Jump to content
Dogomania

Luna-prawie odważna sunia

Recommended Posts

Posted

[quote name='marta.k9080']
[B]Ptysiak[/B]
może to jeden z tych okresów lękowych?[/QUOTE]
Całkiem możliwe. Ostatnio na spacerach wieczornych tez bardzo czujnie chodzi. Bawi się szaleje ale czasami jak coś usłyszy staje przy nodze i warczy albo nasłuchuje. Zazwyczaj mu to za chwilę mija bo staram się zająć go wtedy zabawą.
Nie jest tak źle, bał się przesuwania krzeseł teraz już nie. Bawiłam się ostatnio z nim często koło krzesła, kilka razy wpadła mu tam piłeczka i sam leciał po nią. Raz prawie przewrócił krzesło i nawet się tym nie przejął. Tak samo było z ubijaniem kotletów, uciekał. Raz mu dałam powąchać ręce z mięsa, sam przyszedł z ciekawości. Teraz jak widzi, że robię mięso mogę tłuc się na całe Mysłowice i tak siedzi przy mnie i patrzy z nadzieją, że coś spadnie :diabloti:

Może faktycznie coś jej nie pasuje w korytarzu albo boi się schodów? Nie koniecznie musiało coś się tam stać.

A i co do lasów i kopania...
To racja, że w rezerwatach itp. kopać w ogóle nie możną.

Kodeks wykroczeń mówi:
Art. 154. § 1. Kto na nie należącym do niego gruncie leśnym lub rolnym:
/.../
4) kopie dół lub rów,
podlega karze grzywny...

Ale to chyba nie dotyczy psa, który sobie czasami coś tam kiedyś rozkopie. A w naszym lesie to bardziej powinno się zająć "śmietniskami"

Guest wolfheart
Posted (edited)

[B]dOgLoV[/B]
dzięki,mamy nadzieję na lepszy dzień jurto

[B]wilczy zew[/B]
szlag mnie trafił i go przeklęłam,a zachowanie Luny olałam i zajęłam ją zabawką...
wiem nie powinnam się wkurzyć:oops:

[B]Ptysiak[/B]

Ptyś na pewno wkrótce zapomni o wszystkim co go niepokoi.
Luna tez przekonała się do tłuczenia mięcha,jak mama dała jej oblizać ręce...ze mną to psica ciężko ma, bo ja mięsa nie jadam od kilku lat:eviltong: I ode mnie nie wysępi takich kąsków...

Tylko,że dzisiaj nagle coś jej "odbiło" z tym korytarzem ,tak to ładnie przez ten czas po powrocie szła schodami,nawet przede mną:crazyeye:
Jeszcze nam zostało na dzisiaj wyście-toaleta ok 21.30.Zobaczymy.

Edited by marta.k9080
Posted

A może spróbuj inaczej z nią zejść?
Nie wiem jak do tej pory robiłaś...
Ale może załóż obróżkę, nie zapinaj na smycz. Zabaw ją jakąś zabawką, zbiegnij ze schodów kawałek i wołaj zachęcaj.
Może potraktuje to jako zabawę w ganianego.

Guest wolfheart
Posted

[B]Ptysiak[/B]

do tej pory...chyba normalnie,ja pierwsza ,smycz luźna Lunka za mną...i szła
a dzisiaj ,ja idę a Luna ugięła łapy w proteście i za nic wyjść nie chciała.Spróbuję jeszcze tak jak piszesz może załapie zabawę,albo ją skusze jakimś śmierdzącym smaczkiem.:hmmmm:

Posted

[quote name='marta.k9080'][B]Ptysiak[/B]

do tej pory...chyba normalnie,ja pierwsza ,smycz luźna Lunka za mną...i szła
a dzisiaj ,ja idę a Luna ugięła łapy w proteście i za nic wyjść nie chciała.Spróbuję jeszcze tak jak piszesz może załapie zabawę,albo ją skusze jakimś śmierdzącym smaczkiem.:hmmmm:[/QUOTE]
Coś musi zadziałać.
Ja sobie nie wyobrażam znosić ze schodów Ptysia :shake: to byłoby niewykonalne...
Kiedyś miał takie jakieś dziwne schizy, że bał się zejść z kilku schodów na ogródek. Najpierw schodził normalnie a pewnego dnia coś mu się chyba ubzdurało i koniec... Działało rozkładanie smaczków na schody albo zachęta zabawką. Jak już to nie pomagało to biegłam do furtki sama. Wtedy zrywał się i już nie myślał o niczym tylko by mnie dogonić.
Znasz Lunkę najlepiej, musisz tylko znaleźć na nią sposób by cieszyło ją wyjście i zejście po schodach na klatce. Na pewno coś ją do tego zachęci :)

Guest wolfheart
Posted

[B]Ptysiak[/B]

coś na pewno wymyślę,swoja drogą to te nasze futra, czasami niezłe schizy mają...

Posted

coś na pewno wymyślę,swoja drogą to te nasze futra, czasami niezłe schizy mają...[/QUOTE]
No niestety :)
Mój ostatnio ubzdurał sobie, że Vet to samo ZUO i za wszelką cenę chce zjeść Veta :roll: :evil_lol:
Moje nauki "badamy się" niestety poszły w las :/ Jak bada go Vetka (kobieta) jest okej. Faceta nie dopuści do siebie za nic...

Guest wolfheart
Posted

[B]Ptysiak[/B]
bo Ptyś dorośleje i mu babki w głowie hahah a nie żeby go jakiś facet obmacywał:roflt:

Posted

bo Ptyś dorośleje i mu babki w głowie hahah a nie żeby go jakiś facet obmacywał:roflt:[/QUOTE]
Jeszcze dzieciak nogi nie podnosi na siusiu a już za babkami się ogląda... no nie :mad::evil_lol:

Guest wolfheart
Posted

[B]Ptysiak[/B]

a to kiedy samczyki podnoszą nogi do siusków?
może młodzieńcze zachcianki ma:evil_lol:

Posted

a to kiedy samczyki podnoszą nogi do siusków?
może młodzieńcze zachcianki ma:evil_lol:[/QUOTE]
Chyba nie ma reguły na to kiedy, to zależy od psa. Czasami szybko, czasami koło roku. Ptyś kiedyś już próbował ale prawie sie wywrócił i chyba zwątpił :evil_lol:
Ach ta młodzież :evil_lol:

Guest wolfheart
Posted

[quote name='Ptysiak'] Ptyś kiedyś już próbował ale prawie sie wywrócił i chyba zwątpił :evil_lol:
:evil_lol:[/QUOTE]

a to dobre...oj Ptysiu słodziaku kochany:loveu:

Guest wolfheart
Posted

[B]magdabroy[/B]
dzień doberek;)

Hmm..troszku lepiej było,zaczęłam używać sygnałów uspokajających.Ziewnęłam parę razy i Lunka trochę się zrelaksowała.Musiałam ją pociągnąć,ale jak zamknęłam drzwi ,to już poszła ze mną na dół.Na dworze też nie było tragicznie.

Posted

[quote name='Ptysiak']
A i co do lasów i kopania...
To racja, że[B] w rezerwatach[/B] itp. kopać w ogóle nie możną.

Kodeks wykroczeń mówi:
Art. 154. § 1. Kto na nie należącym do niego gruncie leśnym lub rolnym:
/.../
4) kopie dół lub rów,
podlega karze grzywny...

Ale to chyba nie dotyczy psa, który sobie czasami coś tam kiedyś rozkopie. A w naszym lesie to bardziej powinno się zająć "śmietniskami"[/QUOTE]

do rezerwatów to w ogóle nie wolno wprowadzać psów

Guest wolfheart
Posted

[B]Ana [/B]
dziękujemy!

[B]FiGa[/B]
te dwa tygodnie było tak pięknie..a teraz eh:-( Lunie znowu odbiło...nie wiem dlaczego tak nagle,co się stało?
Parę dni temu zaskoczył nas ten je***** rowerzysta,ale czy to mogło aż tak na nią wpłynąć?
Przed chwilą ubrałam się ,zapięłam jej smycz,otworzyłam drzwi ..Luna położyła się,szarpała,krztusiła od nacisku obroży i piszczałą...nie wiem jak postąpić.

Wieczorem skonsultuję się z Kasią...

Błagam to nie może znów być tak jak było...:-(

Guest wolfheart
Posted

[B]wilczy zew[/B]
nie podziałało

[B]Martens[/B]
miała tą kamizelkę założoną...mimo to się zestrachała.A zaraz potem poszła spać.Cały czas ma kamizelkę na sobie.
Poczekam jeszcze z godzinkę i spróbuję znowu...

Guest wolfheart
Posted (edited)

dzięki kochane,konsultacja z Kasią pomogła,no i Wasze kciuki też:multi:
Miałam co prawda trochę męki z wyciągnięciem Luny z domu,ale na dworze była baaaardzo grzeczna i skupiona na moich korektach:razz:
Każdej porażce skopiemy tyłek i nie damy się!

Edited by marta.k9080