Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć,
Mam Sznaucera "Miniaturkę".
Ma już dwa lata, a dalej jest ciągle nie posłuszny, mimo prób uczenia,
Macie jakieś wskazówki porady co z tym zrobić?

Posted

[quote name='xelexin']Cześć,
Mam Sznaucera "Miniaturkę".
Ma już dwa lata, a dalej jest ciągle nie posłuszny, mimo prób uczenia,
Macie jakieś wskazówki porady co z tym zrobić?

Co znaczy "mimo prób" ? Psa nie szkolisz jeden dzień...czy tydzień. Tylko powinno się bez przerwy egzekwować to co się PSU POKAZAŁO. Pies nie rodzi się z umiejętnością siadania na komendę.

Posted

A może chodzi o motywację. Ćwiczycie, gdy pies nie jest gotowy, w zbyt obciążających bodźcach, za mało go nagradzasz, treningi są za długie i monotematyczne (:)), masz wielkie ambicje i złe nastawienie, a pies to wyczuwa. Najpierw radziłabym skrócić czas nauki psa i jak najbardziej go "uatrakcyjnić", czyli nagradzać czymś, co jest dla psa w danej chwili najważniejsze. Gdy jest głodny podawaj mu do pyska/ rzucaj w górę/ w dal smakołyki. Może to być szynka, ser żółty, podroby, sucha karma, paski mięsne, ryba. Jeśli Twój pies jest bardzo nakręcony i pięknie wykonuje polecenia, spróbuj ze wspólnym polowaniem - przeciągaj się z psem szarpakiem, uciekaj z nim, rzucaj i każ przynieść. Ważny jest też kontakt socjalny z właścicielem. Wiele psów uwielbia przytulanki i mizianie z panem, ale tu już musisz ustalić, co lubi Twój pies. Ja mogę zdradzić, że mój lubi czochranie w wersji hard :eviltong:, a nie nudne głaskanie.

Jak uczysz psa? Ustawiasz go rękami, naprowadzasz smakiem czy wychwytujesz klikerem? Ile trwa sesja i jak ona wygląda?