Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

PŁOCHA ... Około 2 letnia, piękna suka w typie Długowłosego Owczarka Niemieckiego (DON).
Bardzo zacofana, niesamowicie bojaźliwa, boi się nawet otwierania drzwiczek od kojca! Ucieka wtedy do budy i nie chce wyjść, dopóki człowiek nie zejdzie jej z oczu. Musi komuś bardzo zaufać, by dać się w ogóle dotknąć, o jakimkolwiek spacerze można pomarzyć, nawet nie ma założonej obroży, bo jest to po prostu w jej przypadku niemożliwe... Nie reaguje agresją, tylko po prostu jednym, WIELKIM lękiem...

Jedynym wyjściem chyba dla niej to będzie domowy hotelik... Ona musi mieć stały kontakt z człowiekiem...
Jednak czy ktoś by się podjął bycia skarbnikiem dla Płochej? :roll:

Edited by faith35
Posted

W jakim ona jest schronisku? Wolontariat tam funkcjonuje?
Najlepiej moim zdaniem, póki jest w schronisku, byłoby gdyby jedna, konkretna osoba mogła u niej bywać jak najczęściej. Siadać przed boksem, wchodzić do boksu, podrzucić parówkę do budy i po prostu siedzieć, bez gwałtownych ruchów, bez chodzenia, ewentualnie mówić, spokojnym, stanowczym głosem do niej. 20min, pół godziny, ile by dało radę. I czekać, aż suka zacznie chociaż patrzeć w stronę człowieka, jeść tą rzuconą parówkę, może powoli wyciągać głowę z budy. Albo zrobić terapię szokową- zablokować budę i wtedy wejść do kojca. I to samo, usiąść z parówką i czekać.

Posted

Avaloth, wolontariat u nas jest (schronisko w Zielonej Górze), tylko każdy woli iść "na prościznę" i wyprowadzać wszystkie psy, jak idą, nikt nie przystanie, nie popatrzy, jak pies się zachowuje, nie poświęci swojego jakże cennego czasu na to, by spędzić te 30 min. w kojcu z psem...
Ja niestety mam teraz szczeniora w domu, który jeszcze nie ma kompletu szczepień i wolałabym na razie w schronisku się nie pokazywać, ze względu na bezpieczeństwo malucha.
A Płocha to trudny przypadek...

Posted

Ja tez mam strachulca, ktory mimo, ze jest u mnie juz 4 lata to dalej boi sie spacerów w miesce, samochodów, motycykli i wszelkiej cywilzacji.
Najlepszy byłby dt na uboczu, z dala od miasta.

Posted

Dokładnie, gdzieś, gdzie jest cicho i spokojnie..
Dzisiaj dostanę odpowiedź ze schroniska, bo zapytałam ich o zgodę, czy można Płochę do hoteliku wyciągnąć, jeżeli czegoś się dowiem, to dam znać.

Posted

Płocha jest w domu tymczasowym i to całkiem fajnym :):)
Być moze zostanie tam na stałe :)
Trzymajcie kciuki!!!! :)
Z Panią niestety nie mam kontaktu, a szkoda :-(, Pani przyjechała do schroniska, okazało się, że od kilku tygodniu próbowała oswajać sunię...

Posted

[quote name='faith35']Płocha jest w domu tymczasowym i to całkiem fajnym :):)
Być moze zostanie tam na stałe :)
Trzymajcie kciuki!!!! :)
Z Panią niestety nie mam kontaktu, a szkoda :-(, Pani przyjechała do schroniska, okazało się, że od kilku tygodniu próbowała oswajać sunię...

No to mamy niespodziankę :)
Oby to było przyjazne miejsce a Pani na tyle doświadczona, żeby pomóc Płochej uporać się z demonami :modla:
Kciuki mocno zaciskamy :thumbs:
Szkoda, że nie masz kontaktu z Panią :shake:
A to jest BDT ???

Faith35, Kuna szuka z Tobą kontaktu w/s tego domku z ogrodem dla ONka we Wrocku

Posted

Aaa, o ten domek chodzi, coś pisała mi, ale nie skojarzyłam, wiesz, sporo osób dzwoni z ogłoszenia, które już aktualne nie jest, a ja zapisuję numery... Okej, już jej podaję namiary :)
Tak, BDT :)