Ewelina & Hera Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Chcę kupić sobię owczarka niemieckiego.Kiedyś miałam jednego,ale to był tatay i nie mieszkał w domu.Szukam psa,który nadawał by się do bikejoringu.Czy ten pies nadaję się do naprawdę mocneego wysiłku fizycznego.Powiedzcie coś bliżej o rasie.;) Quote
saJo Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 ONki sa wprost stworzone do dlugotrwalego klusu, do tego klus ONka jest szybszy niz przecietnego psa tej samej wielkosci. Mysle, ze doskonale nadaja sie do tego sportu! Bardzo dokladnie musisz poszukac hodowli, zeby nie byl to pies w hiertypie, zeby psy nie byly przerosniete (kazdy dodatkowy kg to mniejsza wytrzymalosc psa, ONek ma byc srednim psem o masie ok 30-35 kg, a nie wielkim, ciezkim molosem), oczywiscie zwroc uwage na badania w kierunku dysplazji lokci i stawow. O wyszkoleniu nie wspomiam, wydaje sie oczywiste, skoro chcesz z psem pracowac. Quote
Ewelina & Hera Posted March 8, 2007 Author Posted March 8, 2007 Ok,dzięki.Możesz mi powiedzieć jeszcze coś bliżej o rasie.A tak ogólnie co lepsze owcz.belgijski czy owcz.niemiecki? Quote
saJo Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 O tych psach mozna pisac, pisac, pisac, pisac i pisac a i tak wszystkiego sie nie napisze. Poczytaj sobie tutejsze watki, naprawde duzo mozesz sie dowiedziec o rasie. Co leprze, owczarek niemiecki czy belgijski, hihi, nie wiem, ja nie wyobrazam sobie zycia bez ktoregkolwiek z nich :loveu: Mali spelnia moje oczekiwania agilitowe, ONek idealu psiego charakteru :loveu: Quote
Ewelina & Hera Posted March 8, 2007 Author Posted March 8, 2007 A znasz jakąś hodowlę oczywiście dobrą we Wrocławiu?Belga i niemieckiego?;) Quote
saJo Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Przede wszystkim w poszukiwaniu szczeniaka nie kieruj sie odlegloscia! Nawet drugi koniec polski to nie koniec swiata, a po naprawde dobre szczenie warto pojechac dalej, niz potem robic sobie wyrzuty, ze pies nie spelnia naszych oczekiwan (chociaz i tak pozostaje najkochanszym, najmadrzejszym i najpiekniejszy, bo jest nasz, ale...)Jak ayshe przyjdzie to na pewno poleci ci jakas hodowle ONkow. Ja sie tym od lat nie interesowalam, poza tym w przyszlosci chce sobie sprowadzic qndla gdzies zzagranicy. Jesli chodzi o belgi, to ja uznaje jedyna sluszna odmiane belgow a wiec malinois :loveu: W tym temacie polecam Ci hodowle Sparks z Warszawy (wlasnie stamtad mialam miec szczeniaka, ale zycie potoczylo sie inaczej), ewentualnie Frambos z Lublina z naciskiem na ta pierwsza. Pozostale hodowle malinois w Polsce darowalabym sobie. Quote
Ewelina & Hera Posted March 8, 2007 Author Posted March 8, 2007 Ja zamierzam raczej kupić belga tervuerena.:Dog_run: Quote
ayshe Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 jesli chcesz kupic tervika to udaj sie do dzialu owczarkow belgijskich.zly adres.miedzy onem a belgiem jest duza roznica i trzeba sie na cos zdecydowac.albo rybki albo akwarium:cool3: :evil_lol: .....jako drugiego psa to rozumiem kazdy ma slabosc do jakiejs rasy[ja do dobermanow i tak mi juz zostanie chyba].i czasem decyduje sie na drugiego psa tej drugiej rasy.ale pierwszego kupuje sie z przekonania.albo belg albo on.nie moze belg a moze on bo to rasy b.rozne. Quote
saJo Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 ayshe napisał(a):albo belg albo on.nie moze belg a moze on bo to rasy b.rozne. Sa wyjatki potwierdzajace regule :eviltong: :p Quote
ayshe Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 saJo napisał(a):Sa wyjatki potwierdzajace regule :eviltong: :pjak zawsze.:eviltong: :p Quote
Ewelina & Hera Posted March 10, 2007 Author Posted March 10, 2007 Ja wiem,że to są całkiem inne rasy.Ja mam już bokserkę i yorka,lecz bokserka ma już 7 lat niestety to nie mogę z nią braćudziału w zawodach bikejoringu.Bo to jej serce...Chociaż nie kupuję psa tylko po to,aby wziąć udziałw zawodach i tyle tylko kupuje,bo poprostu bardzo lubię owczarki nie tylko z wyglądu,ale i z charakteru.A co do sportów to lepszy niemiecki czy belg? Quote
saJo Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Zalezy co chcesz z psem osiagnac, co chcesz z psem robic i jakim jestes przewodnikiem. Belg jest psem bardziej wymagajacym w stosunku do wlasciciela niz ON. Bardzo fajnie ujela to kiedys ayshe: Dla ONa przewodnik jest bogiem, dla belga partnerem. Kochasz owczarki za charakter, ale wlasnie charakter belga i ONa bardzo sie rozni. Quote
14ruda Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Bokserka nie może biegać to musi byc zamiennik?:cool1: A co z nia jak Ty bedziesz ćwiczyć,szkolić belga,ona?Tak tylko sie zapytałam:diabloti: Quote
ayshe Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 7lat...bokserka?nooo to jeszcze w obi mozna sie pobawic i w niuchanie.na odstawke nie ma nigdy czasu i nigdy pies nie jest za stary.uwierz mi na slowo:razz: :evil_lol: .tydzien temu zdawalam egzamin schh1 z 10 letnim onem a teraz wzielismy sie za RH.:lol:.a dzibek w wieku 9 lat zrobil i BH i FH2....nie odstawiaj nic na kolek.mlody pies to drugi pies.czyli sa.....DWA.;) Quote
ayshe Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 saJo napisał(a):dziewcze zdecydowalo sie na wyzla :roll::-o :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: i dobrze:roll: Quote
ayshe Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 14ruda napisał(a):Przeca skrzyzować ONa z belgiem =łyżew:):evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: no tylko ogolic troche trza...i co z tymi uszami?ale dobrze ze tak wybrala. Quote
Boidae Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 Eeee tam uszy można na taśmę podkleić. Przed tem chciała jeszcze husky:roll: Quote
14ruda Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 przeca wilk dziki z belgiem=On.Sie nie zacie na powstawaniu ras wcale,ja nie wiem.Wszystko sie łączy.:evil_lol: Quote
ayshe Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 czy my przypadkeim nie jestesmy lekko wredni?:diabloti: Quote
ayshe Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 Boidae napisał(a):Gdzie tam :eviltong::evil_lol:nooo tak myslalam...rozwiales wszelakie me watpliwosci:cool3: :evil_lol: Quote
14ruda Posted March 16, 2007 Posted March 16, 2007 Po prostu jesteśmy owcarkarze.:cool1: A mnie sie dziś żart trzyma:diabloti: .Bo jutro juz weekend i wyprawa ONkowa w lasy i knieje(co prawda tylko w 2 Onki ale zawsze).I beda nowe fotki booraczaka:loveu: Quote
Recommended Posts