Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 829
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

pieniazki na razie sa jescze troszke:)
Kasiu co do wysylania to decyzja nie nalezy do mnie tylko do dziewczyn z Zywca....ja slyszalam tylko ze moze byc tak ze szukamy w miedzyczasie tu domu,ale faktycznie trzeba cos postanowic bo nie mozna stracic okazji by inny pies np nie skorzystal...

Posted

pieniazki na razie sa jescze troszke:)
Kasiu co do wysylania to decyzja nie nalezy do mnie tylko do dziewczyn z Zywca....ja slyszalam tylko ze moze byc tak ze szukamy w miedzyczasie tu domu,ale faktycznie trzeba cos postanowic bo nie mozna stracic okazji by inny pies np nie skorzystal...my tu na razie postepujemy zgodnie z zasadami wysylania,ale nie wiem juz w koncu jak ma byc...

Posted

razem z bubu uważamy że jeśli jest domek to trzeba to wykorzystać. Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. zatem jeśli nie ma domku w Polsce nalezy przygotować Paco do wyjazdu.

Posted

No pewnie, tutaj możemy jeszcze długo szukać, a wy macie tą organizację niemiecka sprawdzoną, to chyba nieważne gdzie, byle dobrze:cool3:

Posted

Sprawa wygląda tak: jak narazie Paco został wytypowany do Niemiec, tam czeka już na niego domek tymczasowy, który przygotuje go do adopcji (nauczy języka niemieckiego ;) )
Jeśli Paco w międzyczasie znajdzie dom w Polsce, to pojedzie inny pies.
Przygotowujcie go więc do wyjazdu... Ja sądzę, że powinien skorzystać. Ale decyzja należy do was.
Przypominam co jest potrzebne:

Przygotowanie psa do Niemiec: Przeczytaj uważnie każdy punkt!

1). Pies powinien być odrobaczony na początku przygotowania do wysyłki minimalnie 5 dni przed jakimkolwiek szczepieniem! Na psa zakażonego robakami szczepionki nie działają i pies bardzo źle znosi szczepienie.

2).szczepienie na wściekliznę: - musi to być udokumentowane w książeczce psa. Jest to bardzo ważne bo od momentu szczepienia do wysłania psa musi minąć minimalnie 3 tygodnie i to jest bardzo bardzo ważne! Bo sprawdzane na granicy!
Najlepszym rozwiązaniem jest to, że szczepieniem, chipowaniem i wypisaniem paszportu zajmuje się ten sam lekarz weterynarii. Jest to spowodowane tym, że często lekarz chipujący boi się odpowiedzialności za to czy pies był naprawdę zaszczepiony i czasami dubluje szczepienie co ma niekorzystny wpływ na wątrobę psa. Zdarza się, że odmawia a my tracimy cenny czas. Uważajcie na to!

3). chip pod skórę i paszport zagraniczny. Wiem że jest to kosztowne ale koszta zwracamy! A konkretnie zwracam ja (Olena) a mnie zwraca organizacja z którą współpracujemy (która ratuje razem z nami dobermany)! Inaczej pies nie ma szans przekroczyć granicy! Tutaj uczulam na to, że jeżeli pies zostanie za wasze pieniądze zachipowany, to po adopcji tego pieska w kraju nie zwracamy kosztów (powód chyba zrozumiały).

4). Szczepienie na choroby wirusowe: najmilej widziana szczepionka 10 składnikowa (od 10 chorób zakaźnych). Jej koszt nie przekracza 41 zł. Jeżeli takiej szczepionki nie ma, lub jest inna lub jest droższa to proszę dzwonić do mnie na 502 648 268 lub GG 5700586 (Olena) i uzgadniamy co robimy. Jeżeli nie ma innych możliwości to szczepie ja.

5). Transport: powinien być zaplanowany i ustalony dużo wcześniej aby nie tracić cennych miejsc w samochodzie z powodu nie dogrania.
Pies powinien posiadać mocną obroże i mocną smycz i kaganiec odpowiedniego rozmiaru. To wszystko zwracamy przy przekazaniu psa. Mile widziany kawałek materiału lub koc na którym piesek spał przez jakiś czas. Pomaga to pieskom zmniejszyć stres w drodze i daje poczucie bezpieczeństwa na nowym miejscu.

6). Piesek musi być dowieziony do Oleny w dobrym stanie zdrowia (jest to też bardzo ważne bo 48 godzin przed wywiezieniem paszport podpisuje lekarz weterynarii potwierdzając stan zdrowia). Bardzo, ale to bardzo mile widziana jest kąpiel, odpchlenie i zabezpieczenie przeciw kleszczom.

7). Osoby przygotowujące psy do wyjazdu proszę o kontaktdla omówienia szczegółów na:
tel. 502 648 268 po godz. 15.00
GG 5700586
mail aleksandrinka@interia.pl
Na dogo NIK: Vika_Bari.

Trzymam kciuki!!!!
Za Ciebie Paco!!!

Posted

w takim razie poprosze o wyrobienie,to nie trwa chyba dlugo...wzytsko inne chyba mamy,mabyc tez odrobaczony w tym tyg..bo Paco ma chipa tak??i szczepienia ma z czerwca wiec c hyba starcza...

Posted

Hund napisał(a):
Paco został opuszczony na wątku :( nikt do pieska nie zaglądał (

na wątku faktycznie, ale dzisiaj był ze mna na spacerku... Paco jest cudny, jego nie da się nie kochac... na spacerze wciąż się odwraca za człowiekiem i czeka aż się podejdzie i miźnie za uchem jak się nie miźnie to sam się tuli do nogi :loveu: no poprostu mnie rozbroił :loveu: