Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Powinnam skonsultować się z weterynarzem, ale może ktoś z Was wie lub stosował?

Mam preparat dla człowieka - amerykański Nature's Sunshine - WAPŃ plus wit.D
Czy można to zastosować u psa?

Skład: wit.D.,
wapń (chelat aminokwasowy, wapnia cytrynian, sól wapniowa kwasu ortofosforowego),
fosfor (sól wapniowa kwasu ortofosforowego),
magnez (chelat aminokwasowy, magnezu tlenek)

Celuloza (wypełniacz) , stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), ziele alfalfa (Medicago sativa - to nie wiem co to jest?!)
Bez cukru, skrobi, substancji zapachowych i barwiących.

Czy to jest przyswajalne normalnie przez psa?
Bo czasami niektóre formy są nieprzyswajalne przez psy lub np. wywołują wymioty. Jak jest z tym składem? Ktoś wie?

Posted

Ja właściwie zawsze podaje ludzkie odpowiedniki witamin i suplementów. Często są bogatsze (tu: z umiarem) i.. tańsze.

Porównaj sobie skład preparatu psiego z tym co masz - i wyciągnij wnioski.
Ja tak robię od.. zawsze ;).

• 3 months later...
Posted

Jaką dawkE tego wapna podajesz?
Glukozaminę zalecił mi weterynarz, w dawce takiej jak dla mnie (dla 6 kilowego psa), podobno ewentualny nadmiar jest usuwany z organizmu bez problemu

Posted

Nie ze wszystkim tak jest (przeliczanie na kilogramy). Na przykład z wymieniona wyzej glukozaminą; gdyby przeliczać na kilogramy, to swoją dawkę musiałabym dzielić przez 10 (no powiedzmy)
Siostry suka dostaje lekarstwo na tarczycę w tej samej dawce co siostra:-o (mówią, że psy upodobniają się do właścicieli :lol:)

Posted

Ja wiem, że są leki, które psy biorą w większej dawce niż ludzie, na przykład clemastinum, ale jako, że nie jestem wetem, to wolę dawać mniej niż więcej i tylko suplementy bez recepty :)