Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam starego już psa (14 lat) i ostatnio, mówiąc najprościej mu odbiło. Przez całe życie nic nie zagryzł,a teraz zabił już 2 koty, a dziś w nocy 10 kur sąsiada ;/ Ponadto zaczął robić się agresywny wobec domowników, zaatakował mojego ciotecznego brata. Cały czas szczeka, tylko z krótkimi przerwami. Jedyne co mi przychodzi do głowy do uśpienie, ale miejscowy weterynarz twierdzi, że nie posiada odpowiednich uprawnień. Do kogo zgłosić się w tej sprawie, jak wygląda cała procedura ? Bardzo proszę o odpowiedź

Posted

Dean napisał(a):
Witam. Mam starego już psa (14 lat) i ostatnio, mówiąc najprościej mu odbiło. Przez całe życie nic nie zagryzł,a teraz zabił już 2 koty, a dziś w nocy 10 kur sąsiada ;/ Ponadto zaczął robić się agresywny wobec domowników, zaatakował mojego ciotecznego brata. Cały czas szczeka, tylko z krótkimi przerwami. Jedyne co mi przychodzi do głowy do uśpienie, ale miejscowy weterynarz twierdzi, że nie posiada odpowiednich uprawnień. Do kogo zgłosić się w tej sprawie, jak wygląda cała procedura ? Bardzo proszę o odpowiedź

A przebadaliście go w ogóle? U starszych psów nagła zmiana zachowania wskazuje najczęściej na jakieś problemy zdrowotne, agresywne zachowania spotykane są dośc często przy guzach mózgu.

Posted

Obawiam się że to mogą być jakieś zmiany w mózgu, idździe z tym do weta, niech psiaka pożądnie przebada. U mnie w domu bywało tak że psy zupelnie się zmieniały.

Jakiej wielkości jest psiak?

Posted

Uśpienie zdrowego psa (tzn. takiego, ktory nie ma stwierdzonej nieuleczalnej choroby i który się zwyczajnie nie męczy) tylko dlatego, że zagryzł kota czy kurę, możliwe nie jest. Najpierw proponowałabym pójście do lekarza, zrobienie badań krwi i moczu - może pies jest po prostu chory...

Posted

Nie rozumiem właśnie, dlaczego założyciel wątku napisał, że:

Dean napisał(a):
Jedyne co mi przychodzi do głowy do uśpienie (...)

i nie pyta tutaj nikogo o rady, co może spowodować takie zachowanie psa, ale jedynie interesują go procedury związane z uśpieniem.

Żal psiaka... Szkoda, że jego właściciel nie myśli, jak mu ulżyć w starości, a jedynie o tym, w jaki sposób go uśpić... :(

Posted

Bardzo smutna historia psa.Jaka to jest rasa?
Ciekawe ,ze tak z dna na dzien stal sie psem szczekliwym i zaczal zagryzac wszystko co sie porusza,a wczesniej jaki byl?Gdzie ten pies mieszka? Czy psu nic nie dolega?Czy wet.go dokladnie zbadal?
Poza tym wiekszosci 14-letnich psow to wcale nie sa staruszki,zalezy od rasy i wielkosci psa

Posted

tia, bo najlepiej trzymać 14 lat zwierzaka, a potem zabić jak zaczyna być stary. ludziom na starość też odwala...
psa przede wszystkim musi zbadać weterynarz i wtedy trzeba określić leczenie i zajmowanie się nim, a nie zabójstwo.