Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

porterin napisał(a):
Giovanni, Ty chyba poetą jesteś :lol:
Zobaczymy co nam jeszcze dane będzie obejrzeć na zdjęciach, ale co do suki zgadzam się z Twoimi słowami, jeśli to o niej :lol: , pies jest jak wiadomo w nieuznawanym przeze mnie kolorze :eviltong: , więc w ogóle go nie widzę, a nawet się nie wysilam żeby go zobaczyć. Tia jest super:lol: Aż się oczy cieszą, i pozwolę sobie jednak zauważyć, że takiej bardzo długiej kufy to ona nie ma. Ma w sam raz. Chyba ten "w sam raz" każdy ma inny :razz:

Absolutnie że w sam raz, dokładnie to napisałem:eviltong:
Powiem jeszcze raz, suka wspaniała, to absolutnie mój typ.Buźka.

ps. pies również piękny.

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A propo koloru, to każdy preferuje inny, choć w ocenie to umaszczenie idzie w ostaniej kolejności. Ja osobiście nie gustuję w kolorze białym, choć bywają naprawdę trafione egzemplarze…no ale…jestem gentelmenem więc na temat gustów nie polemizuję.

Port Erin pozdrowionka!:eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

hmmm, dość późna pora na dyskusje, ale nie zgodzę się, że umaszczenie jest na końcu. Moim zdaniem zalicza się do pierwszego wrażenia. I nie ma nic wspólnego z gustem :evil_lol: tylko wyrazem rasy :eviltong:

Posted

porterin napisał(a):
hmmm, dość późna pora na dyskusje, ale nie zgodzę się, że umaszczenie jest na końcu. Moim zdaniem zalicza się do pierwszego wrażenia. I nie ma nic wspólnego z gustem :evil_lol: tylko wyrazem rasy :eviltong:

Wiesz, według mnie to jest tochę jak z dobrym garniturem...
Jak źle skrojony, to jest kwestia słabej techniki krawca, a czy w kolorze jest do tważy to kwestia tego czy się komuś podoba czy nie, czyli gustu;)

Podobnie z włosami u kobiet,a coś o tym wiem;) dobre cięcie to kwestia techniki, natomiast kolor, to również wyczucie i gust:eviltong:

Jeszcze raz, Port Erin pozdrawiam:loveu:

Posted

czyli mam z tego rozumieć, że jak widzisz faceta w zielonym garniturze, to nie patrzysz na jego zielony garnitur, tylko na to czy dobrze leży, a potem dostrzegasz, ze jest zielony i facet wygląda w nim do bani?
a jak widzisz kobietę z rudymi włosami, to najpierw widzisz jak ma obcięte włosy, a potem widzisz, że są rude? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Najpierw patrzysz na całość, a potem na szczegóły, chyba, że jesteś fetyszystą :eviltong:

Pozdrawiam ciepło :loveu:

Posted

porterin napisał(a):
czyli mam z tego rozumieć, że jak widzisz faceta w zielonym garniturze, to nie patrzysz na jego zielony garnitur, tylko na to czy dobrze leży, a potem dostrzegasz, ze jest zielony i facet wygląda w nim do bani?
a jak widzisz kobietę z rudymi włosami, to najpierw widzisz jak ma obcięte włosy, a potem widzisz, że są rude? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Najpierw patrzysz na całość, a potem na szczegóły, chyba, że jesteś fetyszystą :eviltong:

Pozdrawiam ciepło :loveu:

Dokładnie!!! bo jak widzę za któtką nogawkę to jest pierwsza sprawa która mnie w oko razi !!! a potem kolor, jak nie pasuje! Buźka!:eviltong:

Fetysz nie, a fee. Ale dokładność i drobiazgowość to moja słabość.

Posted

to ja mam niestety inaczej. Umaszczenie psa zaliczam do ogółów i pierwszego wrażenia. A czy ma za krótką nogawkę to kwestia rozłożenia go na części:evil_lol:

Spać :lol:

Posted

porterin napisał(a):
to ja mam niestety inaczej. Umaszczenie psa zaliczam do ogółów i pierwszego wrażenia. A czy ma za krótką nogawkę to kwestia rozłożenia go na części:evil_lol:

Spać :lol:

Masz rację, spać.Kolorowych snów.

Posted

A poza tym zdecydowanie częsciej patrzę na kobiety!:lol: :evil_lol: :evil_lol: :lol:

no to niech Ci tak zostanie :lol: , bo jak zaczniesz oglądać tylko psy, to już stracony dla ludzkości będziesz :evil_lol:
Dobranoc

Posted

Port Erin czy mogę w odniesieniu do tego co napisałaś zadać dość zasadnicze pytanie? Czy gdybyś była sędzią na wystawie to czy pozwoliłabyś wygrać czarnemu psu który nie ma kątowania i przedpiersia, ale jest czarny czy białemu staffikowi który ma wszystko jak należy ale jest kolorowy... Hym... to zabrzamiło jak rasizm :evil_lol:
co do zdjęć to suczka jest bardzo fajna, o wiele bardziej mi się podoba niż pies, oczywiście tej jednej bialinki też nie da się ominąć :D

Posted

Nigdy nie będę sędzią na wystawie, więc nie mam takich dylematów :evil_lol:
Przypuszczam, ze gdybym miała okazję oglądać przyzwoite psy o umaszczeniu rudym i białym na codzień nie miałabym tak rasistowskiego podejścia do tematu. Więc jest szansa, że to się w przyszłości zmieni :eviltong:

Posted

Ja na żywo nie widziałam jeszcze "kolorowego" psa, który by mnie zainteresował, a zdjęcia sa tylko zdjęciami - na fotkach ze small comics jest kilka, które przyciągają moją uwagę, ale podchodzę do tematu sceptycznie. Poza tym, co wielokrotnie było wałkowane, z umaszczeniem idzie jednak typ ;) , choć zdarzają się wyjątki.

Posted

heheheh tak ta Pani zawsze wystepuje na wystawach taka elegancka :)
Reprezentuje francuska zdaje się sie hodowle i hoduje same bull- dogowate :)
BUldożki francuskie, buldogi angielskie, bullmastiffy chyba i staffiki. Jak widac cżęsto hodowcy hodując rózne rasy utrzymuja jeden typ dla wszystkich ras ;) ( chociaz nie wszyscy - nie generalizuję) ale drugim takim przypadkiem jest hodowla Crashkon która hoduje staffiki i buldogi angielskie i tez staffiki sa raczej bardzo mocnej budiowy z olbrzymymi głowami :) ale.........

wracając do tematu Crufta i jego zwycięzczyni w staffikach. To jest to suczka w moim ulubionym typie- elegancka , wysokonozna i baaaarrrrdddzzzzoooo sucza::loveu: i własnie jest wyjatkiem poniewąz w jej rodowodzie figurują Crashkony .
Cenię za to angielskie topowe hodowle że zachowuja typ swoich psów podkreslając dobitnie dymorfizm płciowy:p

Jesli chodzi o białasy to tu jest problem...z reguły psiaki takie bardziej sa w type bull niz terrier i łatwo jest przedobrzyć:diabloti:
Dlatego tez łatwiej jest nastawić sie na lżejszy typ u kolorasów i ewentualnie pod tym kontem dobierac partnerów niz wykrzesac z bulldoga terriera - bo to jest juz dla mnie wyższa szkoła jazdy która nie zawsze się konczy zdanym egzaminem:shake:
Jestes miłosnikiem białych staffików i znam ich naprawde wiele a podobaja mi się trzy :eviltong: A jakie mamy proporcje w czarnych wszyscy wiemy:)- jest wiele przepieknych czarnuchów, topowych psiaków , których imiona zna na pamięc każdy fan rasy :)
Pozdrawiam

Posted

No proszę, jest i druga obszerna wypowiedź...:razz: bravo!
...tak jak mówiłem, dobrze jest jak każdy ma swoje zdanie i chce się nim podzielić.Ja sam jeszcze raz powtórzę, ideałów nie ma, ale wzorzec jest jeden.Startowało wiele, wygrała suka bardzo do wzorca zbliżona.
Niestety uważam że w Polsce,czasami w ocenach, ten ważny aspekt jak właśnie wzorzec jest trochę omijany.Często też można zauważyć tendencje czy mody...A to przecież nie wybieg, w któym górę biorą sezony.

Posted

Niestety uważam że w Polsce,czasami w ocenach, ten ważny aspekt jak właśnie wzorzec jest trochę omijany.Często też można zauważyć tendencje czy mody...A to przecież nie wybieg, w któym górę biorą sezony.

- Giovani ..a powiedz prosze ile lat jezdzisz i obserwujesz wystawy ..?? Tak z ciekawości..bo przeciez skądś..musisz brac swoje "obserwacje" :eviltong: .. i bynajmniej nie jest to w jakims złośliwym kontekscie napisane..tylko..jestem ciekawa (pomimo,iż to pierwszy stopień do piekła :diabloti:) :cool3::cool3:..
Bo wiesz trzeba też wziąc pod uwage jakie egzemplarze sa w Polsce.. bo jeżeli przewazają psy o wadze ponad 17 kg.i wzroscie powyzej 43 cm.( obie płci) ..to ciezko dac wygrac pieskowi wzorcowemu..,ale tylko dlatego,ze miesci sie idealnie we wzorcu :roll::roll: ..a wszystko inne ma "do bani" :shake: ..trzeba tez o tym pomyslec ?! ..Sedzia ma stawke psów ..i jeżeli wg.niego pies 19 kg.mocny.. ,ale bardzo proporcjonalny itp. i wyraznie wyrózniajacy się ..zarówno w statyce jak i ruchu.. ,a obok tego psa stoi ..psiak idealnie wspisany gabarytowo we wzorzec ,ale tylko gabarytowo :roll: i nic nie ma do zaoferowania innego..to trudno,aby jego dac przed - tego wyrózniajacego się.. :crazyeye:

Startowało wiele, wygrała suka bardzo do wzorca zbliżona.

- generalnie kazdy wystawiany tam i nie tylko tam Staffik..jest zblizony do wzorca..jak nie WAGA,to WZROSTEM..jak nie wzrostem..to swoim frontem etc.etc. .. ..takze .. ,ze akurat ta konkretna suczka jest ZBLIżONA.... owszem.. ale to samo mozna,by powiedziec o rudasie ,czy białasie pokazanym na fotkach.. ..ba nawet tym psiaku "z kapeluszem" :p ... kwestia ,aby wyłupać w zwierzęciu te najdoskonalsze jego cechy.. i jak sie go postawi w stawce innych psiaków..ma sie jakos wyrózniać ..tylko jest jeszcze pewne ALE..w oczach róznych sedziów .. może się zdarzyć ,ze bedzie sie wyrózniał z tej samej stawki..zupelnie inny egzemplarz ...
W każdym razie tak czy owak pies wystawowy musi miec to COŚ... !!!! ..

Wydaje mi sie,ze pies ,który ma to COŚ..i podoba sie sedziom..jak i hodowcom (ci drudzy to nawet ważniejsi :evil_lol: i nie mylmy tu upodobań z używaniem w hodowli :eviltong:) .. to jezeli przez 10 lat nie pojawi sie egzemplarz ..lepszy anatomicznie od niego,czy zbliżony,ale lepiej poruszający sie np.z ładniejszym ogólnym wyrazem itp...to dla mnie ten 10 letni pies jest na wygraną .. i nie jest to kwestia sezonu... ,a minimum 10 sezonów.. ;)

To sa takie moje teorie..

Pozdrawiam .. :razz:

Posted

Masz rację Giovani, dlatego bez wahania stwierdzę, że mnie zdjęcie tej suczki nie powaliło na kolana: ogólnie ma świetne proporcje, ale jak na moje oko i gust jest zbyt lekka: nie widzę w niej mocnej, muskularnej czy wręcz atletycznej sylwetki staffika jak to opisuje standard, nie widzę mocnej szerokiej głowy i krótkiej kufy, jakoś brak mi szerokiej i krótkiej szyi... dymorfizm dymorfizmem, ale to po prostu suczka w typie lekkim, który ja nieco mniej cenię u staffików...
a tak swoja drogą to ojczyzna rasy jest chyba jedynym miejscem, gdzie można zaobserwować najbardziej rozstrzelone typy: właśnie od lekkich terrierków począwszy, poprzez cudownie zbalansowane sylwetki, po ciężkie buldoże czołgi...:-o

Posted

Masz rację Giovani, dlatego bez wahania stwierdzę, że mnie zdjęcie tej suczki nie powaliło na kolana:

Moniko,ale Giovani napisał ,ze to jest :

ps. suka rewlacja! to zdecydowanie mój typ staffiora

- takze wynika z tego,ze macie odmienne gusta ... :lol:;);)

Posted

Krótkie wyjaśnienie ku zaspokojeniu ciekawości:eviltong:
Jeżdżę nie dlugo, ponad trzy lata.
Obserwuję intesywnie i z pełnym zaangażowaniem.
Inetrpretacja wzorca to osobny temat.
... a jeżeli chodzi o gust, jak mówiłem, staram się być geantelmenem.

Nawiasem mówiąc, piesek / w kapeluszu / oczywiście na tej fotce w moim odczuciu, to zupełnie inny typ, niż suka kończąca na pierwszej lokacie.

Staff-Ka.Również serdecznie pozdrawiam
Amfi dziękuję za wsparcie:lol:

Posted

Giovani napisał(a):
Krótkie wyjaśnienie ku zaspokojeniu ciekawości:eviltong:
Jeżdżę nie dlugo, ponad trzy lata

- dziekuje za odpowiedz..pojezdzisz jeszcze nastepne 3 .. i bedziesz bardziej rozumiał TEN ŚWIAT.. :cool3:

- to zupełnie inny typ, niż suka kończąca na pierwszej lokacie.

.. bo suczka to bull & terrier ..a pies "z kapeluszem" to bull dog.. ..bynajmniej tak ja widze te zwierzęta... natomiast ..wygrany rudas..jak najbardziej w optymalnym typie .. ,ale gdybym miała wybierac miedzy rudasem,a suczka..wybrałabym suczke .. :cool1::cool1: ( nie sugeruję się kolorem )

Odwzajemniam pozdrowienia .. ;)