lesik Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 Witam Jestem nowy na forum, wiec prosze o wyrozumialosc, jezeli w zlym dziale umieszczam temat. No wiec moj pies typu husky ma jakis problem z gruczolami w odbycie, ktore jak mowil wet. sa odpowiedzialne za wydzielanie jakiegos tam zapachu.. No i podczas robienia kupy ten gruczol powinien wydalac jakas tam ciecz, ale jemu to robi sie coraz wieksze, az ma problem ze zrobieniem kupy i trzeba jechac do wet i to wycisnac.. To jest pewien problem, bo co jakies 3tyg musze z nim jezdzic, a takie wizyty tez nie sa tanie.. W dodatku, gdy go boli potrafi gryzc sie po ogonie i zrobic sobie rane.. Moze znacie takie przypadki? Czy mozna zrobic cos innego niz tylko jezdzic do wet, zeby on mu to wyciskal? Pozdrawiam Quote
lesik Posted August 5, 2012 Author Posted August 5, 2012 Dostaje zazwyczaj makaron lub ryz + korpus lub serca i jakies takie kawalki miesa. To oczywiscie gotowane, teraz zaczalem mu tez dawac jajko nie gotowane raz na jakis czas i olej. Quote
LadyS Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 U nas baaaardzo pomaga rozgotowana marchewka dawana co 2gi dzień. Quote
Ermilka1 Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 Mam ten sam problem. Ważne jest, aby pies nie miał biegunek. Twardsze kupy bardzo pomagają przy samoczynnym opróżnianiu się gruczłów. Przy czym ten problem nigdy nie zniknie, ale rzadziej będzie trzeba jeździć do weterynarza na oczyszczanie. Innym wyjściem jest nauczenie się samemu to robić, ale weterynarz powinien pokazać jak. Aby kupy były twardsze, trzeba znaleźć dla swojego psa odpowiednią dietę. Ja żywię psa ryżem z kurczakiem i suchą karmą, ponieważ pies ma bardzo wrażliwy żołądek i inne karmy powodują częste wymioty. Quote
lesik Posted August 5, 2012 Author Posted August 5, 2012 LadyS, a mozesz powiedziec co daje taka rozgotowana marchewka? Ermilka1, a jaka sucha karme dajesz pieskowi? Dziekuje bardzo za pomoc:) Quote
LadyS Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 Ermilka1, a ten żołądek był sprawdzany przez weta? Pytam, bo mojej przyjaciółce wet powtarzał, ze jej pies ma bardzo wrazliwy żołądek, bo miał ciągłe biegunki, a okazało się, ze musi jeść karmę niskotłuszczową, bo ma wadę trzustki... lesik, co daje konkretnie - nie wiem, chyba jest tam masa błonnika i czego tam jeszcze - faktem jest, że i u mnie, i u przyjaciółki, u której pies miał przez dłuższy czas wyciskane gruczoły, i u drugiej przyjaciółki mającej przedtem wyżła z tymi problemami marchewka gotowana na miękko (to ważne) zdziałała cuda. Quote
gryf80 Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 gruczoły można usunąc chirurgiczne jeśli sa bardzo "uciążliwe".albo poproś weta niech cię nauczy jak opróżniać i sprawdzać gruczoły -nie jest to skomplikowane.nie można tego zaniedbywać zapchane gruczoł/ymoże spowodowac przetoką na zewn.wtedy dopiero jest problem.może pomyśl o przejściu z diety gotowanej na barf(suroizna jeśłi nie wiesz co to takiego-jest w dziale żywienie na dogo odpowiedni wątek)problem powinien sie wtedy rozwiązać. Quote
Ermilka1 Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 Od początku były problemy z wymiotami. Pierwsze podejrzenie alergia, dostała karmę, której nie chciała jeść i to spowodowało wymioty kilka razy dziennie. Badania krwi i kału wyszły w normie. Wymiotowała żółcią przeważnie rano lub jak przerwa między posiłkami wynosiła więcej jak 4 godziny. Na pewno stres związany z nowym domem się przyczynił do tego. Miesiąc na lekach przeciwwrzodowych poprawił jej stan, ale dalej wymiotowała 1, 2 razy w tygodniu. Konsultowałam się z kilkoma lekarzami i wskazywali na delikatny przewód pokarmowy. Dostawała Royal Gastro Intestinal i ryż z kurczakiem co 4 godziny, także w nocy. W tym czasie zaczęła się drapać, pojawiły się problemy z uszami i gruczołami. Te 3 rzeczy często są ze sobą powiązane, chociaż nie u wszystkich psów. I tak co miesiąc czyszczenie, ale i tak po 2 tygodniach gruczoły były pełne. Potem doszło zapalenie pochwy i konieczna sterylizacja. Po sterylizacji zaczęła tyć (Royal Gastro Intestinal ma 20% tłuszczu) zaczęłam jej podawać karmy niskotłuszczowe, ale pojawiły się wymioty i po konsultacji dostaje Royal Intestinal Gastro Moderate Calorie (11% tłuszczu). Na dzień dzisiejszy 0 wymiotów, śliczna, miękka sierść, fajne, lekko twarde kupy i o 2/3 mniej wydzieliny z gruczołów, dlatego będę powoli wydłużać okres chodzenia na czyszczenie, bo jak wspomniał gryf80 tego nie można zaniedbać. Dobór odpowiedniej diety czy karmy może nie być łatwe (nam zabrało 1,5 roku), ale jak już ją znajdziedzie, to pójdzie z górki :) Quote
lesik Posted August 6, 2012 Author Posted August 6, 2012 Dziekuje LadyS za rade z marchewka, sprobuje :) gryf80, a moglbys mi powiedziec w jaki sposob problem mialby sie rozwiazac dzieki diecie Barf? A tak btw. czy po podawaniu psu surowego miesa nie bedzie on mial robakow? Nie bedzie mu smierdzialo z pyska? Z gory dzieki za odpowiedz :) Quote
Ermilka1 Posted August 7, 2012 Posted August 7, 2012 (edited) Ja bym spróbowała zrezygnować z makaronu, który często nie sprzyja twardym kupom, a wręcz przeciwnie i została przy jednym posiłku ryż + mięso gotowane + marchewka rozgnieciona na papkę widelcem oraz wprowadziła drugi posiłek składajacy się z suchej karmy np. Brit Care (testowana na 3 psach, jeżeli chodzi o kupy). Nie wiem ile dajesz posiłków dziennie, ale jeśli 3, to wtedy 2 suche i jeden (np. obiad) gotowane. Ewentualnie na początek spróbuj dawać tylko ryż (nierozgotowany) 1/3 porcji, mięso gotowane 1/3 porcji i marchewka rozgotowana lub w postaci papki (psy nie trwią warzyw, jeśli dasz w kostkę, to ta kostka wyjdzie nie strawiona) też 1/3 porcji. Jeśli to nie pomoże, to wtedy można spróbować do tego pdawać suchą karmę. Edited August 7, 2012 by Ermilka1 Quote
motylek1007 Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 pytanie do autorki wątku - czy poprawiła sie sytuacja z gruczołami? Quote
Aśka Belkowska Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Odświeżam wątek po wczorajszej wizycie u weta. Mój psiak miał zapchane gruczoły totalnie, pomimo czyszczenia 3 tygodnie temu. Spróbuję marchewki gotowanej, akurat dobra pora. Przypuszczam, że Fidkowi nie przysłużyła się wakacyjna dieta i duuużo nietypowych smakołyków. Na co dzień je Joserę Festival. Czasem trochę surowego mięsa, białego sera, rzadko coś mu gotuję. Co nie zmienia faktu, że musimy znaleźć sposób na te paskudne gruczoły. Macie jakieś doświadczenia? Quote
motylek1007 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 u nas żadna dieta nie działa, tylko oczyszczanie co miesiąc i wtedy jest ok Quote
gryf80 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 tak jak pisze [B]motylek[/B].żadne diety cud nie pomogą raczej.trzeba je oczyszczac mechanixcznie.moze maja wadliwa budowę stąd takie problemy Quote
motylek1007 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 dziwne, że jeszcze RC karmy na to nie wymyślił ;) jest podejrzenie ze jeden z moich psów ma je niżej osadzone i same mu się nie opróżnią w 100%, a tak raz na miesiąc i jest spokój. Moja wetka robi to tak delikatnie ze nawet nie pisnął, nic go nie boli Quote
Aśka Belkowska Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 Na szczęście też mam kompetentnego weta, ale tak czy inaczej Fidel nie jest szczęśliwy, gdy mu co miesiąc grzebią pod ogonkiem. Wczoraj jednak nawet lekarz był zaskoczony. Quote
motylek1007 Posted August 13, 2013 Posted August 13, 2013 [quote name='Aśka Belkowska']Na szczęście też mam kompetentnego weta, ale tak czy inaczej Fidel nie jest szczęśliwy, [/QUOTE] moim to bez różnicy na szczęście, nawet trzymać ich nie muszę, ale fakt dużo zależy od weta, bo kiedyś inny był bardzo niedelikatny :/ Quote
Recommended Posts