spk Posted August 31, 2012 Posted August 31, 2012 Witam, miesiąc temu przygarnąłem rodowodową sukę labradora odebraną z hodowli (właściciel nic nam o niej nie powiedział, ani nie dał żadnych papierów). Wczoraj udałem się do weterynarza, aby ją zaszczepić i okazało się, że jest już w zaawansowanej ciąży. Jest to dla mnie ogromny problem ponieważ razem z narzeczoną pracujemy i nie mamy czasu na wychowanie szczeniaków, a tym bardziej pieniędzy na utrzymanie ich. Weterynarz widząc, że jest to dla Nas problem zaproponował uśpienie ślepego miotu, gdyż nie możemy ich sprzedać bo to zakazane. Lecz jedynie chciałbym zwrot kosztów utrzymania takiego szczeniaka do chwili wydania, czy to też jest zakazane? Nie chce za bardzo usypiać ich.. Czy to duży problem pracując utrzymać sukę z małymi? Dosłownie nie mamy pojęcia co robić. Quote
czi_czi Posted August 31, 2012 Posted August 31, 2012 spk napisał(a):Witam, miesiąc temu przygarnąłem rodowodową sukę labradora odebraną z hodowli (właściciel nic nam o niej nie powiedział, ani nie dał żadnych papierów). Wczoraj udałem się do weterynarza, aby ją zaszczepić i okazało się, że jest już w zaawansowanej ciąży. Jest to dla mnie ogromny problem ponieważ razem z narzeczoną pracujemy i nie mamy czasu na wychowanie szczeniaków, a tym bardziej pieniędzy na utrzymanie ich. Weterynarz widząc, że jest to dla Nas problem zaproponował uśpienie ślepego miotu, gdyż nie możemy ich sprzedać bo to zakazane. Lecz jedynie chciałbym zwrot kosztów utrzymania takiego szczeniaka do chwili wydania, czy to też jest zakazane? Nie chce za bardzo usypiać ich.. Czy to duży problem pracując utrzymać sukę z małymi? Dosłownie nie mamy pojęcia co robić. Tak, w świetle nowo obowiązującej ustawy sprzedaż szczeniąt jest nielegalna, chyba że masz zarejestrowaną hodowlę. Szczeniaki po tej suce możesz co najwyżej rozdać, nie możesz za nie żądać pieniędzy. Choć wiadomo, że prawo prawem, a ludzie i tak szczeniaki sprzedaja ;) Czemu nie chcesz ich uśpić? Zdajesz sobie sprawę jak ciężko znaleźć dobry dom dla psa? Czy odwiedziłeś może schronisko żeby zobaczyć do czego prowadzi nieusypianie ślepych miotów? Wiem, że to ciężkie- w końcu takie szkraby są przesłodkie, ale sporo takich szkrabów czeka już na swoje domy w schroniskowych boksach....nowe szczeniaki na świecie przyczynią sie tylko do wzrostu bezdomności. Odchowanie szczeniąt to bardzo ciężkie zajęcie. Raz, że koszty żywienia, opieki weterynaryjnej, dwa- przemeblują wam dom. Szczeniaki sikają, kupają, piszczą. Jest przy nich tyle roboty co przy małym dziecku, jak nie więcej. Niektórzy radzą usypianie ślepego miotu w całości, inni sugerują zostawienie jednego-dwóch szczeniaków. Quote
Delph Posted August 31, 2012 Posted August 31, 2012 Suka urodzi kundelki, więc nie sądzę, żeby ktokolwiek chciał za nie zapłacić, zobacz w ogłoszeniach ile psów szuka domów. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale poszukaj dobrej lecznicy z doświadczonym chirurgiem i zapytaj, czy nie jest za późno na sterylizację aborcyjną. Jest to najlepsze rozwiązanie, oszczędzasz suce utratę urodzonych już szczeniąt, a na przyszłość nie masz problemu z cieczkami i ewentualną kolejną wpadką. Niezależnie od tego jak postąpicie pamiętaj, że sukę powinieneś tak czy inaczej wysterylizować (jeżeli urodzi to po odchowaniu szczeniąt). Na koszty jesteście narażeni tak czy inaczej. Uśpienie miotu + leki na powstrzymanie laktacji + sterylizacja / Koszty porodu i żywienia suki karmiącej + odchowanie i karmienie, szczepienia, odrobaczenie szczeniąt + sterylizacja/ Sterylizacja aborcyjna. Nie wspomnę już nawet o kosztach leczenia, jeżeli coś pójdzie nie tak. Jeżeli to naprawdę jest suka rodowodowa z prawdziwej hodowli a nie pseudo (w co wątpię, skoro nie masz papierów) poinformuj o tej sytuacji hodowcę. Dbający o swoją reputację hodowca nie powinien robić takich numerów. Quote
natka.jezewska Posted September 6, 2012 Posted September 6, 2012 A może moglibyście ją komuś oddać, kto kocha zwierzęta i się nią zaopiekuje, skoro tak bardzo nie chcecie usypiać maluszków.. Dla mnie to też jest nie do pomyślenia... Quote
Recommended Posts