprowadzaja rodziny szukajace dla siebie pieska ,a rowniez szkolne wycieczki: [URL]http://www.tierschutz-berlin.de/index.php?id=447 Czy szef Stołecznego Zarządu Rozbudowy Miasta nadal jest dumny z tego projektu????? Quote
ewatonieja Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 [quote name='niufek']cd. schronisko w Berlinie , miescie partnerskim Warszawy . Ponoc na tym schronisku sie wzorowano robiac projekt Palucha : [url=http://www.tierschutz-berlin.de/index.php?id=144]Bilder und F dofinansowanie na miarę Berlina wykonanie na miarę Polski czy jest jakiś plan z czym do kogo w tej sprawie? władze Miasta dyrekcja telewizja? Quote
niufek Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Jeszcze pare zdjec z partnerskiego miasta : http://www.tierschutz-berlin.de/index.php?id=451 Quote
Aarionne Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 [quote name='niufek']Jeszcze pare zdjec z partnerskiego miasta : Notaufnahme für so genannte Nutztiere: Tierheim Berlin Oni oprócz 100 pracowników mają także mnóstwo wolontariuszy (jutro mogę sprawdzić dokładnie ilu, bo nie znam niemieckiego więc na stronie nie sprawdzę, ale był o tym artykuł w "Przyjacielu Psie") i... około 250 psów, co daje ładny :cool1: wynik około 2 psów na osobę... Byłam tam osobiście i gdyby nie fakt, że za murami są bezdomne psy, chętnie pojechałabym tam kolejny raz. Na wakacje... Quote
Tundra Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Wczoraj, 23:19 #499 (permalink) Aarionne Zarejestrowany: Oct 2007 Skąd: Warszawa Postów: 781 Cytat: Napisał niufek Jeszcze pare zdjec z partnerskiego miasta : Notaufnahme für so genannte Nutztiere: Tierheim Berlin Oni oprócz 100 pracowników mają także mnóstwo wolontariuszy (jutro mogę sprawdzić dokładnie ilu, bo nie znam niemieckiego więc na stronie nie sprawdzę, ale był o tym artykuł w "Przyjacielu Psie") i... około 250 psów, co daje ładny :cool1: wynik około 2 psów na osobę... Byłam tam osobiście i gdyby nie fakt, że za murami są bezdomne psy, chętnie pojechałabym tam kolejny raz. Na wakacje... __________________ Wierzcie mi -znane jest tez z tego, ze ten standart osiaga, poniewaz- stare i "nieadopcyjne" psy sa usypiane A w takim miescie jak Berlin nie jest ich malo. Quote
mariee Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Znalazlam na stronie wolontariuszek Strona o bezdomych zwierzakach... z dn.3.06.2009r W ciągu ostatnich kilku dni pojawiły się w Internecie opinie porównujące Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt Na Paluchu do obozu koncentracyjnego. Chciałabym napisać, że miejsce to jest dalekie od bycia rajem, jednak nigdy nie widziałam tam masowych egzekucji, nie byłam świadkiem celowego torturowania i okaleczania zwierząt. W związku z powyższym jestem zdania, że porównywanie schroniska do obozu koncentracyjnego jest wysoce niestosowne i niezgodne z prawdą. Jest to również niezwykle krzywdzące i obraźliwe w stosunku do Pani Dyrektor, która bezsprzecznie jest ogromnie zaangażowana w sprawy zwierząt. Wanda Dejnarowicz w żadnej mierze nie zasługuje na te niestosowne porównania, a jej ciężka praca wykonywana z pasją i z poświęceniem winna być doceniona. Quote
niufek Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [quote name='Tundra']Wczoraj, 23:19 #499 (permalink) Aarionne Zarejestrowany: Oct 2007 Skąd: Warszawa Postów: 781 Cytat: Napisał niufek Jeszcze pare zdjec z partnerskiego miasta : Notaufnahme für so genannte Nutztiere: Tierheim Berlin Oni oprócz 100 pracowników mają także mnóstwo wolontariuszy (jutro mogę sprawdzić dokładnie ilu, bo nie znam niemieckiego więc na stronie nie sprawdzę, ale był o tym artykuł w "Przyjacielu Psie") i... około 250 psów, co daje ładny :cool1: wynik około 2 psów na osobę... Byłam tam osobiście i gdyby nie fakt, że za murami są bezdomne psy, chętnie pojechałabym tam kolejny raz. Na wakacje... __________________ Wierzcie mi -znane jest tez z tego, ze ten standart osiaga, poniewaz- stare i "nieadopcyjne" psy sa usypiane A w takim miescie jak Berlin nie jest ich malo. Chwile , przeciez tu nie o to chodzi .Podalam to schronisko jako przyklad inwestycji .Wydano 65 mln marek na wybudowanie najwiekszego schroniska w Europie .Na co wydano pieniadze nalezace sie modernizacji Palucha??????? I to nie male pieniadze .15 mln zl. poszlo w bloto i to doslownie !!!!!!!!!!!!!!W BLOTO!!!!!!! Paluch ,to przyklad "polskiej " inwestycji .A kto za to placi poza podatnikami?? Te psy!!!!!!!!:-( Quote
xxxx52 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Poniewaz Berlin jest miastem partnerskim Warszawy ,to mysle nie tylko powinny byc kontakty na plaszczyznie kultury ,sportu,ekologi,ochrony srodowiska ,czy polityki.Moze nalezaloby pomyslec w wymianie doswiadczen miedzy organizacjami prozwierzecymi i schroniskami.Przeciez to wyjdzie na dobre tylko zwierzetom. Odleglosc miedzy miastami to nie jest zadna bariera. PS. osoby bedace czesto w Berlinie ,a dzialajace na Paluchu nawiawiazujcie kontakty ,z milosnikami zwierzat tego miasta no i innymi miastami partnerskimi.Czyzby Paluch to czarna plama na mapie miasta warszawy ,zamknieta enklawa .Dlaczego??Nie wspolpracujace z organizacjami prozwierzecymi w kraju jak i zagranica.Co maja do ukrycia,oprocz wstydu za stan schroniska i tam znajdujacych sie zwierzat.? Quote
lavinia Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 mam prośbę; jeśli ktoś ma jakieś propozycje pytań które można zadać p dyrektor w liście, to prosimy o zgłaszanie tych pytań najlepiej tu na wątku, żeby były widoczne, ale jeśli wolicie poza wątkiem to prosimy o kontakt na pw, lub mailowo planujemy w najbliższych dniach spotkanie, aby ustalić szczegóły i wypracować jakiś plan działania, poinformujemy was na pw osoba z kręgu p dyrektor zapytała mnie na gg, kto chciałby pójść na spotkanie i że ona te kandydatury przedstawi proszę więc o pomoc w określeniu, kto powinien w takim spotkaniu uczestniczyć, jeśli oczywiście dojdzie ono do skutku poza tym jeśli macie coś do powiedzenia w sprawie to prosimy o kontakt na pw, telefonicznie lub mailowo - do Leni, Agaty - air lub do mnie Mariee - ja też widziałam ten wpis na stronie wolontariuszy W ciągu ostatnich kilku dni pojawiły się w Internecie opinie porównujące Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt Na Paluchu do obozu koncentracyjnego. Chciałabym napisać, że miejsce to jest dalekie od bycia rajem, jednak nigdy nie widziałam tam masowych egzekucji, nie byłam świadkiem celowego torturowania i okaleczania zwierząt. W związku z powyższym jestem zdania, że porównywanie schroniska do obozu koncentracyjnego jest wysoce niestosowne i niezgodne z prawdą. Jest to również niezwykle krzywdzące i obraźliwe w stosunku do Pani Dyrektor, która bezsprzecznie jest ogromnie zaangażowana w sprawy zwierząt. Wanda Dejnarowicz w żadnej mierze nie zasługuje na te niestosowne porównania, a jej ciężka praca wykonywana z pasją i z poświęceniem winna być doceniona.i mam kilka refleksji - po pierwsze, jesli spojrzysz na tytuł wątku, to po określeniu "obóz koncentracyjny" Leni postawiła trzy znaki zapytania. Jaka jest róznica między zdaniem oznajmującym, a zdaniem pytającym, powinnaś chyba wiedzieć. po drugie - nikt w tym wątku nie stawiał jakichkolwiek zarzutów tego typu bezpośrednio p dyrektor, jeśli zadasz sobie trud i popatrzysz na wcześniejsze wpisy, to sporo osób potwierdziło fakt, że są pozytywne zmiany i że p dyrektor nie jest osobą złą ani nikczemną, co w żadnym wypadku jednakże nie zwalnia jej z odpowiedzialności za stan rzeczy na Paluchu. po trzecie - wolontariuszki nie mają w tym momencie żadnego wyboru i jeśli chcą dalej pomagać zwierzętom na Paluchu, to muszą robić to co robią. Ja się dziwię, że tylko tyle napisały, myślałam, że będzie gorzej. Wiesz co się teraz dzieje w schronisku ??? Przeczytaj sobie uważnie post Madalleny. Ile będzie rozmów na "dywaniku" w ten weekend i oskarżeń pod adresem wolontariuszek ?? Ile sankcji, chociażby za teksty i zdjęcia, które przeklejamy ze strony wolontariuszy ? Nic Ci to nie wyjaśnia ? Naprawdę ? Jednocześnie bardzo prosimy o kontakt wszystkich wolontariuszy, którzy doświadczają, lub doświadczą powyższego, w związku z materiałem o Paluchu i na koniec, jak zwykle pytanie, trochę zagubione, ale istotne, bo było również powodem dla którego Leni załozyła ten watek; kto zablokował emisję reportażu o Paluchu w TVP ?? Dorota Smith Quote
Kora Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [quote name='lavinia']mam prośbę; jeśli ktoś ma jakieś propozycje pytań które można zadać p dyrektor w liście, to prosimy o zgłaszanie tych pytań najlepiej tu na wątku, żeby były widoczne, ale jeśli wolicie poza wątkiem to prosimy o kontakt na pw, lub mailowo planujemy w najbliższych dniach spotkanie, aby ustalić szczegóły i wypracować jakiś plan działania, poinformujemy was na pw osoba z kręgu p dyrektor zapytała mnie na gg, kto chciałby pójść na spotkanie i że ona te kandydatury przedstawi proszę więc o pomoc w określeniu, kto powinien w takim spotkaniu uczestniczyć, jeśli oczywiście dojdzie ono do skutku poza tym jeśli macie coś do powiedzenia w sprawie to prosimy o kontakt na pw, telefonicznie lub mailowo - do Leni, Agaty - air lub do mnie Mariee - ja też widziałam ten wpis na stronie wolontariuszy i mam kilka refleksji - po pierwsze, jesli spojrzysz na tytuł wątku, to po określeniu "obóz koncentracyjny" Leni postawiła trzy znaki zapytania. Jaka jest róznica między zdaniem oznajmującym, a zdaniem pytającym, powinnaś chyba wiedzieć. po drugie - nikt w tym wątku nie stawiał jakichkolwiek zarzutów tego typu bezpośrednio p dyrektor, jeśli zadasz sobie trud i popatrzysz na wcześniejsze wpisy, to sporo osób potwierdziło fakt, że są pozytywne zmiany i że p dyrektor nie jest osobą złą ani nikczemną, co w żadnym wypadku jednakże nie zwalnia jej z odpowiedzialności za stan rzeczy na Paluchu. po trzecie - wolontariuszki nie mają w tym momencie żadnego wyboru i jeśli chcą dalej pomagać zwierzętom na Paluchu, to muszą robić to co robią. Ja się dziwię, że tylko tyle napisały, myślałam, że będzie gorzej. Wiesz co się teraz dzieje w schronisku ??? Przeczytaj sobie uważnie post Madalleny. Ile będzie rozmów na "dywaniku" w ten weekend i oskarżeń pod adresem wolontariuszek ?? Ile sankcji, chociażby za teksty i zdjęcia, które przeklejamy ze strony wolontariuszy ? Nic Ci to nie wyjaśnia ? Naprawdę ? Jednocześnie bardzo prosimy o kontakt wszystkich wolontariuszy, którzy doświadczają, lub doświadczą powyższego, w związku z materiałem o Paluchu i na koniec, jak zwykle pytanie, trochę zagubione, ale istotne, bo było również powodem dla którego Leni załozyła ten watek; kto zablokował emisję reportażu o Paluchu w TVP ?? Lavinia mysle ze posrednicy nie sa potrzebni to oficjalny komunikat na stronie Palucha, ktory pojawil sie juz jakis czas temu. Oficjalna strona Schroniska na Paluchu w Warszawie Quote
iwona213 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [FONT=Times New Roman]Schronisko na Paluchu pokaże się w najbliższy wtorek 9.06.2009r w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP2, nagle zaczeło im zależeć na adopcjach... wywalono inne schronisko z tego terminu które miało termin zarezerwowany od miesiąca.[/FONT] Quote
lavinia Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [FONT=Times New Roman]Schronisko na Paluchu pokaże się w najbliższy wtorek 9.06.2009r w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP2, nagle zaczeło im zależeć na adopcjach... wywalono inne schronisko z tego terminu które miało termin zarezerwowany od miesiąca. czy to inne schronisko otrzymało jakieś uzasadnienie ??? czy ktoś sie podpisał pod tą decyzją ? [/FONT] Quote
iwona213 Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 lavinia napisał(a):czy to inne schronisko otrzymało jakieś uzasadnienie ??? czy ktoś sie podpisał pod tą decyzją ? [/font] nie wiem czy ktoś się pod tym podpisał. Quote
agata-air Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 Nasz e-mail - pytanie@tvp.pl Kontakt telefoniczny do studia - (0-22) 50 70 254 Quote
Weronia Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [FONT=Comic Sans MS]cytat: "Zaczęło się od tego, że kilku osobom, które przyszły pomagać zwierzętom - w Dniu Pomocy Cierpiącym nie pozwolono wyprowadzać psów. Dzięki interwencji dyrekcji udało się uzyskać pozwolenie, ale prawie godzina minęła...[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Potem nakrzyczano na wolontariuszkę, która dodawała psu słomę do budy aby nie "robiła bałaganu".[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Inna wolontariuszka ugotowała i przyniosła rosół dla suni, którą się opiekuje, a która obecnie przebywa w szpitalu - lekarz nie pozwolił odwiedzić psa ani podać mu specjalnie dla niego ugotowanej zupy...[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Kolejna wolontariuszka słyszała, jak jeden z opiekunów krzyczy na psa, w którego klatce sprzątał "Zaraz Ci zap****** łopatą!"[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]Dzień został zakończony nieprzyjemnym incydentem, kiedy to jeden pies przedostał się do klatki[/FONT][FONT=Comic Sans MS] sąsiada i niemal go zagryzł. Na pomoc ruszyła tylko obecna przy całej sytuacji wolontariuszka -[/FONT][FONT=Comic Sans MS] opiekunowie, którzy byli w pobliżu przyglądali się paląc papierosy, a opiekunka odmówiła [/FONT][FONT=Comic Sans MS]pomocy, mówiąc, że jest zajęta ponieważ nalewa wodę... Wśród tylu obojętnych [/FONT] [FONT=Comic Sans MS] pracowników znalazł się tylko jeden, który udzielił pomocy...[/FONT] [FONT=Comic Sans MS] [/FONT][FONT=Comic Sans MS]Gdy przejęta zdrowiem poszkodowanego psa wolontariuszka poszła się zapytać o jego stan,[/FONT][FONT=Comic Sans MS] usłyszała, że "robi sobie przedstawienie" i odmówiono jej udzielenia informacji...[/FONT] [FONT=Comic Sans MS] [/FONT] [FONT=Comic Sans MS] Pies - Ari, który po pogryzieniu przez biegająca w pobliżu schroniska sforę zdziczałych[/FONT][FONT=Comic Sans MS] psiaków miał zostać na prośbę wolontariuszy przeniesiony w bezpieczne miejsce, [/FONT] [FONT=Comic Sans MS] przebywa wciąż w tym samym miejscu..."[/FONT] [FONT=Comic Sans MS] [/FONT] Quote
Recommended Posts