Natalia&Lola Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Witajcie, mój problem dotyczy wychowania 14 tyg suczki chihuahua. Mała jest słodka, kochana i niestety rozpuszczona.. Mamy w domu oprócz niej 2 dorosłe yorki, które tolerują ją fantastycznie. Jednak mała cały czas je gryzie, podgryza, szarpie, czasem psy pisną z bólu jaki ona im zadaje swoimi kiełkami. Próbowałam wydać jakiś dźwięk aby wtedy przestała, klaskałam, uderzałam różnymi przedmiotami aby zareagowała i dała im spokój, podchodziłam gdy je szarpała i mówiłam, że tak nie wolno. Próbowałam krzyku, który też suczka ma w nosie! Jak ma "akcje" na gryzienie, to nic jej nie powstrzyma. Dostaje gryzaki, suchą karmę, zabawki. Wszystko po to aby tylko przestała gryźć psy, niestety nie pomaga. Izolacja z psami nic nie daje, bo wtedy jest jeszcze większy szał na atakowanie. A gdy biega sama po domu to gryzie wszystko co jej stanie na drodze. Jakaś rada? Co zmienić? Jak reagować? Nasza yorczka ma już czasem dosyć zachowania szczyla i "odgryza" się. Ale mała się nie przejmuje, odskakuje i zaraz znów atak... Quote
LadyS Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Stosunki między psami pozwoliłabym ułożyć im - póki widzisz, że nie zamienia się to ze strony starszych suczek w zbyt gwałtowne zachowanie. Krzyki zwykle nakręcają szczeniaka - naucz go komendy "nie" albo dodatkowo "dość" i stosuj - jak pies przesadza, to mówisz "dość", izolujesz szczyla i ignorujesz. Quote
Natalia&Lola Posted July 30, 2012 Author Posted July 30, 2012 Próbowałam "ej!" szczyla odstawiałam dalej. Ale nawet jak była zamykana w odosobnieniu to atakowała co miała obok- posłanie, kocyk, miskę itd.. A gdy wracała z "karceru" to od nowa nakręcona na swoją "zabawę". Gdy mała podgryza starszą suczkę- a ta potrafi zwiać przed nią to staram się nie reagować aby same załatwiały to miedzy sobą. Ale pies jest strasznie spokojny i mała to wykorzystuje. Bondzik się ruszy a mała atakuje- on nie szczeka, nie warczy, nie ucieka gdy jest takie małe "zagrożenie". I najbardziej boję się tak naprawdę o niego, bo szczylówa nie zna umiaru a on biedny cierpi... Quote
LadyS Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 A ma coś, na czym może się wyżyć? Np. jakiś gryzak? Może to o to chodzi? Możesz też nagradzać spokojne zachowania ;) Quote
Natalia&Lola Posted July 30, 2012 Author Posted July 30, 2012 LadyS napisał(a):A ma coś, na czym może się wyżyć? Np. jakiś gryzak? Może to o to chodzi? Możesz też nagradzać spokojne zachowania ;) Gryzaki ma lecz nie chce ich jeść. Trochę pogryzie i zostawia. Nawet jak psy dostają warzywa czy owoce, to mała nie chce swojego, idzie zabrać yorkom.. Co za mały oszołom, nigdy nie spotkałam się z tak niedobrym szczeniakiem- a to zaledwie 750 gr! Quote
LadyS Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Może bardziej chodzi o to, że mała ma trochę zbyt mało dyscypliny ;) Nic nie przejdzie natychmiast, spróbujcie wprowadzić konkretne zasady w domu i konsekwentnie się ich trzymajcie, a to na pewno wpłynie na wyciszenie małego diabełka i opanowanie niektórych zachowań. A jej aktywność przekierujcie na inne rzeczy, choćby na zabawki - tylko zabawką pies nie ma bawić się sam, a z Wami ;) Quote
Natalia&Lola Posted July 30, 2012 Author Posted July 30, 2012 U nas w ciągu dnia- bo mała jest ze mną ze względu na hipoglikemie, są spacery, kilka minut na zabawę. A gdy wracamy do domu jest non stop zabawa.. Nie ma czasu na obowiązki domowe, czas tylko dla psów :P Bawimy my się z nimi, one bawią się same, biegają po całym domu. Staramy się, ale niestety póki co w domu jest szał. Były 2 yorki i był spokój, a dołączyła mała istota co nie ważyła pół kg i jest w domu niezły meksyk ;) Quote
LadyS Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Nie bawcie się z nią zawsze, gdy ona tego chce - Wy inicjujcie zabawę. Podobnie pochowajcie zabawki i bawcie się z nią wtedy, kiedy Wy uznacie za stosowne. Inaczej wychowacie sobie diabła wcielonego ;) Quote
Natalia&Lola Posted July 30, 2012 Author Posted July 30, 2012 No tak, u nas zabawki porozwalane po całym domu... Od dziś nowe zasady! :P Quote
Recommended Posts