Carbonara Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 tak jak wczesniej dałam do zrozumienia..typy psiaków sa bardzo płynne i każdy z nas bedzie je inaczej postrzegał...ale powiem Wam jedno...tak jak u białasów i czarnuchów bez problemu mogłam sobie ułozyc te róznice tak u rudasków cięzko mi było znależc takie przykłady aby były bardzo wyrazne...coś w tym musi byc... :cool3: a poza tym za cholere nie wiadomo jakby te wszytkie psiaki wyglądały na zywo i obok siebie wiec w sumie nie ma co gdybać na podstawie zdjęć. Dorotka Twój kolorasek to jest rewelacyjny...u mnie wygląda na kompie jak blue z biała łatą :) Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Gawożymy o kolorkach, typie itp...a spójrzmy na to z innej strony;) Kolor to jak mówiłem rzecz gustu, a bez kolorków, jakie będą sie podobać???:crazyeye: Tą formę oceny Staffodshire Bullteriera przekazał mi pewien doświadczony hodowca i myślę, że jest bardzo trafiona:lol: Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 ...a może wszystkie to rudzielce i koloraski???;) ps. już mnie tu nie ma.:eviltong: :eviltong: :eviltong: Quote
Nela Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 no to ja wtrace swoje 3 grosze tez !! Pani Justyno !! Tego psa na wlasne oczy widzialam, osobiscie mi sie on nie podoba, ale to szczegol, i wcale on nie jest w typie terriera. Juz sama sie przekonalam ze zdjecie to co innego a real to co innego !! Co mnie jeszcze dziwi ze tutejsi hodowcy mowia ze nigdy nie widzieli typu "bully" a widze ze u nas wszyscy maja niesamowite doswiadczenie i sa wstanie powiedziec ze ten akuratnie pies to "bully" ....:roll: (to jest moje osobiste spostrzezenie, bez urazy) . Staffiki tak samo jak amstaffy sa kompletnie niewyrownana rasa - wiem ze sie powtarzam ale to silniejsze ode mnie- i nie wmawiajcie mi ze czarne sa bardziej wyrownane od kolorowych bo to kompletna bzudra i az dziw bieze ze ktos cos takiego mowi !! I dodam jeszcze ze normalnie idealem jest "typ optimal - balanced" i ten powinien byc preferowany na wystawach i w hodowli a dwa pozostale sa dopuszczalne w statdardzie rasy- wiec nie rozumiem tego ze sa hodowcy co mowia "ja mam terrier i bede to hodowac" czy to nie jest troche sprzeczne z idea hodowli? czyz nie kazdy powinien mimo wszystko dazyc do idealu ? Northpoint's Red Devil At Seastaff Quote
Nela Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 to jest cudowna rasa jedna jak i druga ale te typy mnie po prostu dobijaja !!!! Powinni stworzyc 3 osobne rasy i rygorystyczne kryteria tych ras!! takie jest moje zdanie... Quote
staff-ka Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Co mnie jeszcze dziwi ze tutejsi hodowcy mowia ze nigdy nie widzieli typu "bully" a widze ze u nas wszyscy maja niesamowite doswiadczenie i sa wstanie powiedziec ze ten akuratnie pies to "bully" ....:roll: (to jest moje osobiste spostrzezenie, bez urazy)Nela ...ale KTO ,którzy hodowcy mówią ,ze nie widzeli, czy nie widza typu "bull".. w Polsce ..?? ..sorrki,ale nie zrozumiałam.. :roll:.. .. u nas w ringach bardzo duzo staje psiaków własnie w typie bull,bardziej niz terrier.. nawet na ostatniej wystawie mozna było zaobserwowac.. ;).. Staffiki tak samo jak amstaffy sa kompletnie niewyrownana rasa- owszem ..gdyz maja te same KORZENIE i czy chcieć ,czy nie..wywodza sie z krzyżówki TERRIERA i BULLDOGA ( tam tylko np.do ASTA miedzy wierszami cos zostało dolane ;)) i wg.mnie te wahania typów .. BYŁY, SA i BĘDĄ .. :eviltong: i dlatego parę stron wczesniej pozwoliłam sobie powiedziec,ze KAŻDY wystawiany (jak i nie) Staffik jest - zbliżony do wzorca - !! A ja sie spróbuje "pobawic" ... :evil_lol::evil_lol: - czarny z białym ( miało byc..) w typie BULL - rudy w sumie płowy w typie OPTYMAL - pręgowany w typie OPTYMAL - czerwony w typie OPTYMAL czarno-biały w typie BULL - oczywiscie to "obserwacje na podstawie fotek.. a wiadomo,ze nawet odleglośc z jakiej zostaje zwierze sfotografowane .. robi rózne OPTYCZNE złudzenia.. :oops::oops: ..nie wiem czy moje osobiste obserwacje sa dobrze dopasowane.. ?! :p od razu mówie,ze nie znam wymienionych psów na pamięc :shake::oops: jedynie to chyba tylko ten drugi od dołu to zwierze wstawione przez Dorote .. tak mi sie cos wydaje.. ( zresztą np.Carbonara,wie jak ja nie lubie serfowac po necie i szukac.. :diabloti:) Na temat TYPÓW SBT..juz było kilkanaście dywagacji na róznych forach..wiec i tu ja pozwole sobie wstawic fotke ,która wg.mnie obrazuje róznice w typach..psów gabarytowo i za pewne wagowo tez ? do siebie bardzo zblizonych .. ............................... Ryciny TYPÓW : OPTYMALNY i BULDOŻY.. Wiadomo,ze od każdego typu sa pewne "odskocznie" w ta czy druga strone.. ;) Quote
porterin Posted March 25, 2007 Author Posted March 25, 2007 Kolor to jak mówiłem rzecz gustu, a bez kolorków, jakie będą sie podobać???:crazyeye: No jak to jakie? Przecież wiadomo, że czarne :evil_lol: W ten sposób można ocenić tylko typ, wyrazu nie ma żadnego, więc w zasadzie nie wiadomo jakiej rasy są te psy:eviltong: Chyba sam sobie udowodniłeś, że kolor jest ważny:cool3: , skoro takie eksperymenty są Ci potrzebne żeby ocenić psa :lol: , więc kolor to jednak nie kwestia gustu, ale całkiem poważny problem w tej rasie. Nela, czarne nie są bardziej wyrównane, jest ich po prostu z jakiegoś powodu więcej, żadne nie są wyrównane, to nie o wyrównanie chodzi, chodzi o to, że nie wiadomo jaki jest ten ideał :lol:, bo każdy inaczej go widzi. Mnie na przykład najbardziej chodzi o wyraz rasy, niezależnie od typu i umaszczenia, o coś co powoduje, że wiadomo, że to staffik, a nie jakaś inna rasa. Wyraz może mieć każdy pies niezaleznie od typu i koloru, ale ja najczęściej widzę go u czarnych, ale to nie znaczy, że każdy czarny go ma i że dlatego jest lepszy. A co nam pozostało :lol: , mamy tylko fotki. Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Cytat>wyrazu nie ma żadnego, więc w zasadzie nie wiadomo jakiej rasy są te psy [SIZE="5"]??? Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Cytat( zresztą np.Carbonara,wie jak ja nie lubie serfowac po necie i szukac.. :diabloti:) :loveu: :loveu: :loveu: Quote
porterin Posted March 25, 2007 Author Posted March 25, 2007 No kochany, takich podstawowych pojęć jak wyraz, to ja Ci tumaczyć nie będę, aż tyle czasu to ja nie mam :lol: Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Ehh przecież wszystkie fotki są powyżej...no dwa dodane ekstra;) Choć jak dla mnie to ciągle nie o to chodzi.Bo typ powinien być jeden.:p Jak we wzorcu, bez różnych interpretacjii. Ale będziemy dążyć:terazpol: :terazpol: :terazpol: DO IDEAŁU Polska to kraj ludzi ambitnych!!! I nawiążę do Carbo:loveu: :loveu: :loveu: (wspaniała idea:multi: ) Trzymajmy się w kupie!!! Kupy nikt nie rusza...bo... Pozdrowionka!!!:loveu: :loveu: :loveu: Quote
porterin Posted March 25, 2007 Author Posted March 25, 2007 a po polsku to jak będzie? :lol: :lol: :lol: Gdzie masz napisane we wzorcu jaki ma byc typ? Właśnie tego nie ma, i zarówno te w typie teriera, optymalne i bull sa w stanie na wzorzec się załapać i wszystkie sa w stanie poza wzorzec wyjść. Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 porterin napisał(a):No kochany, takich podstawowych pojęć jak wyraz, to ja Ci tumaczyć nie będę, aż tyle czasu to ja nie mam :lol: No to może inaczej...cytat (więc w zasadzie nie wiadomo jakiej rasy są te psy) Kto tu mówi o podstawach??? ...ale nie zaczynaj proszę na siłę umniejszać, prowokować, i patrzeć z góry:placz: Sprubuj miło tak jak ja.Uda się!:loveu: Quote
staff-ka Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Giovani napisał(a):Cytat( zresztą np.Carbonara,wie jak ja nie lubie serfowac po necie i szukac.. :diabloti:) :loveu: :loveu: :loveu: - czo ..?? takie "słodkie" ,ze az nie uwierzyłes :cool3: .. moje szukanie czegos ,co mnie bardzo interesuje wyglada w sumie tak :oops: : - słuchaj ..taki i taki pies,tu i tu go gdzieś widziałam , wyglada mniej/wiecej tak ..na pewno wiesz który..:cool3: I dzieki takim "chodzacym encyklopediom" jak Carbonara i wielu innych od AST takze :multi: ..zaraz mam fotke ,albo link :evil_lol::evil_lol::evil_lol: A tak a propo's Giovani wsadz te zdjecia NATURALNE ( jakbys mógł) ..bo w sumie jestem bardzo ciekawa ,czy utrafiłam w KOLORY .. :oops::roll: Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 staff-ka napisał(a):- czo ..?? takie "słodkie" ,ze az nie uwierzyłes :cool3: .. moje szukanie czegos ,co mnie bardzo interesuje wyglada w sumie tak :oops: : - słuchaj ..taki i taki pies,tu i tu go gdzieś widziałam , wyglada mniej/wiecej tak ..na pewno wiesz który..:cool3: I dzieki takim "chodzacym encyklopediom" jak Carbonara i wielu innych od AST takze :multi: ..zaraz mam fotke ,albo link :evil_lol::evil_lol::evil_lol: A tak a propo's Giovani wsadz te zdjecia NATURALNE ( jakbys mógł) ..bo w sumie jestem bardzo ciekawa ,czy utrafiłam w KOLORY .. :oops::roll: Trafiony zatopiony!!!fachowo! Quote
porterin Posted March 25, 2007 Author Posted March 25, 2007 Z góry to ja na Ciebie nie spróbowałam jeszcze spojrzeć i mam nadzieję, że nie będę musiała:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Wyraz to podstawa, nie obrysik, nie typ. ps. pomaluj je na zielono następnym razem :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 porterin napisał(a):Z góry to ja na Ciebie nie spróbowałam jeszcze spojrzeć i mam nadzieję, że nie będę musiała:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Skromność i pokora to domena ludzi szlachetnych i mądrych. Ja nie mam żadnych kompleksów. I dziękuję za krótką pogawędkę. Quote
porterin Posted March 25, 2007 Author Posted March 25, 2007 Dzięki Giovanni, miło było znowu pogadać Jak to mi ktoś ostatnio powiedział - "nie interesuje mnie Twoje zdanie na mój temat", ja Tobie tak nie powiem, powiem, że pierwsze wrażenie bardzo często myli i niepotrzebnie wpływa na ciąg dalszy :cool3: To do nastepnego razu :diabloti: Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 porterin napisał(a):Dzięki Giovanni, miło było znowu pogadać Jak to mi ktoś ostatnio powiedział - "nie interesuje mnie Twoje zdanie na mój temat", ja Tobie tak nie powiem, powiem, że pierwsze wrażenie bardzo często myli i niepotrzebnie wpływa na ciąg dalszy :cool3: To do nastepnego razu :diabloti: Do następnego, może kiedyś w realu:beerchug: Zapraszam!!! Quote
porterin Posted March 25, 2007 Author Posted March 25, 2007 Do następnego, może kiedyś w realu:beerchug: Zapraszam!!! Częstochowa?, Leszno? Zagrzeb? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: czuję się zaproszona na piwko :eviltong: Quote
Sebastian Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 porterin napisał(a):Częstochowa?, Leszno? Zagrzeb? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: czuję się zaproszona na piwko :eviltong: Ehhhh! Ty to światowa dziewucha jesteś!!! Będzie okazja:cool3: Ale jak się chwalimy to ja też się pochwalę a co, trochę import, export:evil_lol: :diabloti: :diabloti: :evil_lol: ps. wspominałaś o zdaniu na Twój temat itd...ja zdania nie mam:eviltong: Nie oceniam ludzi na forach,,,choć to moje pierwsze! ...ale można się pomylic:diabloti: :diabloti: :diabloti: musimy uważać Buźka:loveu: Quote
Nela Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Porterin to nie o wyrównanie chodzi, chodzi o to, że nie wiadomo jaki jest ten ideał :lol:, bo każdy inaczej go widzi zaraz zaraz .. ja tu czegos nie rozumiem - jako ze ekspertem nie jestem ale na moj chlopski rozum to ideal JEST ksiazkowo opisany !!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak to jest mozliwe ze powazny hodowca moze go inaczej widziec !!!!!!!!!!! no paranoja jakas - logicznie rzecz biorioc wszystkie kolory opisane w stansardzie sa dozwolone !!!!!!!!!!!!!!! wiec znowu tak na moj cholpski rozum to hodowca powinien przymknac oko na kolor i patrzec na budowe psa i jego ruch - kolor jest tylko dodatkiem aczkolwiek bardzo waznym - bo to wlasnie kolor oko przyciaga ...i on oddaje preferencje hodowcy ( ten lubi rude a ten carne) ale co do budowy .... - nie powinno byc zadnych preferencji !!!!!!!!! Quote
Nela Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Staff-Ka Nela ...ale KTO ,którzy hodowcy mówią ,ze nie widzeli, czy nie widza typu "bull".. w Polsce ..?? ..sorrki,ale nie zrozumiałam.. :roll:.. .. u nas w ringach bardzo duzo staje psiaków własnie w typie bull,bardziej niz terrier.. nawet na ostatniej wystawie mozna było zaobserwowac.. ;-).. Ja mowilam o hodowcach we Francji z ktorymi mialam okazje rozmawiac osobiscie lub przez internet... skoro u nas - w Polsce -w ringach staje duzo psiakow w typie bull - czego osobiscie nie zauwazylam - to znaczy ze hodowle w Polsce idzie w calkowicie zlym kierunku i calkowicie odbiega od idei hodowli dazenia do idealu !!!!!!! to znaczy tez ze podwaliny tej rasy w polsce to jakies odpady wytargane od zagranicznych hodowcow !!!!!!!!!!!!! no ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to znaczy tez ze sedziowanie w posce jest calkowicie nie profesjonalne !!! i ze oni sie kompletnie na niczym nie znaja ci sedziowie czy sedziny (jak zwal tak zwal) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Nela Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Giovani Bo typ powinien być jeden.:p Jak we wzorcu, bez różnych interpretacjii. I tu sie zgadzam w 100% . albo stworzyc po prostu 3 odrebne rasy taj jak jest to u sznaucerow (ze wzgledu na budowe)- czy u dogow niemieckich (ze wzgledu na kolor) - czy u jamnikow (ze wzgledu ja rodzaj siersci) !! Wtedy uwazam ze byloby sprawiedliwie !!! Quote
Nela Posted March 26, 2007 Posted March 26, 2007 Cala ta dyskusja na temat typow mnie po prostu wku..ia :angryy: :angryy: :angryy: , i u STB i u AST - bo praktycznie dojdzie do tego ze wychodyjesz kajmana i podciagniesz go pod typ terriera i najgorsze jest jeszcez to ze ten kajman bedzie zdobywal tytuly i sie rozmnazal i calkowicie niszczyl rase ...... (P.S na miesjce kajmana wstaw bydle co..) Quote
Recommended Posts