Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Ingi , możesz mi przysłać zdjęcia na maila , obrobię , przyślij te większe , myślę , że Noemik też obrobi , w razie czego ale małych nie ma co obrabiać , bo przez takie powiększanie wychodzą nieostre. patrycja_ka@interia.pl Quote
noemik Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 [quote name='Patia']Ingi , możesz mi przysłać zdjęcia na maila , obrobię , przyślij te większe , myślę , że Noemik też obrobi , w razie czego ale małych nie ma co obrabiać , bo przez takie powiększanie wychodzą nieostre. patrycja_ka@interia.pl Patia, ja jestem laik kompletny.:) a Twoje zdjęcia zawse wychodzą cudne. Jak wkleisz, to ja usunę swoje.:) Edit; usunięte. Quote
Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Ingi , czy potrzebna jest umowa adopcyjna ? Mogę przesłać mailem. Uczul opiekunów suczki bardzo , ludzie dzwonią straszni czasami, rozmnażacze , na przykład. Przed chwilą do mnie dzwonił facet w sprawie spaniela do adopcji i pyta : ma jeszcze pani tego psa do przehandlowania a potem , gdy wspomniałam o umowie adopcyjnej ( jest tam punkt o nierozmnażaniu) powiedział : a cóż pani szkodzi , że piesek sobie pyka suczkę , pies sobie musi ulżyć :angryy: Quote
AniaB Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 ingi - tak jak napisała Patia - jesli sunia ma trafic dobrze, to rodzice tych włascicieli musza sie przygotować na najróżniejsze zjawiska, które mogą zadzwonić wazne, zeby wykazali maximum czujnosci sunia jest starsza, ale oszołomów nie brakuje, naprawde Quote
Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Dokładnie , pierwsza sprawa , zapytać chętnych, czy zgadzają sie na wizytę przedadopcyjną , jesli nie u mnie od razu odpadają poinformowac , że chcecie mieć z nimi kontakt i informacje na temat suni wypytać o poprzednie psy , czy były , gdzie mieszkały ( dom , buda , kojec) ja nigdy nie daję psa do domu , w którym kiedyś pies trzymany był , nawet jesli to było sto lat temu , na łańcuchu ważne jest aby nie kierować się myślą : nie oddam temu , to suczka straci szansę na dom , już nikt nie zadzwoni , czasem lepiej zaczekać a domek wybrać bardzo dobry Quote
Ingi Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 Cholera, coraz bardziej sie boje czy ci panstwo dobrze "przefiltruja" kandydatow. Niestety im starsi ludzie tym moga byc bardziej naiwni. Moga nie zdawac sobie sprawy z debilow chodzacych po ziemi :mad: . Powiem wlascicielce by informowala mnie o kandydatach, ktorzy do nich zadzwonia. @Patia Zaraz wysle zdjecia do Ciebie. Z wiekszych efekt bedzie lepszy. Czy mozesz powklejac je rowniez na bordoze forum i molosy? Quote
Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Tak , powklejam . Ingi , czy nie możesz podać w ogłoszeniach swojego numeru , jesli masz taką mozliwość , wszyscy będziemy spokojniejsi. Quote
Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Oj , teraz patrzę na Twój avatarek, Ty chyba nie mieszkasz w Polsce :oops: Quote
Ingi Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 @Patia Dzieki wielkie!!! Niestety sama jestem na wygnaniu, dlatego prosze rowniez Was o pomoc. Gdyby bylo inaczej sama zajmowalabym sie "filtracja". Mozna zrobic rowniez tak, aby ktos z Was przejal pierwszy kontakt a pozniej kierowal do tych ludzi. Zawsze byloby to mniejsze ryzyko, bo macie juz jakies doswiadczenie w adopcjach. Ja niestety moge sie kontaktowac przez gg lub Skype. Jest jeszzce opcja, ze moge kontaktowac sie na numer stacjonarny. Zawsze wiecej mozna ustalic przez telefon niz w postach. Jesli podoba Wam sie ten pomysl, prosze o numery tel na priv lub maila ilona.26@interia.pl Quote
Benia-b Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Poprawiłam ogłoszenie-brakuje tylko nr telefonu. Quote
Ingi Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 @Benia-b Ponawiam jeszcze pytanie, czy ktos wstepnie nie "przefiltruje" ludzi, zanim poda sie wlasciwe nr telefonow. Wtedy telefony bylyby znane tylko dla nas a nie potencjalnych wykolejencow. Innych pomyslow nie mam, wiec jak i Wy nie macie, zaraz wkleje numery do wgladu dla wszystkich. Quote
Pat.rycja Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Ingi lepiej nie, jeszcze raz przytoczę przykład bullmastiffa Brusa-wykasowaliśmy nr właścicieli i podaliśmy nr do jednej z hodowczyń bullmastifów. Mowiąc potocznie-jazda była niezła. Sprawdzonych zostało znienacka kilka domów- większość pseudohodowcy. Nie wiem czy rodzice właścicieli Karen będą w stanie podołać temu zadaniu. Quote
Ingi Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 @Pat.rycja Wlasnie sie tego obawiam. Moze jestem za ostrozna? Nie wiem... @Benia-b, Patia, AniaB i forumowicze Co myslicie o tym co pisze @Pat.rycja? Zdjecia sa, tekst ogloszenia tez wiec mozna by bylo ruszyc dalej. Pozostala tylko kwestia jaki nr podac? Quote
Ingi Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 Doszly do mnie jeszcze 4 zdjecia Karen. Wyslalam je od razu do @Patia, do obrobki. Quote
Benia-b Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Ingi-ja nie mam doświadczenia z obcymi ludźmi-jako adoptującymi, jesli umieszczam psy, to tylko u mnie w pobliżu wśród "pewnych"znajomych... W razię czego, gdyby chodziło o sprawdzenie domku-to i tak będe radziła się Partycji, czy kogos bardziej doświadczonego w tej dziedzinie. Pomysł jest dobry, tylko ktos doświadczony powinien wziąśc w "obróbke" telefoniczna chętnych, aby czasu nie marnowac na bezsensowne sprawdzania domków. Quote
Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Możecie podać mój numer , zrobię pierwszy odsiew , choć mało wiem o suni . Co mam mówic , w jaki sposób nastąpi odbiór psiaka , czy mam wspomnieć o wizycie przedadopcyjnej? Czy obecni opiekunowie będą chcieli podpisać z nowym właścicielem umowę adopcyjną? Czy domu szukamy w całej Polsce , czy blisko obecnego miejsca pobytu suni? Ciężko tak będzie na odległość Quote
Ingi Posted March 9, 2007 Author Posted March 9, 2007 @Patia Dziekuje za wstawienie zdjec:thumbs:! Czy mozesz podac mi nr telefonu do siebie? W ten sposob latwiej byloby ustalic szczegoly. Kto moze pomoc wystawic aukcje? Quote
Patia Posted March 9, 2007 Posted March 9, 2007 Wysłałam Ci na gadu , mogę wystawic aukcję ale już jutro , bo zaraz padnę na nos;) Quote
Benia-b Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Patia-taki odsiew bedzie dośc trudny.. Jeśli ja chciałabym ją adoptowac(przykładowo),a wiem, ze pies nie jest ze schronu(gdzie pytan jest mniej)zadałabym mnóstwo pytań. Z jakimi dziećmi miała kontakt,(w jakim wieku) czy wychodziła na spacery oprócz pobytu w ogrodzie,czy spotykała się z innymi psami, innymi ludźmi (obcymi) co je, ile razy...i tych pytan jest multum..czy potrafi chodzic na smyczy....jesli odpowiedzi byłyby pozytywne(dla mnie) dopiero wtedy starałabym się o adopcję.. Ingi-napisz jak najwięcej o suśce, aby Patia mogła chociaz na częśc róznych pytan dać odpowiedź. Quote
Patia Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Tak , Beniu , ja mogę tylko wstępnie odsiewać , ludzi którzy chcą do kojca , ludzi , którzy chcą rozmnażać ( jeśli się z tym kryć nie będą) mogę opowiedzieć o rasie , o potrzebach , to wszystko . Nie może być tak , że ja wypytuję ale o psie nic nie otrafie powiedzieć . To będzie tylko taka bardzo wstępna selekcja. Quote
Patia Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Dziś Ingi zadzwoni do mnie , ja przygotuję pytania , już jesteśmy umówione na telefon. Quote
Benia-b Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Patia, a nie lepiej byłoby odwrotnie? Telefon podany tam, gdzie suska przebywa-każdy kto zadzwoni najpierw pyta-więc odpowiedzi uzyska, a gdy będzie zdecydowany rodzice podaja nr do Ciebe(na zasadzie warunki adopcji prosze omówić z pania Patrycją)... Wtedy Ty przedstawiasz na jakich zasadach moga zabrac psa.. To tylko takie moje przemyslenia, powiem szczerze dzwoniąc najpierw do Ciebie i otrzymujac odpowiedzi w typie-nie wiem, ale się dowiem(wiesz, o co chodzi)-trochę bym się zaniepokoiła... Quote
Patia Posted March 10, 2007 Posted March 10, 2007 Dobry pomysł . Wszystkim dzwoniącym opiekunowie opowiadają o psie , mówią , ze konieczna jest wizyta przedadopcyjna , my organizujemy wizytę i pomagamy opiekunom podjąć decyzję. Co o tym myślicie , tylko musimy byc pewni , że państwo wspomną dzwoniącym o tej wizycie . Quote
Recommended Posts