Jump to content
Dogomania

Luna-prawie odważna sunia

Recommended Posts

Posted

Sylwia nie przejmuj się tym, że Lunka nie je zbyt wiele. Nie jest z niej przecież szkielecik i raczej nic jej nie dolega skoro jest tak radosna i żywa. Widocznie nie jest głodna :)
Dla niej to w sumie lepiej jak nie jest zbyt ciężka na stawy. Ona się jeszcze rozwija i dorasta. Będzie starsza to nabierze masy. Ja też się martwiłam, że Ptys nie zjada wszystkiego ale po rozmowie z Vetem, który mnie uświadomił że lepiej nawet dla owczarka, który jeszcze rośnie jak jest za szczupły niż spasiony. Posłuchałam Go i nie dosmaczam, je tyle ile ma ochotę. Zdrowy pies się nie zagłodzi.

http://img850.imageshack.us/img850/2817/dsc04731qo.jpg jak słodko widzieć Was razem:loveu:

Guest wolfheart
Posted (edited)

magdabroy
dzięki za rady:p,tak zdobię,ale z wet mimo to pogadam

werbena520
a ja na to,że bardzo fajna płytka i chętnie bym nabyła...:razz:
Ps. Kamizelka bardzo Lunce przypadła do gustu i bardzo chętnie ją nosi:loveu:

Gezowa
hej,tylko ,że charty to takie trochę niejadki mam rację?a owczarki p-o-d-o-b-n-o mają wilczy apetyt...hmmm
przesada w żadną stronę nie jest dobra...
Luna suche żarcie akceptuje tylko w formie smaczków podczas ćwiczeń...w misce olewa.Dlatego już dawno przeszłyśmy na domowe żarło.

Ptysiak
rozumiem naprawdę,ale uwierz mi ona je tyle co kot napłakał,wczoraj sobie całkiem odpuściła kolację:shake::angryy:
To już nie chodzi o to ,czy jest szkieletem.Ale jak ja mam jej dostarczyć wszystkich składników odżywczych kiedy ona upiera się w niejedzeniu?Samymi witaminami nie będzie żyła...a proteiny,a tłuszcz,a węglowodany...? w takich malutkich porcjach nie ma ich wystarczająco...

boję się policzyć ile mam fotek Luniastej...:evil_lol:

Edited by marta.k9080
Posted

Hej Lunki :loveu:

No w sumie to racja. Niby nie powinno się wpychać na siłę jedzenia ale z drugiej strony ona jeszcze rośnie itd... i musi mieć odpowiednią dawkę witamin i wszystkich składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Skoro idziesz z nią do veta to sprawdzisz. :) Może zrób jej badanie krwi przy okazji ?

Nie licz tych fotek tylko wstawiaj :razz:

Guest wolfheart
Posted

Ptysiak

badanie krwi dobry pomysł(o ile Luna pozwoli sobie pobrać;) )

Ania24

cześć
ładna waga :p u nas chyba 25(?)
Również życzymy.

Posted

Moja Lunka jest szczupła generalnie, ale nasza wetka zawsze mówi, że bardzo ładnie wygląda i że to naprawdę lepiej, że nie waży więcej, bo na stawy, to bardzo dobra waga, odpowiednia. Nie ukrywam, że były momenty kiedy myślałam, że coś jest nie tak, że waży za mało, bo jadła niewiele, potrafiła trzy dni nic nie tknąć .. martwiłam się wtedy, ale ona taka jest, nie jest z tych futrzaków, którym trzęsą się uszka na widok pełnej michy ;)

Posted

[quote name='marta.k9080']
Gezowa
hej,tylko ,że charty to takie trochę niejadki mam rację?a owczarki p-o-d-o-b-n-o mają wilczy apetyt...hmmm
przesada w żadną stronę nie jest dobra...
Luna suche żarcie akceptuje tylko w formie smaczków podczas ćwiczeń...w misce olewa.Dlatego już dawno przeszłyśmy na domowe żarło.
Niekoniecznie niejadki, to zależy od konkretnego psa :). Młody najarany strasznie na nowości - czy to sucha karma, czy gotowane, zniknie wszystko w mgnieniu oka. Dostawał przez 3-4 dni wieczorami puszkę animondy to później już wybrzydzał i tu błąd popełniła mama, bo jak piesek czegoś nie zjadł to zaraz dawała mu coś innego, żeby przypadkiem nie padł z głodu :razz: Więc nauczył się, że jak nie zje tego co ma w misce, zaraz dostanie coś lepszego. Teraz z tym walczymy i idzie nam trochę lepiej :)

Guest wolfheart
Posted

Ania24

Gdzie znajdę Waszą galerię?Na Owczarku?
Luna tez już protestowała chyba trzy dni...
A teraz właśnie zjada śniadanie...bo dosmaczyłam jej saszetka Pedigree:oops::oops: taki syf to zjada skubana...

Gezowa

jak ja zabiorę Lunie miskę ,to na upartego i tak nie zje przy następnym posiłku..zależy jak bardzo jest akurat marudna:angryy:

Posted

Tak, tak Martuś, na owczarku jest nasza galeria :) Zapraszam serdecznie, będzie nam bardzo miło!.

Kiedyś dałam Lunce saszetkę Pedigree, też zjadła migiem, ale tak to je suchą karmę, czasem dostanie mięsko do pomemlania z kostką jakąś, twarożek biały, żółtko - baaardzo lubi, jak słyszy rozbijanie jajka, bo np. kotlety schabowe robię, to od razu leci do mnie do kuchni, szalona no!. Bardzo lubi buraki, brokuły i szpinak :)

Guest wolfheart
Posted

Ania24
na pewno oglądnę:p,powinnam wreszcie zebrać się i założyć Lunce galerię...
Luna memła teraz DentaStix

Posted

marta.k9080 napisał(a):

ładna waga :p u nas chyba 25(?)

Jeśli waży jakieś 25kg, to ja bym jej nie tuczyła :shake: Tora jest już wpełni rozwiniętą suką (ma prawie 3 lata) i waży 30 kg ;) Jeśli Luna ma taką wagę jaką piszesz, to jak najbardziej jest ona w normie i niedługo zacznie nabierać masy ;)
Marta, widać jej kręgosłup? Jak nie to jest ok ;)
Widać jej żebra? Jak nie to również jest ok ;) Choć żebra powinnaś czuć jak ją głaszczesz :)

Posted

magdabroy napisał(a):
Jeśli waży jakieś 25kg, to ja bym jej nie tuczyła :shake: Tora jest już wpełni rozwiniętą suką (ma prawie 3 lata) i waży 30 kg ;) Jeśli Luna ma taką wagę jaką piszesz, to jak najbardziej jest ona w normie i niedługo zacznie nabierać masy ;)
Marta, widać jej kręgosłup? Jak nie to jest ok ;)
Widać jej żebra? Jak nie to również jest ok ;) Choć żebra powinnaś czuć jak ją głaszczesz :)

Dobrze Madzia pisze :)
Luna od Ani nie waży wiele więcej od Twojej a to DONek a DONki z reguły są troszkę większe i masywniejsze od ONka więc więcej ważą. Ptyś waży 36 kg a żebra jak przejadę rękom to czuję i tak właśnie powinno być.
Dla pewności możesz ją zbadać ale myślę, że jej nic nie ma :)

Guest wolfheart
Posted (edited)

magdabroy
żebra jej widać..kręgosłup też choć nie tak bardzo ale kilka paciorków owszem:shake: na zdjęciach to może nie widoczne,ale na żywo tak...Mało wprawne oko mam najwidoczniej bo waga pokazała 24kg:grab:

dOgLov

dzień dobry;)

Ptysiak

jak czeszę Luniastą to mam wrażenie ,że czeszę żebra i kręgosłup brrr...
PS.Świetny ten Ptysiowy awatar i banerek:p(ja nie umiem zrobić banerka:oops:)

A teraz pochwalę moją pannicę :p
Poszłyśmy do Vet o 9.00 a tu niespodzianka ,bo czynne 9.30:mad: no to czekamy...50m od nas rozładowują towar do marketu,ludzie łażą itp siadam na murku Luna obok lekko nerwowa...olałam ją.I proszę, Lunka po 5 min usiadła i sobie oglądała ulicę.:p
U Vet najpierw się przestraszyła,a potem ładnie pozwoliła się obmacać,oglądnąć uszka i zważyć ...taki mały przegląd.Jak rozmawiałam z panią ,Luniasta wrzuciła na luz i wąchała sobie worki z karmą:evil_lol: odebrałyśmy też witaminki,ten Can-Vit zielony.
Pani wet powiedziała,że Lunka mogłaby ciut przytyć,ale nie wygląda na chorą czy zabiedzoną...Krew może pobierzemy następnym razem,bo igła jednak to trochę za wiele dla Lunki jak na wizytę u Vet po długim czasie.
Ogólnie to byłam z Lunki bardzo zadowolona:loveu:

a w nagrodę ,Luneczka dostała właśnie świeże kurze łapki...rarytasik bo nieczęsto można u nas kupic

Edited by marta.k9080
Guest wolfheart
Posted

wilczy zew
napisałam w nagrodę..bo to coś extra czego nie dostaje często bo trudno kupić.Nie nagradzam po fakcie.Dlatego jeszcze u Vet ,dostała natychmiast nagrodę w postaci śmierdzącej wołowej żujki:razz:

Ania24
Hej,hej..dziękujemy.Dużo mizianek dla Twojej Luneczki i również przyjemnego weekendu:loveu:
PS.Jak czytam pewien wątek,pewnej smarkuli to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Guest wolfheart
Posted

dOgLoV

hej ,hej

Ach ta Lunka...moja mama malowała teraz kawałek ściany przy drzwiach-na fioletowo i....Luna ciekawskie-jajo wsadziła czubek nosa w wiaderko:grin: ale wyglądała...
Dobrze,że farba z tych delikatnych i zmyła się z kochanego nochalka ,ciepłą wodą.

Posted

Martuś Za mizianki dla Lunki - dziękuję bardzo :D A Twoja Lunka widocznie lubi fiolet - tak jak i ja zresztą :D W dużym pokoju mam jedną ścianę na intensywny fiolet :)

Ptysiak Śliczne banerki zrobiłaś!!! Ja wkleiłabym sobie ten fioletowy :D