Dean Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Witam. Mam starego już psa (14 lat) i ostatnio, mówiąc najprościej mu odbiło. Przez całe życie nic nie zagryzł,a teraz zabił już 2 koty, a dziś w nocy 10 kur sąsiada ;/ Ponadto zaczął robić się agresywny wobec domowników, zaatakował mojego ciotecznego brata. Cały czas szczeka, tylko z krótkimi przerwami. Jedyne co mi przychodzi do głowy do uśpienie, ale miejscowy weterynarz twierdzi, że nie posiada odpowiednich uprawnień. Do kogo zgłosić się w tej sprawie, jak wygląda cała procedura ? Bardzo proszę o odpowiedź Quote
czi_czi Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Dean napisał(a):Witam. Mam starego już psa (14 lat) i ostatnio, mówiąc najprościej mu odbiło. Przez całe życie nic nie zagryzł,a teraz zabił już 2 koty, a dziś w nocy 10 kur sąsiada ;/ Ponadto zaczął robić się agresywny wobec domowników, zaatakował mojego ciotecznego brata. Cały czas szczeka, tylko z krótkimi przerwami. Jedyne co mi przychodzi do głowy do uśpienie, ale miejscowy weterynarz twierdzi, że nie posiada odpowiednich uprawnień. Do kogo zgłosić się w tej sprawie, jak wygląda cała procedura ? Bardzo proszę o odpowiedź A przebadaliście go w ogóle? U starszych psów nagła zmiana zachowania wskazuje najczęściej na jakieś problemy zdrowotne, agresywne zachowania spotykane są dośc często przy guzach mózgu. Quote
Karro Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Obawiam się że to mogą być jakieś zmiany w mózgu, idździe z tym do weta, niech psiaka pożądnie przebada. U mnie w domu bywało tak że psy zupelnie się zmieniały. Jakiej wielkości jest psiak? Quote
LadyS Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Uśpienie zdrowego psa (tzn. takiego, ktory nie ma stwierdzonej nieuleczalnej choroby i który się zwyczajnie nie męczy) tylko dlatego, że zagryzł kota czy kurę, możliwe nie jest. Najpierw proponowałabym pójście do lekarza, zrobienie badań krwi i moczu - może pies jest po prostu chory... Quote
Kasiaw201 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Pies najprawdopodobniej jest chory..................i należałoby zrobić diagnostykę, a nie po prostu chcieć uśpić Quote
agnieszka32 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Nie rozumiem właśnie, dlaczego założyciel wątku napisał, że: Dean napisał(a): Jedyne co mi przychodzi do głowy do uśpienie (...) i nie pyta tutaj nikogo o rady, co może spowodować takie zachowanie psa, ale jedynie interesują go procedury związane z uśpieniem. Żal psiaka... Szkoda, że jego właściciel nie myśli, jak mu ulżyć w starości, a jedynie o tym, w jaki sposób go uśpić... :( Quote
xxxx52 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Bardzo smutna historia psa.Jaka to jest rasa? Ciekawe ,ze tak z dna na dzien stal sie psem szczekliwym i zaczal zagryzac wszystko co sie porusza,a wczesniej jaki byl?Gdzie ten pies mieszka? Czy psu nic nie dolega?Czy wet.go dokladnie zbadal? Poza tym wiekszosci 14-letnich psow to wcale nie sa staruszki,zalezy od rasy i wielkosci psa Quote
Kasiaw201 Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 No właśnie, mnie też dziwi takie właśnie podejście właściciela...........smutne to Quote
Beatrx Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 tia, bo najlepiej trzymać 14 lat zwierzaka, a potem zabić jak zaczyna być stary. ludziom na starość też odwala... psa przede wszystkim musi zbadać weterynarz i wtedy trzeba określić leczenie i zajmowanie się nim, a nie zabójstwo. Quote
Sybel Posted August 6, 2012 Posted August 6, 2012 I tak dobrze, że rozważa uśpienie, a nie w łeb łopatą, jak niestety wielu... Quote
Recommended Posts