Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 471
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='abra43']Niech walczy on jest teraz najważniejszy my poczekamy,trzymamy za staruszka kciuki.:kciuki::kciuki::kciuki::kciuki:[/QUOTE]

Tak,tak :kciuki::kciuki::kciuki::kciuki:

Posted

Niestety dziadzio odszedł:( Mogliśmy na głowie stawać, a jego wykończył wiek.

Przepraszam Kamila, jutro, jak się pozbieram napiszę o Klaruni. Dzisiaj jestem w totalnej rozsypce, bo pomimo tego, że piesek był stareńki to ja musiałam podjąć decyzję o podaniu zastrzyku. Bardzo mi z tym ciężko.

Dziękuję za trzymanie kciuków, jesteście kochane.

U Klary wszystko ok:)

Posted (edited)

[IMG]http://img689.imageshack.us/img689/7013/klaraiora.jpg[/IMG]

To fotka sprzed kilku dni, ale teraz jest tak samo,tylko śniegu na szczęście nie ma.

Kama,może być ?

Klara to młoda, wesoła sunia. Początkowo nieufna, po kilku chwilach pokazuje jak bardzo chce być przy człowieku. Jak każdy młody psiak Klara lubi bawić się i biegać. Klara zachowuje czystość w domu. Akceptuje inne psy,koty i bardzo lubi dzieci. Sunia nie marudzi przy jedzeniu-lubi suchą karmę, ale nie gardzi też posiłkami gotowanymi. Klara dobrze znosi jazdę autem, przyzwoicie chodzi na smyczy.

No i trzeba zaznaczyć w ogłoszeniu, że Klara potrzebuje kogoś ogarniętego,kto będzie jej pilnował,nie będzie puszczał ze smyczy.Ona jednak jest wystrach i jak pójdzie w długą to koniec:shake:

I jeszcze fotka z lata. Ale bardzo mi się podoba:)
Autor: Anita Wesołowska

[IMG]http://img853.imageshack.us/img853/783/klarafoto.jpg[/IMG]

I jeszcze Klara, Enya, Tika i dzieć:)

[IMG]http://img202.imageshack.us/img202/2209/hotelfoto.jpg[/IMG]

Edited by rudynpm
Posted

Najważniejsze, żeby bardzo jej pilnowali. Żeby nie spuszczali, uważali, żeby się nie szarpnęła i nie wyjęła głowy z obroży. Nie można zostawiać otwartej bramy i furtki. I muszą być cierpliwi, bo ona może na początku się bać. I muszą do niej łagodnie podchodzić,bo ona jest delikatna.

Tak, to Klarunia jest ekstra suczką.

Posted

Rudynpm ma rację,pieski po przejściach są bardzo bojażliwe i w każdej chwili mogą się czegoś przestraszyć i nawiać.Najlepiej trzymać na szelkach Klarcia trzymaj się.

Posted

Klara ma się dobrze, ale niestety im jest pewniejsza siebie tym większe rosną jej rogi. Teraz podgryza Adę-druga sunię z Szydłowca. W domu jest ok, ale podczas ganiania po dworze Klara z charkotem rzuca się na kark Adzie.Zwracam jej uwagę, odwracam jej zainteresowanie poszarpania innego psa. Do tego Klara zgubiła obrożę. Wyszliśmy na podwórko. Klara była ubrana;) a jak wracaliśmy to juz golas.

Posted (edited)

WERSJA ROBOCZA tekstu klary do ogłoszeń ..

to na czerwono do uzupełnienia ..

bardzo prosze o poprawki i sugestie .. co kilka głów to nie jedna ..

TYTUŁ: Klara – piękna, nieśmiała, wrażliwa- szuka odpowiedzialnych opiekunów - DOBRY ???CZY JAKIŚ INNY ???????

Klara to sunia która została już raz skrzywdzona przez człowieka . Bała się się ludzi, sztywniała na widok ręki człowieka, kuliła się ze strachu.
Co przeżyła NIE WIEMY …
Dostała szansę na odzyskanie wiary że człowiek to nie samo zło .
Została umieszczona w domu tymczasowym gdzie zaczęła odzyskiwać zaufanie do człowieka.

Klara obecnie przebywa w Pruszkowie pod Warszawą - mieszka w domu z dorosłymi i dwójką dzieci .
Nauczona czystości , nie niszczy w domu .
UWIELBIA DZIECI - jest dla nich delikatna, oczywiście jeżeli dzieci są też nauczone odpowiedniego podejścia do psa.
Do ludzi których zna już dłuższy czas jest cudowną sunią - spokojna, oddana , przyjacielska .. szuka kontaktu z człowiekiem .
Do obcych ostrożna i nieufna - ale NIE WYKAZUJE ŻADNEJ AGRESJI - po prostu nie wie czy może zaufać – i dlatego właśnie szukamy dla Klary odpowiedzialnego opiekuna, który będzie kontynuować ten proces budowania zaufania do ludzi i wykaże się cierpliwością i zrozumieniem .

Istnieje możliwość wcześniejszego poznania Klary .. Pruszków koło Warszawy

Klara obecnie ma stały kontakt z innymi psami i kotami .
Stosunek do psów- ????????????
Stosunek do kotów - ?????????

Jeżeli jesteś gotowy podjąć się opieki nad Klarą dając jej dom , zaakceptować te je ” strachy” ???????????, jesteś cierpliwy i wyrozumiały ...ZADZWON ..

Klara jest odrobaczona, zaszczepiona, wysterylizowana .
Wiek – 1,5 roku ..czy 2 lata ????????????? /SPRWDZIC DOKŁADNIE W KSIĄŻECZCE OD WETA /
Wielkość- do kolana, drobnej budowy , waga ok. 17 kg .

Kontakt
Kamila 604 322 515
Anita 692 407 681
bezdomne.szydlowiec@wp.pl

ODDANIE psa to ADOPCJA , która poprzedzona jest wizytą przedadopcyjną i podpisaniem umowy adopcyjnej z Fundacją .
Istnieje możliwość transportu psa /partycypacja w kosztach/

Edited by kama210
Posted

[quote name='kama210']WERSJA ROBOCZA tekstu klary do ogłoszeń ..

to na czerwono do uzupełnienia ..

bardzo prosze o poprawki i sugestie .. co kilka głów to nie jedna ..

TYTUŁ: Klara – piękna, nieśmiała, wrażliwa- szuka odpowiedzialnych opiekunów - DOBRY ???CZY JAKIŚ INNY ???????

Klara to sunia która została już raz skrzywdzona przez człowieka . Bała się się ludzi, sztywniała na widok ręki człowieka, kuliła się ze strachu.
Co przeżyła NIE WIEMY …
Dostała szansę na odzyskanie wiary że człowiek to nie samo zło .
Została umieszczona w domu tymczasowym gdzie zaczęła odzyskiwać zaufanie do człowieka.

Klara obecnie przebywa w Pruszkowie pod Warszawą - mieszka w domu z dorosłymi i dwójką dzieci .
Nauczona czystości , nie niszczy w domu .
UWIELBIA DZIECI - jest dla nich delikatna, oczywiście jeżeli dzieci są też nauczone odpowiedniego podejścia do psa.
Do ludzi których zna już dłuższy czas jest cudowną sunią - spokojna, oddana , przyjacielska .. szuka kontaktu z człowiekiem .
Do obcych ostrożna i nieufna - ale NIE WYKAZUJE ŻADNEJ AGRESJI - po prostu nie wie czy może zaufać – i dlatego właśnie szukamy dla Klary odpowiedzialnego opiekuna, który będzie kontynuować ten proces budowania zaufania do ludzi i wykaże się cierpliwością i zrozumieniem .

Istnieje możliwość wcześniejszego poznania Klary .. Pruszków koło Warszawy

Klara obecnie ma stały kontakt z innymi psami i kotami .
Stosunek do psów- pozytywny, ale przejawia chęć dominowania.
Stosunek do kotów - pozytywny, choć czasami potrafi pogonić.

Jeżeli jesteś gotowy podjąć się opieki nad Klarą dając jej dom , zaakceptować te je ” strachy” ???????????, jesteś cierpliwy i wyrozumiały ...ZADZWON ..

Klara jest odrobaczona, zaszczepiona, wysterylizowana .
Wiek – 1,5 roku
Wielkość- do kolana, drobnej budowy , waga ok. 17 kg .

Kontakt
Kamila 604 322 515
Anita 692 407 681
bezdomne.szydlowiec@wp.pl

ODDANIE psa to ADOPCJA , która poprzedzona jest wizytą przedadopcyjną i podpisaniem umowy adopcyjnej z Fundacją .
Istnieje możliwość transportu psa /partycypacja w kosztach/

Kamila, przepraszam, że dopiero dzisiaj. Moim zdaniem tekst dobry.

Klara dzisiaj pokazała, że jest małą wredotą, a na dodatek nasikała w domu:crazyeye: Poza tym ma coś na kształt cieczki, chociaż jest wysterylizowana. Dzwoniłam do lekarza. Takie coś może się zdarzyć.

Posted

rudynpm napisał(a):
Kamila, przepraszam, że dopiero dzisiaj. Moim zdaniem tekst dobry.

Klara dzisiaj pokazała, że jest małą wredotą, a na dodatek nasikała w domu:crazyeye: Poza tym ma coś na kształt cieczki, chociaż jest wysterylizowana. Dzwoniłam do lekarza. Takie coś może się zdarzyć.

ale co z tą niby cieczką ? jak to się objawia ? ????????????

Posted

kama210 napisał(a):
ale co z tą niby cieczką ? jak to się objawia ? ????????????

Normalnie:) Jak cieczka. Wszystko napuchnięte, jest wyciek. Do tego psi panowie (też ciachnięci) się do niej sadzą;) Tez nas to zaniepokoił i dlatego dzwoniłam do lekarza.

Posted (edited)

dlaczego tak jest , z jakiego powodu ????

nie przerabiałam za dużo suk po strylce .. wiec sie mądrzyc nie będę ..

ale sa przypadki niewycięcia jajnika niekiedy ...

Edited by kama210
Posted

No właśnie tez mi to do głowy przyszło, ale pomimo, że nie podejrzewam naszego Pana Doktora o taka fuszerkę, to wolałam zadzwonić. Ponoć tak się zdarza, ale wypytam, poczytam. Wydaje mi się, że to za sprawą hormonów coś w organizmie szaleje, ale wolę się najpierw doedukować, bo może głupoty piszę:)

Edit: Znalazłam takie coś:

...[FONT=Lucida Grande]Syndrom tzw. trzeciego jajnika to wyjątkowa sytuacja, jaka zdarza się czasami u suk i kotek. Nie do końca wiadomo, co jest tego przyczyną, ale zdarza się, że mimo sterylizacji u suki pojawiają się objawy cieczki. Zjawisko to nie jest skutkiem niedbałości chirurga, który czegoś tam nie usunął, jak często uważają właściciele zwierząt. Podejrzewa się, że przyczyną jest występowanie u niektórych suk, gdzieś w jamie brzusznej mikroskopijnej ilości takich samych komórek, jak te, które znajdują się w jajnikach. Komórki te produkują estrogeny i wywołują w ten sposób cieczkę, po której może wystąpić ciąża urojona. Mimo objawów cieczki, suki są bezpłodne i nie ma żadnej możliwości, aby zaszły w ciążę..."
[/FONT]

źródło: http://www.fundacja-ast.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=873

[FONT=Lucida Grande]Nie ma możliwości odnalezienia i usunięcia tego "trzeciego jajnika", dlatego jedynym sposobem na powstrzymanie cieczki u takich suk jest podawanie preparatów hormonalnych.[/FONT]