Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):
Witam!

Mam 14-letniego kundelka i ostatnio intensywnie się zastanawiam nad Akitą, tylko nie wiem czy te dwie rasy się dogadają. Oba by były samcami.

Co o tym myślicie??

To zależy jaki charakter ma Twój kundelek, jeśli jest uległy to może podporządkować się z czasem dominującej akicie. Jeśli kundelek jest zadziorą to marne szanse na zgodę w domu. Dwa samce to dodatkowe ryzyko - niestety akity nie tolerują innych psów, zwłaszcza tej samej płci (wyjątki istnieją).
Druga kwestia to różnica w wielkościach obu psiaków. Duża i ciężka akita może zrobić nawet niechcący krzywdę mniejszemu psu. Akity mają dość brutalne zabawy i trzeba o tym pamiętać - nie przebierają w środkach w trakcie zabawy.
Trzecia kwestia to wiek Twojego kundelka - 14 lat - trzeba się zastanowić jak on zniesie stres wywołany wprowadzeniem do domu nowego psa. Jak domyślam się chcesz mieć szczeniaka. Musisz pamiętać, że starszy pies w tym wieku ma inne zachowania i potrzeby niż szczeniak. Taki pies woli spokój, ciszę, no i nie jest już taki sprawny, a każdy szczeniak to wiercipięta i rozrabiaka. Czy Twój kundelek podoła takiemu wyzwaniu?
W jednej z książek wyczytałam, że nie powinno się sprowadzać nowego psa do domu jeśli pierwszy pies przekroczył wiek 5 lat.
Pozdrawiam

Posted

Tak właśnie myślałem!

Mój piesek ma raczej zadziorny charakter. Pomimo swojego wieku jest w świetnej formie.

Dzięki za odpowiedź :)

Pyatnie całkiem z innej beczki, ale ciekawi mnie z jakich ras powstał mój kundel, dzisiaj wyczytałem że u Huskich zdarzają się dwukolorowe oczka, a mój piesek właśnie takie ma, jedno błękitne drugie piwne, czy możliwe, że jest to pół Husky?? Dodam, że uwielbia biegać :) Wczoraj mało domu nie rozbił :D

Posted

Nie tylko u husky występuje taki kolor oczu, o ile dobrze pamietam to mają tak jeszcze owczarki autralijskie. A jakich rozmiarów jest twój pies? Ile waży, ma sterczące uszy?

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):
Witam!

Mam 14-letniego kundelka i ostatnio intensywnie się zastanawiam nad Akitą, tylko nie wiem czy te dwie rasy się dogadają. Oba by były samcami.

Co o tym myślicie??

Nie wroze im sympatii, ale moze kiepska ze mnie wrozka ;)
Gdzies czytalam na Dogo, ze czyjas akita swietnie sie dogaduje z tchorzofretka. No coz- moja Oshi nie potrafi sie dogadac ze Zdzichem i chyba juz raczej nic tego nie zmieni :roll: Cale szczescie jestemy coraz blizej przeprowadzki, wiec nie beda musialy tyle sie ze soba "stykac" ;)

Posted

lady_m napisał(a):
Nie wroze im sympatii, ale moze kiepska ze mnie wrozka ;)
Gdzies czytalam na Dogo, ze czyjas akita swietnie sie dogaduje z tchorzofretka. No coz- moja Oshi nie potrafi sie dogadac ze Zdzichem i chyba juz raczej nic tego nie zmieni :roll: Cale szczescie jestemy coraz blizej przeprowadzki, wiec nie beda musialy tyle sie ze soba "stykac" ;)

To moja Aiko wychowałała sie z tchórzofretką,;) myślę, że tu akurat zaważyło to ze Aiko była maluchem kiedy u nas zawitała, a Polly była od prawie pół roku i na dodatek starsza... niestety nasza Aiko nie przepada za kotami, myślę ze to kwestia wychowania.. w domu była fretka a nie kot tak więc musiała się z nią nauczyć żyć..
bo gdyby miała mieć doraźne kontakty z takim futrzakiem to myslę ze też nie bardzo by sobie przypadły do gustu.. choć nie powiem, że Aiko była delikatna wobec fretki, każda zabawa była polowaniem duszeniem, i waleniem łapami.. choć i Polly też nie była znowu taka sierotka...:diabloti:
a co do kundelka i akity tej samej płci i to tej bardziej terytorialnej, to ja tez wątpię w ich przyjaźń...

Posted

u mnie na dzielnicy koles ma juz od daaaawna 2 akity ale plci meskiej:D psy sie dogaduja.. zyja razem.. od zawsze... tylko nei wiem jakie to akity.. ale chyba amerykanskie? duze sa;p nei sa drobne...

Posted

Nie mowie, ze to w ogole niemozliwe ale raczej malo mozliwe by akita wytrzymala w domu bezkonfliktowo z osobnikiem tej samej plci...

Co do fretki... Zdzichu bawic sie nie chce. Oshi owszem. Ale jego denerwuje to, ze ciagle jest przyplaszczany lapa do ziemi. Zabawa polega na tym, ze fretka ucieka, wciska sie w kat niedostepny psu, a pies sie kladzie i szczeka :eviltong: Ewentualnie, jak ja trzymam Zdzicha na rekach to Oshi podchodzi i traca go nosem. Ale tego Zdzichu tez nie lubi, a przynajmniej na dluzsza mete wiec pokazuje zabki :cool3:

Posted

[quote name='ktrebor']Nie tylko u husky występuje taki kolor oczu, o ile dobrze pamietam to mają tak jeszcze owczarki autralijskie. A jakich rozmiarów jest twój pies? Ile waży, ma sterczące uszy?

To ja może zdjęcie pokażę :) Będzie łatwiej :)

Posted

A to bez wątpienia jakiś przodek owczarkowato-australijski się trafił - on ma raczej niewiele z husky, a maść i pyszczek po owczarkach - tyle, że one są dużo wyższe.

Posted

[quote name='GrzegorzPPP']To ja może zdjęcie pokażę :) Będzie łatwiej :)

jak to sam powiedziałeś..
hm... uwielbia biegać? na łańcuchu wokół własnej budy???

Posted

ineczka napisał(a):
jak to sam powiedziałeś..
hm... uwielbia biegać? na łańcuchu wokół własnej budy???

Codziennie jest spuszczany;) Wiem, że nie powinien być na łańcuchu, ale już się przyzwyczaił. Ja nie miałem wpływu na to że jest w kojcu :( jak moi rodzice go dostali miałem 3 lata. Teraz wiem, że był to błąd, ale już raczej nic nie mogę zrobić

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):
Codziennie jest spuszczany;) Wiem, że nie powinien być na łańcuchu, ale już się przyzwyczaił. Ja nie miałem wpływu na to że jest w kojcu :( jak moi rodzice go dostali miałem 3 lata. Teraz wiem, że był to błąd, ale już raczej nic nie mogę zrobić

Hm, to teraz pomyśl czy akita też u Twoich rodziców nie trafiłaby na łańcuch??? Jak przypuszczam nie jesteś osobą pełnoletnią na tzw. "swoim", więc decyzja wciąż należy do rodziców. Los psa łańcuchowego, praktycznie bez stałego kontaktu z człowiekiem - dla akity to katastrofa pod każdym względem. Dobrze się zastanów i poczekaj z kupnem akity - nawet jeśli miałoby to trwać kilka/kilkanaście lat. Lepiej poczekać, zdobyć wiedzę na temat rasy i wtedy zapewnić psu doskonałe warunki życia.
Pozdrawiam

Posted

bety napisał(a):
Dobrze się zastanów i poczekaj z kupnem akity - nawet jeśli miałoby to trwać kilka/kilkanaście lat. Lepiej poczekać, zdobyć wiedzę na temat rasy i wtedy zapewnić psu doskonałe warunki życia.

To prawda...
Na przybycie akity musza sie dobrze przygotowac wszyscy domownicy...

Posted

Z rodzicami już rozmawiałem na temat akity, o rasie wiem tyle co jest w internecie ( przeczyatłem wszystkie strony o akitach, łącznie z forum :) ) Teraz też bym się nie zgodził na to żeby Gucio był na łańcuchu, ale i tak to nic niezmieni, już się przyzwyczaił, w domu też nie może mieszkać, bo wcale niechce do niego wchodzić. Moi rodzice popełnili błąd, ja takiego napewno nie popełnię.

A jeszcze odnośnie Akity mam pytanie, czy jeżeli mieszkałaby ze mną i rodzicami to czy później mogę ją bez obaw zabrać do nowego domu, już swojego??

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):

A jeszcze odnośnie Akity mam pytanie, czy jeżeli mieszkałaby ze mną i rodzicami to czy później mogę ją bez obaw zabrać do nowego domu, już swojego??

Jesli to Ciebie uzna za swojego pana... :lol:

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):
A jak to zrobić?? Jeżeli chodzi w wychwywanie to ja go będę wychowywał, chodził na spacery, dawał jeść itp. czy to wystarczy??

Akita nie koniecznie uzna za swego "jedynego pana" akurat osobę, która się nią stale zajmuje (tzn. daje jeść, wyprowadza na spacer itp.) - na pewno w jakimś stopniu to pomoże ale... Przywiązania do konkretnej osoby nie da się wyuczyć u psa - zwłaszcza akity - ona sama zadecyduje kogo darzy największym szacunkiem i zaufaniem. Tak naprawdę akita instynktownie wybierze za "szefa" osobnika najsilniejszego w stadzie ludzkim - także niewiele możesz w tej kwestii zadziałać.

Cieszę się, że Twoi rodzice rozumieją potrzebę przebywania akity wśród ludzi - nie przy budzie. To już coś. Zanim jednak postanowicie kupić psa tej rasy, najpierw wybierz się z rodzicami na kilka wystaw gdzie będziecie mogli zobaczyć te psy na żywo. Porozmawiał osobiście z kilkoma hodowcami/właścicielami. Wtedy przekonasz się czy akita to właśnie pies dla Ciebie. Czasem wiedza "wyczytana" może nie wystarczyć.
Pozdrawiam

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):
hehe :) A jak wybrałby kogoś innego to co zrobić ??

Wtedy już nic nie zrobisz - nie zmusisz psa do tego aby zmienił swoje uczucia.
Pzdr

Posted

GrzegorzPPP napisał(a):
Dzięki Bety za wyczerpującą odpowiedź :) Jak będę miał zamiar kupić napewno wybiorę się na kilka wystaw.

Nie ma za co. :lol: Acha no i jeszcze jedno - pamiętaj, że są dwie akity amerykańska i japońska - nie pomyl się przy wyborze. :p
Pzdr

Posted

bety napisał(a):
Nie ma za co. :lol: Acha no i jeszcze jedno - pamiętaj, że są dwie akity amerykańska i japońska - nie pomyl się przy wyborze. :p
Pzdr

W tym napewno się nie pomylę :) Amerykańska mi się nie podoba