KrystynaS Posted November 5, 2013 Posted November 5, 2013 Foksiu czytam Twój post z niepokojem. Może zjadła coś małego co nie jest widoczne na zdjęciu RTG (wet nie mogła odczytać zdjęcia jak piszesz), i to coś rani jej jelita stąd ta krew. Kawałek zabawki, bo piszesz, że zwymiotowała jakby plastik. A może ma wrzód żołądka np. i doszło do perforacji wrzoda. Nie można też na razie wykluczyć chyba raka przewodu pokarmowego bo wtedy też jest krwawienie. Czy kontrast jest bezpieczny w takiej sytuacji nie wiem. Jest to substancja cieniująca (jaka???), która ułatwia zobaczenie wyraźniej co jest w danym narządzie. Co jest podawane jako kontrast też nie wiem. Może USG by coś więcej powiedziało??? Operacja żeby zobaczyć co jest w brzuszku??? Weterynarz z dobrze wyposażonym gabinetem powinien zaproponować jakie postępowanie byłoby najlepsze dla Moni. Monia, serduszko, zmartwiłaś swoją Panią i mnie też, bardzo.:-( Mocno trzymam kciuki za trafną diagnozę, za zdrowie, za Monię i jej opiekunów. Pisz Fokiu jak sytuacja się rozwija, może zajrzy tu ktoś, kto coś będzie potrafił podpowiedzieć. Quote
Foksia i Dżekuś Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 (edited) Z Monia lepiej ,wczoraj już nie wymiotowała ani nie robiła z krwią, z kontrastem się wstrzymaliśmy po pierwsze dlatego ,ze się jej poprawiło a po drugie , że ja wczoraj popołudniu wylądowałam na sorze i gdyby nie przyjazd karetki pewnie bym już tu nic nie napisała. Córka moja pojechała wczoraj z Monia do weta ,dostała kolejna serie zastrzyków i kroplówkę oraz leki do domu . Trzymajcie nadal jednak kciuki . Edited November 6, 2013 by Foksia i Dżekuś bład Quote
Nadalle Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 O jej ale wiadomości :( TRZYMAMY KCIUKI ZA WAS OBIE! Quote
KrystynaS Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 No to może jednak coś ostrego połknęła, pozbyła się tego (wymioty, biegunka) i już nie krwawi z przewodu. Oby to było właśnie tak. Teraz jeszcze ją nawodnić kroplówkami, jakiś antybiotyk czy inny p/zapalny bo czort wie co ona tam zeżarła i miejmy nadzieję, że będzie dobrze. ja wczoraj popołudniu wylądowałam na sorze i gdyby nie przyjazd karetki pewnie bym już tu nic nie napisała. Foksiu ciarki mi przebiegły po skórze. Ale już dobrze a w każdym razie lepiej? Z d r o w i a życzę Moni i jej Pani lub może raczej życzę Foksi i Jej suczce. Ściskam kciuki za Was obie. Quote
Foksia i Dżekuś Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 (edited) [quote name='KrystynaS']No to może jednak coś ostrego połknęła, pozbyła się tego (wymioty, biegunka) i już nie krwawi z przewodu. Oby to było właśnie tak. Teraz jeszcze ją nawodnić kroplówkami, jakiś antybiotyk czy inny p/zapalny bo czort wie co ona tam zeżarła i miejmy nadzieję, że będzie dobrze. Foksiu ciarki mi przebiegły po skórze. Ale już dobrze a w każdym razie lepiej? Z d r o w i a życzę Moni i jej Pani lub może raczej życzę Foksi i Jej suczce. Ściskam kciuki za Was obie. Dziękujemy pięknie za życzenia . Obie czujemy się lepiej.Monia oczywiście dostaje antybiotyki w zastrzyku. Monia wyszarpała w kawałki cały bandaż zabezpieczający wenflon i wyszarpała go. Teraz ma owinięte bandażem elastycznym.Takie ma niestety skłonności . Edited November 6, 2013 by Foksia i Dżekuś dopisanie pozycji Quote
KrystynaS Posted November 6, 2013 Posted November 6, 2013 Wiesz jak moje psy mają opatrunek na łapie albo wenflon to zakładam na tą łapę dziecinną skarpetkę taką małą jak dla niemowlaków. Jakoś szczęśliwie taka skarpetka zabezpiecza przed samoobsłużeniem się przez psa. Quote
Ulka18 Posted November 9, 2013 Posted November 9, 2013 Trzymamy kciuki za zdrowie Beatki i Moni :kciuki: Musi byc dobrze, innego wyjscia nie ma. Quote
KrystynaS Posted November 19, 2013 Posted November 19, 2013 Jak ze zdrowiem Moni?? czy już krwawienie ustąpiło?? jak się czuje?? Jak Foksiu Ty się czujesz?? Problemy zdrowotne minęły?? Quote
halcia Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 http://www.dogomania.pl/forum/threads/248887-Pos%C5%82ania-zabawki-dl-aDzieci-ps%C3%B3w-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-Mielec-03-12?p=21572181#post21572181 Quote
Recommended Posts