Gezowa Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='M&S']Ja to wszystko wiem, interesowałam się podenkami jakiś czas temu;). oglądam je czasami na wystawach. Napisałam o nich w dużym skrócie.... W ubiegłym roku na wystawę do Rzeszowa przyjechała Czeszka z sunią podenka, urocze stworzonko:):) No, to dobrze, że coraz więcej ludzi się nimi interesuje :). U mnie to już trwa coś ponad pół roku, aczkolwiek wizualnie psiaki podobały mi się już dawno tylko nie brałam nawet pod uwagę, że będę kiedyś takiego miała :). Nie mam pojęcia dlaczego rasa się nie przyjęła u nas... Myślę, że to psiaki warte uwagi, ale z drugiej strony ciężej znaleźć takim odpowiedzialny dom. Chyba w miocie faraonków z zeszłego roku zostały trzy psiaki... Z kolei rozmawiałam kiedyś z Panią, która hoduje charciki włoskie, ale ma trzy Cirneco. Powiedziała, że nigdy ich nie będzie hodować, bo po prostu boi się, że ludzie sobie z nimi nie poradzą. I może faktycznie coś w tym jest... http://imageshack.us/a/img854/8898/dsc04199b.jpg - wygląda jakby mówiła: "Żartujesz sobie? :niedowia:" :p. Młody ma taką samą minę jak wydaję tę samą komendę po raz trzeci :diabloti: Quote
M&S Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Są to trudne psy, wymagają dużo ruchu i zapewne to jest powód braku zainteresowania. Quote
Guest wolfheart Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='Gezowa'] http://imageshack.us/a/img854/8898/dsc04199b.jpg - wygląda jakby mówiła: "Żartujesz sobie? :niedowia:" :p. Młody ma taką samą minę jak wydaję tę samą komendę po raz trzeci :diabloti: dokładnie:evil_lol: "bez jaj Pańcia,smakola dawaj" Quote
Gezowa Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='M&S']Są to trudne psy, wymagają dużo ruchu i zapewne to jest powód braku zainteresowania.[/QUOTE] Ja tam lubię ruch, więc to dla mnie żadna przeszkoda :). Bardziej obawiam się charakteru, dlatego zrezygnowałam z podenka na drugiego psa. Faraonki pod tym względem są nieco łatwiejsze i bardziej otwarte na naukę oraz kontakt z człowiekiem, a na tym też mi zależy, bo nie ma w ogóle opcji, żeby z kolejnymi psami nie trenować agility :). Jakbyś miała kiedyś czas to byłabym wdzięczna za więcej informacji, bo tych nigdy za wiele :). Dla mnie istotny jest każdy szczegół. Wielu zagranicznych hodowców na moje pytanie o dominacji podenków, tłumaczyło, że jeśli mu pozwolę to będzie dominował. Cirneco z kolei podchodzą z ogromnym respektem do raz ustalonej hierarchii, więc taka zostaje już do końca. To trochę śmieszne, że te psy są do siebie tak podobne, a jednocześnie tak różne :) [quote name='marta.k9080']dokładnie:evil_lol: "bez jaj Pańcia,smakola dawaj"[/QUOTE] :diabloti: Więc coś je łączy! Chociaż u mnie bardziej na zasadzie: "Przecież przed chwilą wykonywałem już tą komendę... :niedowia:. Jak chciałaś posłusznego pieska to mogłaś wybrać sobie labradora :roll:". I tak kocham tego brzydala :). Chyba każdy chart, którego znam to kleptoman :evil_lol:. Dzisiaj otworzyłam szafkę na moment, bo pokazywałam coś mamie. Młody się kręcił koło nas i za moment zniknął. Trwało to naprawdę nie więcej jak 5 sekund. Zamykam szafkę, ale patrzę, że menda coś gryzie. Wychylam się, zaglądam, a ten cholernik zwinął maskotkę z szafki :lol:. Nawet się nie zorientowałam kiedy. To jeszcze nic! Ostatnio wyciągnął sobie siatkę z całym bochenkiem chleba i biegł przez całe mieszkanie uradowany ze swojej zdobyczy :razz:. Długo się nie nacieszył, bo zabrałam mu to zanim zdążył rozpracować folię i zjeść. Ja już jestem wyczulona na podejrzane hałasy w mieszkaniu :lol: Quote
Guest wolfheart Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Gezowa hihi Luna też lubi sobie zakosić trochę skarbów..papcie,żarełko,skarpety,gazetę...:evil_lol: Najlepsze jest jak na powitanie,zamiast podejść do osoby ,która wróciła do domu, podchodzi do torby z zakupami i wsadza w nią cały łeb:evil_lol: ONki są bardzo chętne do nauki,ale Luna czasami wybiera drogę na skróty w sensie "daj no smaczka za słodkie oczka" Quote
Guest wolfheart Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Besti hejka:p a dziękuję dobrze,Lunka coraz ładniej łapie frisbee w locie i widać ,że ma do tego dryg:-D Quote
Besti Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 chyba nie chwaliłaś się na wątku że trenujesz z nia frisbee:razz: Quote
Guest wolfheart Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Besti nie ma czym się chwalić "trenujemy" od końca grudnia-Lunka dostała dysk pod choinkę,więc jesteśmy jeszcze mocno zielone Najważniejsze ,że ona ma z tego frajdę i robimy coś razem. Quote
Gezowa Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='marta.k9080']Besti nie ma czym się chwalić "trenujemy" od końca grudnia-Lunka dostała dysk pod choinkę,więc jesteśmy jeszcze mocno zielone Najważniejsze ,że ona ma z tego frajdę i robimy coś razem. My tak samo :). Nie zamierzam iść na żadne zawody. Mamy gumowy dysk właściwie odkąd młody trafił do mnie. Na początku używał go jako gryzaka. Na dzień dzisiejszy jest tak nakręcony, że jak raz mu rzucę to nie mam już życia... :evil_lol:. Okropnie mu się to spodobało. Zwłaszcza teraz w tym śniegu - dodatkowa radocha jak musi go szukać i nurkować. Jak już znajdzie to rozpiera go duma i przynosi, oczywiście z prośbą o następny rzut. Frisbee to chyba jedyne co mu się nie nudzi... Piłka mu się znudzi, każda inna zabawka też, ale nie frisbee :). Planuję niedługo zrobić zakupy w sklepie dla chartów (potrzebuję kagańca) to od razu wezmę stamtąd plastikowy dysk, zobaczymy jak młodemu się spodoba :) Quote
Guest wolfheart Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 magdabroy dzień dobry:p Gezowa my mamy na razie frisbee z Dog-O-Soar http://www.activateyourdog.com/images/dog-o-soar.jpg Muszę tylko nauczyć Lunkę,że ma wybiec zza mnie,żeby z rozbiegu złapała frisbee,bo ona teraz albo biegnie za frisbee i nie zawsze dogoni,albo czeka na przeciw mnie cwaniara.Ale na 10 rzutów połowę łapie w locie:evil_lol: Z jej manią aportu powinno nam się udac udoskonalic technikę. Quote
*Magda* Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='marta.k9080']magdabroy dzień dobry:p Dzień dobry :p Quote
Guest wolfheart Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Jutro mam nadzieję wreszcie pójść nad Wisłę,tak od paru dni się wybieramy,ale popołudniami tak pizga ,że chyba by nam głowy zwiało na tamtych terenach...w dodatku mi oczy łzawią od ostrego wiatru. Wkurza mnie,że niedokładnie odśnieżają chodniki ,zamiast usunąć warstwę śniegu oni posypują i zadowoleni,jakoś po drugiej stronie ulicy potrafili porządnie odśnieżyć nie dosyć ,że piach i pewnie sól to jeszcze ciężko się idzie,eh. Quote
Gezowa Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 [quote name='marta.k9080']Gezowa my mamy na razie frisbee z Dog-O-Soar http://www.activateyourdog.com/images/dog-o-soar.jpg Muszę tylko nauczyć Lunkę,że ma wybiec zza mnie,żeby z rozbiegu złapała frisbee,bo ona teraz albo biegnie za frisbee i nie zawsze dogoni,albo czeka na przeciw mnie cwaniara.Ale na 10 rzutów połowę łapie w locie:evil_lol: Z jej manią aportu powinno nam się udac udoskonalic technikę. Mamy to samo ;). Ale u nas cały fun polega na tym, że po prostu to rzucam. Nie patrzę jak się ustawia, czy jest obok mnie czy na przeciwko, nie robimy żadnych figur (no, teoretycznie łączę to z niektórymi sztuczkami), ale do takiego prawdziwego frisbee nam daleko :diabloti: Quote
Sonka95 Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 Hej :D Sonia to dzisiaj co chwile skakała , bo tak posypali solą chodniki , że tylko jej wytarłam to kolejna łapa :roll: A skończył nam się krem do łapek to trzeba będzie kupić ;) Quote
Guest wolfheart Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 Dzień Dobry:p Przymroziło u nas do -12'C.Na korytarzu stoi meblościanka,blisko naszych drzwi, Lunka olała to zupełnie:multi: Sonka95 ja smaruję wazeliną z Ziaji ,Lunka ma od niej takie mięciutkie podusie...:loveu: Quote
Guest wolfheart Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 (edited) Spotkałyśmy taką śliczną sunię Husky,ale dziewczyny na dzień dobry się obwarczały.Szkoda... Aż mi włosy przymarzły od tego mrozu:evil_lol: Edited January 19, 2013 by marta.k9080 Quote
M&S Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 Te dziewuchy zamiast się pobawić to warczą;) Quote
Guest wolfheart Posted January 19, 2013 Posted January 19, 2013 M&S bo baby już takie są:eviltong: Lunka dostała dzisiaj od mojej mamy adresówkę w kształcie budy,żwacze wołowe i noski świńskie.Rozpieszczana jest do granic możliwości... Quote
Recommended Posts