Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[I][SIZE=3]Dostałam informację, że dzisiaj ([B]11 sierpnia 2012r[/B]) w [B]Sosnowcu na ul. Sobieskiego[/B] została znaleziona [B]sunia w typie Cocker Spaniela[/B].
Niestety Pan, który ją znalazł nie może jej zatrzymać, bo ma swoje dwa psy. Póki co suczka jest u jego znajomych (została wykąpana i wyczesana), ale jutro jeśli właściciel się nie zgłosi pojedzie do mnie.
Mam nadzieję, że jednak komuś nawiała. Jeśli nie to będzie my szukać jej nowego domu.

Suczkę zgłoszę do schroniska - gdyby ktoś szukał tam. Po 14 dniach, jeśli właściciela ani widu ani słychu - szukamy nowego domu.
Ma ogłoszenie na tablicy, jutro dorobię jej kilka.

Podaję swój numer i maila :
[B][SIZE=4][COLOR=#ff0000]
[/COLOR][EMAIL="igemelli@o2.pl"][COLOR=#ff0000]igemelli@o2.pl[/COLOR][/EMAIL][COLOR=#ff0000]
721-035-215[/COLOR][/SIZE][/B]
[/SIZE][/I]

Posted

No właśnie raczej ogłoszenia do właściciela będą bez zdjęć. Znajoma znalazł kiedyś psa a'la yorka i zrobiliśmy ogłoszenia za zdjęciami to mówiła, że lepiej bez zdjęć. Bo tak to się osobę dzwoniącą wypyta, jakiej była maści itp. A tak to osoba ma wszystko na tacy i każdy może powiedzieć, że to jego pies :(

Posted

zrobiłam ogłoszenie na utracone, olx, tablicy i jeszcze kilka dorobię. Wrzuciłam inf na fb schroniskowego i na stronę też wrzucę. A po niedzieli ją zarejestruję w schronisku i zostawię plakat, a Aneta rozwiesi w okolicy Stawików

Posted

Spanielka zostaje w DT u jakichś ludzi w Sosnowcu - jeśli się właściciel nie znajdzie to tam zostanie na stałe [IMG]http://www.nadziejanadom.org/forum/img/smilies/smile.png[/IMG]

Posted

[quote name='gosia2313']No właśnie raczej ogłoszenia do właściciela będą bez zdjęć. Znajoma znalazł kiedyś psa a'la yorka i zrobiliśmy ogłoszenia za zdjęciami to mówiła, że lepiej bez zdjęć. Bo tak to się osobę dzwoniącą wypyta, jakiej była maści itp. A tak to osoba ma wszystko na tacy i każdy może powiedzieć, że to jego pies :([/QUOTE]
Każdy pies ma jakieś charakterystyczne cechy, które niekoniecznie muszą być widoczne na zdjęciu (czasami jest to plamka na języku, czasami jakaś blizna albo jeszcze coś innego, nawet obroża, którą do zdjęcia można zdjąć), prawdziwy właściciel będzie potrafił podać takie cechy. A zdjęcie umożliwi rozpoznanie psiaka przez osoby, które mogą go znać z widzenia i kojarzyć właściciela.

Poza tym właściciel powinien wykazać się jakimś dowodem, że to rzeczywiście jego pies, np. pokazać jakieś zdjęcia psa, jeśli pies jest zachipowany będzie o wiele prościej. Zresztą po reakcji psa widać, czy dana osoba to jego właściciel czy nie.

Jakie umaszczenie ma sunia?

[quote name='gosia2313']Spanielka zostaje w DT u jakichś ludzi w Sosnowcu - jeśli się właściciel nie znajdzie to tam zostanie na stałe [IMG]http://www.nadziejanadom.org/forum/img/smilies/smile.png[/IMG][/QUOTE]
A czy Ci ludzie zostaną sprawdzeni? Czy wysterylizują sunię? To jacyś znajomi tego pana, który znalazł sunię?

Posted

o kurcze, koniecznie trzeba já wysterylizowac. nie daj im tak latwo suni zabrac! nie ma, to czyjas sunia a jak nie, to do 2 lat moze sie zglosic ktos. ale wysterylizowac zawsze mozna ze wzglédów zdrowotnych :)

Posted

[quote name='emilia2280']o kurcze, koniecznie trzeba já wysterylizowac. nie daj im tak latwo suni zabrac! nie ma, to czyjas sunia a jak nie, to do 2 lat moze sie zglosic ktos. ale wysterylizowac zawsze mozna ze wzglédów zdrowotnych :)[/QUOTE]

Napisałam do Pana sms-a, czy ma czipa, że trzeba u jakiegoś weta sprawdzić, oraz czy jeśli zostanie na stałe czy zostanie wysterylizowana

Posted

Nie wiem czy ktoś się nie pozbywa psów... To juz trzeci pies a'la cocker o takim umaszczeniu bląkający się po Sosnowcu w przeciągu ok. pół roku. Jednego znaleziono na moim osiedlu a na pewno nie był stąd ... Drugi , starszy błakal się w okolicy Jagiellońskiej ... Teraz ta sunia...

Posted

[quote name='emilia2280']moze jednak przekazecie nam kontakt do faceta, to konkretnie zadzwonimy i ustalimy gdzie ma weta i na sterylké sunié zapiszemy.[/QUOTE]

No jeśli byście to chcieli przejąć jako fundacja od spanieli to mogę podać :)
Wtedy będzie pewniejsze, a na tego sms-a mi nie odpisał :<

Wysłać Ci na PW?

Posted

[quote name='gosia2313']No jeśli byście to chcieli przejąć jako fundacja od spanieli to mogę podać :)
Wtedy będzie pewniejsze, a na tego sms-a mi nie odpisał :<

Wysłać Ci na PW?[/QUOTE]

ok. slij na pw pls :)

Posted

[SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri][COLOR=#222222]Pan bardzo mily,[/COLOR][/FONT][FONT=Calibri] mówil ze dzis sunia wyjechala z nowymi wlascicielami (jego sásiedzi) na Mazury na wakacje na 2 tyg. Poszli do weta i zostala odrobaczona, szczepiona, przebadana. Ma ok. roczku i chcieli já sterylizowac sami, wiéc zaproponowalam sterylizacjé od Kastora i podpisanie umowy.
[/FONT][/COLOR][/SIZE][FONT=Calibri][SIZE=3][COLOR=#000000] [/COLOR][/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri]Mam dzwonic za 2 tyg. jak wrócá i dogadac szczególy. :)[/FONT][/COLOR][/SIZE]

Posted

[quote name='emilia2280'][SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri][COLOR=#222222]Pan bardzo mily,[/COLOR][/FONT][FONT=Calibri] mówil ze dzis sunia wyjechala z nowymi wlascicielami (jego sásiedzi) na Mazury na wakacje na 2 tyg. Poszli do weta i zostala odrobaczona, szczepiona, przebadana. Ma ok. roczku i chcieli já sterylizowac sami, wiéc zaproponowalam sterylizacjé od Kastora i podpisanie umowy.
[/FONT][/COLOR][/SIZE]
[SIZE=3][COLOR=#000000][FONT=Calibri]Mam dzwonic za 2 tyg. jak wrócá i dogadac szczególy. :)[/FONT][/COLOR][/SIZE][/QUOTE]
Hmmm... nie wiem czy to takie odpowiedzialne do końca jechać z nieznanym psem w obce miejsce. Jak im ucieknie, to szukaj wiatru w polu...
Szkoda też, że nie interesuje ich, że może jednak ktoś tego psa szuka. W życiu zdarzają się różne sytuacje i nie można z góry zakładać, że pies został porzucony.

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Hmmm... nie wiem czy to takie odpowiedzialne do końca jechać z nieznanym psem w obce miejsce. Jak im ucieknie, to szukaj wiatru w polu...
Szkoda też, że nie interesuje ich, że może jednak ktoś tego psa szuka. W życiu zdarzają się różne sytuacje i nie można z góry zakładać, że pies został porzucony.[/QUOTE]

wiem, jakbym sié miala czepiac wg naszych standartów to pewnie ze bys sie zezlila, ale ze to zwykli ludzie, nie musieli byc zwierzolubami, to i tak sie ucieszylam, bo mogla zupelnie zle trafic a dziad mógl sie zaprzec ze nie ma sterylki i won :OO