xelexin Posted August 1, 2012 Posted August 1, 2012 Cześć, Mam Sznaucera "Miniaturkę". Ma już dwa lata, a dalej jest ciągle nie posłuszny, mimo prób uczenia, Macie jakieś wskazówki porady co z tym zrobić? Quote
Delph Posted August 1, 2012 Posted August 1, 2012 Wybrać się z psem na szkolenie do porządnej szkoły dla psów. Quote
xelexin Posted August 1, 2012 Author Posted August 1, 2012 Jakieś inne pomysły? We własnym zakresie do wykonania Quote
Delph Posted August 1, 2012 Posted August 1, 2012 Przeczytaj ten wątek i wybierz kilka pozycji, które koniecznie wnikliwie przeczytaj: http://www.dogomania.pl/forum/threads/28917-Indeks-ksi%C4%85g-nakazanych Jeżeli mimo tego nadal nie będzie Ci szło układanie psiaka, nie pozostanie nic innego jak udać się na psie szkolenie. Quote
Beatrx Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 co to znaczy 'nieposłuszny'? jak go szkoliłeś? Quote
GAJOS Posted August 4, 2012 Posted August 4, 2012 [quote name='xelexin']Cześć, Mam Sznaucera "Miniaturkę". Ma już dwa lata, a dalej jest ciągle nie posłuszny, mimo prób uczenia, Macie jakieś wskazówki porady co z tym zrobić? Co znaczy "mimo prób" ? Psa nie szkolisz jeden dzień...czy tydzień. Tylko powinno się bez przerwy egzekwować to co się PSU POKAZAŁO. Pies nie rodzi się z umiejętnością siadania na komendę. Quote
Uranoe Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 A może chodzi o motywację. Ćwiczycie, gdy pies nie jest gotowy, w zbyt obciążających bodźcach, za mało go nagradzasz, treningi są za długie i monotematyczne (:)), masz wielkie ambicje i złe nastawienie, a pies to wyczuwa. Najpierw radziłabym skrócić czas nauki psa i jak najbardziej go "uatrakcyjnić", czyli nagradzać czymś, co jest dla psa w danej chwili najważniejsze. Gdy jest głodny podawaj mu do pyska/ rzucaj w górę/ w dal smakołyki. Może to być szynka, ser żółty, podroby, sucha karma, paski mięsne, ryba. Jeśli Twój pies jest bardzo nakręcony i pięknie wykonuje polecenia, spróbuj ze wspólnym polowaniem - przeciągaj się z psem szarpakiem, uciekaj z nim, rzucaj i każ przynieść. Ważny jest też kontakt socjalny z właścicielem. Wiele psów uwielbia przytulanki i mizianie z panem, ale tu już musisz ustalić, co lubi Twój pies. Ja mogę zdradzić, że mój lubi czochranie w wersji hard :eviltong:, a nie nudne głaskanie. Jak uczysz psa? Ustawiasz go rękami, naprowadzasz smakiem czy wychwytujesz klikerem? Ile trwa sesja i jak ona wygląda? Quote
Recommended Posts