Jump to content
Dogomania

14 tyg szczeniak gryzie, atakuje inne psy. Jak nauczyć ją innej zabawy?! HELP!

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

mój problem dotyczy wychowania 14 tyg suczki chihuahua. Mała jest słodka, kochana i niestety rozpuszczona..

Mamy w domu oprócz niej 2 dorosłe yorki, które tolerują ją fantastycznie.
Jednak mała cały czas je gryzie, podgryza, szarpie, czasem psy pisną z bólu jaki ona im zadaje swoimi kiełkami.

Próbowałam wydać jakiś dźwięk aby wtedy przestała, klaskałam, uderzałam różnymi przedmiotami aby zareagowała i dała im spokój, podchodziłam gdy je szarpała i mówiłam, że tak nie wolno. Próbowałam krzyku, który też suczka ma w nosie!

Jak ma "akcje" na gryzienie, to nic jej nie powstrzyma.

Dostaje gryzaki, suchą karmę, zabawki. Wszystko po to aby tylko przestała gryźć psy, niestety nie pomaga.

Izolacja z psami nic nie daje, bo wtedy jest jeszcze większy szał na atakowanie. A gdy biega sama po domu to gryzie wszystko co jej stanie na drodze.

Jakaś rada? Co zmienić? Jak reagować?

Nasza yorczka ma już czasem dosyć zachowania szczyla i "odgryza" się. Ale mała się nie przejmuje, odskakuje i zaraz znów atak...

Posted

Stosunki między psami pozwoliłabym ułożyć im - póki widzisz, że nie zamienia się to ze strony starszych suczek w zbyt gwałtowne zachowanie. Krzyki zwykle nakręcają szczeniaka - naucz go komendy "nie" albo dodatkowo "dość" i stosuj - jak pies przesadza, to mówisz "dość", izolujesz szczyla i ignorujesz.

Posted

Próbowałam "ej!" szczyla odstawiałam dalej. Ale nawet jak była zamykana w odosobnieniu to atakowała co miała obok- posłanie, kocyk, miskę itd..
A gdy wracała z "karceru" to od nowa nakręcona na swoją "zabawę".

Gdy mała podgryza starszą suczkę- a ta potrafi zwiać przed nią to staram się nie reagować aby same załatwiały to miedzy sobą. Ale pies jest strasznie spokojny i mała to wykorzystuje. Bondzik się ruszy a mała atakuje- on nie szczeka, nie warczy, nie ucieka gdy jest takie małe "zagrożenie". I najbardziej boję się tak naprawdę o niego, bo szczylówa nie zna umiaru a on biedny cierpi...

Posted

LadyS napisał(a):
A ma coś, na czym może się wyżyć? Np. jakiś gryzak? Może to o to chodzi? Możesz też nagradzać spokojne zachowania ;)

Gryzaki ma lecz nie chce ich jeść. Trochę pogryzie i zostawia.

Nawet jak psy dostają warzywa czy owoce, to mała nie chce swojego, idzie zabrać yorkom.. Co za mały oszołom, nigdy nie spotkałam się z tak niedobrym szczeniakiem- a to zaledwie 750 gr!

Posted

Może bardziej chodzi o to, że mała ma trochę zbyt mało dyscypliny ;) Nic nie przejdzie natychmiast, spróbujcie wprowadzić konkretne zasady w domu i konsekwentnie się ich trzymajcie, a to na pewno wpłynie na wyciszenie małego diabełka i opanowanie niektórych zachowań. A jej aktywność przekierujcie na inne rzeczy, choćby na zabawki - tylko zabawką pies nie ma bawić się sam, a z Wami ;)

Posted

U nas w ciągu dnia- bo mała jest ze mną ze względu na hipoglikemie, są spacery, kilka minut na zabawę. A gdy wracamy do domu jest non stop zabawa.. Nie ma czasu na obowiązki domowe, czas tylko dla psów :P

Bawimy my się z nimi, one bawią się same, biegają po całym domu.

Staramy się, ale niestety póki co w domu jest szał. Były 2 yorki i był spokój, a dołączyła mała istota co nie ważyła pół kg i jest w domu niezły meksyk ;)

Posted

Nie bawcie się z nią zawsze, gdy ona tego chce - Wy inicjujcie zabawę. Podobnie pochowajcie zabawki i bawcie się z nią wtedy, kiedy Wy uznacie za stosowne. Inaczej wychowacie sobie diabła wcielonego ;)